StoryEditor
SplitIMA IZAĆ

Predstavljamo detaljnu izmjenu trasa velikog broja 'Prometovih' linija: na Zapadnoj obali nova stanica 'osmice', stanice kod Općine postaju nova čvorišta...

11. listopada 2019. - 13:13
Trajektna luka bit će rasterećenija u novom režimu vožnje 'Prometovih' autobusa

Preusmjeravanje većine prometa u centru grada preko Gradske luke kao posljedicu nove prometne regulacije koja će, po svoj prilici, postati trajna sve dok se ne probije famozni tunel Toć, prouzročilo je prilično ambicioznu izmjenu trasa linija javnoga gradskog prijevoza, koje su ovog ljeta vozile kroz trajektnu luku, a počet će se primjenjivati do kraja ovog mjeseca.
 

Miroslav Delić, direktor "Prometa", našem je listu dao detalje izmjene linija koje su usuglašene s Gradom Splitom, kao većinskim vlasnikom ovog trgovačkog društva, kako bi se jednim dijelom udovoljilo građanima koji žele izbjeći gužve u trajektnoj luci i gubljenje vremena u gužvama, ali i dijelu onih koji žele direktan pristup ovom dijelu grada.

– Svojevrsno novo čvorište tako bi postala stanica kod Općine u Ulici Domovinskog rata u smjeru prema gradu i ona odmah na početku Vukovarske koja će se opet biti u funkciji.

Trasu će promijeniti linije broj 5, 5a, 8, 11, 17, 25, 26, 27, 28, 29, 60 i 68, s tim da će u dolasku prema gradu voziti svojim uobičajenim trasama, dok će prema izlazu iz grada na stanici kod Općine u Vukovarskoj, nastavljati istom prometnicom do raskrižja s Ulicom slobode, kojom se spuštaju nizbrdo do stanice kod OŠ "Lučac", te skreću lijevo u Poljičku i dalje voze starom trasom – pojašnjava prvi čovjek "Prometa".

Trasu će, uz liniju broj 17, promijeniti i "osmica", koja će preuzeti dio njezina puta. Naime, "sedamnaestica" iz Spinuta, umjesto dosadašnjeg skretanja u Ulicu sedam Kaštela, nastavlja ravno u Matoševu, pa Kavanjinovu, skreće u Gundulićevu, pa u Domovinskog rata do Općine, odakle opet skreće u Vukovarsku pa u Ulicu slobode, Poljičku i dalje uobičajenom rutom.

Linija broj 8 više neće biti kružna, pa će, osim Žnjana, polazna stanica biti na Zapadnoj obali, na ugibalištu kod hotela "Ambasador", odakle vozi prema Dražancu, ide kroz tunel i onda nastavlja Ulicom sedam Kaštela, preko Hrvatske mornarice do Domovinskog rata i onda dalje do trajektne luke. Zbog nove trase "osmice", Grada će sa Zapadne obale ukloniti uspornike.

Linije broj 9, 10 i 15 tijekom zimskih mjeseci vozit će kroz trajektnu luku, kao što su vozile otkad je stupila na snagu nova regulacija, dok će za vrijeme turističke sezone nastavljati do zgrade HNK. Linije broj 2, 3, 8, 18, 30 i 60 također će prometovati preko Gradske luke i to tijekom cijele godine.

U cijeloj ovoj priči Delić ističe da naši sugrađani trebaju shvatiti kako će se stvaranjem miničvorišta na objema stanicama kod Općine morati naviknuti na presjedanje, jer upravo zbog ponuđenih opcija, prema kojima nekim putnicima odgovara vožnja do trajektne luke, a neki je upravo žele izbjeći, neophodno je doći do točke odakle se putevi razdvajaju.

S obzirom na to da se ovdje radi o prilično opsežnim izmjenama višegodišnjih ustaljenih ruta "Prometovih" autobusa, za očekivati je da će u samom početku novog režima vožnje, naši stariji sugrađani doživjeti svojevrstan šok kada postanu svjesni da njihov autobus "krivo skreće".

No, iz javnog prijevoznika ističu kako će nastojati pravovremeno preko medija obavijestiti javnost, a tih prvih nekoliko dana izmijenjenih ruta, putnicima će biti na raspolaganju njihovi djelatnici, koji će im olakšali snalaženje u prostoru.

Lakše kroz luku

Delić navodi kako će u novom najavljenom izmještanju trasa javnoga gradskog prijevoza na području našega grada od studenoga kroz trajektnu luku biti 240 prolazaka "Prometovih" autobusa, a novom trasom njih 269.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. rujan 2020 13:23