StoryEditor
Splitšetnja među lokacijama

Predstavljanje nove splitske slikovnice okupilo najmlađe u pratnji roditelja: ‘Ako mene pitate, možemo govoriti o Splitu prije i poslije Plavog stabla‘

Piše Jasenka Leskur Snimio Ante Čizmić
5. srpnja 2021. - 22:57

Predstavljanje slikovnice "Priča o Plavom stablu" okupila je u ponedjeljak predvečer oko stotinjak što djece, što roditelja, koji su bili spremni na šetnju između mjesta na početku Vukovarske ulice gdje je nekada bila popularna skulptura splitskog kipara Vaska Lipovca i onoga gdje "raste" danas, na livadi kod Doma omladine. Jer upravo o tome i govori slikovnica koju su napravile Anita Kojundžić Smolčić, nastavnica engleskog jezika i likovne kulture u Školi za dizajn, grafiku i održivu gradnju i Hana Lukas Midžić, akademska kiparica i ilustratorica, a tiskala izdavačka kuća "Iris Illyrica" – o premještanju Plavog stabla, iz kuta jedne djevojčice.

image
Ante Cizmic/Cropix

Stablo je pred umjetnikovim ateljeom, u Vukovarskoj ulici, postavljeno prije deset godina, o čemu je govorila autorica teksta:

- Točno prije deset godina počela je priča o Plavom stablu, kada je na ovom mjestu gdje smo se okupili postavljena čelična skulptura visoka osam metara koju su izradili radnici "Brodosplita" prema Vaskovim ranijim djelima. No, začetak te priče seže nekoliko desetljeća ranije kada je Vasko Lipovac počeo promišljati o skulpturi u javnom prostoru jer je vjerovao da je iznošenje likovnog djela na trgove, u parkove i ulice najbolji način njihovog približavanja građanima.

Priča o Plavom stablu je mogla biti kratka i jednostavna, ali nije. Od postavljanja 2011., uklanjanja 2015. i ponovnog postavljanja tri godine kasnije, to je priča koja je promijenila pravila igre. Ako mene pitate, možemo govoriti o Splitu prije i poslije Plavog stabla. Split prije Plavog stabla je Split u kojem je urbana kultura i umjetnost na periferiji interesa i vidljivosti i koja ne uključuje sve građane. Split nakon Plavog stabla je grad u kojem je svatko tko ga je vidio i pored njega prošao svjesno ili nesvjesno osvjedočio što može učiniti prisustvo umjetnosti u javnom prostoru, koliko ga može oplemeniti i koliko može promijeniti jednu ulicu, kvart pa i čitavi grad.

Sve priče koje se ne ponavljaju i ne prenose s koljena na koljeno, padaju u zaborav. Kada padnu u zaborav, kao da se nisu ni dogodile. Iako je Plavo stablo ponovno postavljeno, mene je proganjala misao da će sve što mu se dogodilo biti zaboravljeno. Da će osjećaj praznine koji je nastao i sve te emocije koje su uslijedile nestati s onima koji su tome svjedočili. Zbog toga ju je trebalo zapisati, da je može pročitati svaki mali i veliki građanin ovog grada od sada pa zauvijek. Jer Priča o Plavom stablu je pričao našem gradu, o onom što jest i što može biti, o onom lijepom i ružnom što se oko nas događa. I zato ne smije biti zaboravljena – rekla je Anita Kojundžić Smolčić.

image
Ante Cizmic/Cropix

U čast Plavog stabla skladatelj Vasko Lukas napisao je glazbu, plesale su Kristina Lovrić i Mia Kevo, a o Vasku Lipovcu i njegovim djelima djeci je pričala Lara Brkić. Pojavio se i stvarni dječak iz slikovnice, Jakša Matošić, a na livadi kod Doma mladih upriličena je plesna radionica, pa onda i likovna koju je za djecu osmislila ilustratorica slikovnice, Hana Lukas Midžić. Inspiracija je naravno bilo – Plavo stablo, a dječijoj radost nije bilo kraja.

image
Ante Cizmic/Cropix

Neformalnoj promociji prisustvovao je i Mario Lipovac koji je podsjetio da se 4. srpnja navršilo 15 godina od smrti velikog umjetnika, njegovog oca:

- Divno se osjećam gledajući ovu djecu i roditelje koji su ih doveli, jer Vaskovo djelo živi u njegovom duhu, ono je prepoznatljivo, i ljudima u gradu znači više od same skulpture. Plavo stablo je nekakav drugačiji pogled na život kakav je u gradu mogao biti. Zahvalan sam na tome što umjetnici kao što su Anita i Hana stvaraju nova djela, Vasko je inspiracija i tako se priča o njegovom djelu nastavlja – rekao je Lipovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 22:43