StoryEditor
SplitUOČI DANA ANTIFAŠIZMA

Predsjednik splitske Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista poručio: Vraća nam vjeru da je premijer poslao vijenac na kojem je pisalo 'herojima Sutjeske', a Split još razmišlja jesu li ...

21. lipnja 2019. - 15:29

Dan antifašističke borbe koji se slavi sutra obilježen je danas u organizaciji Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije.
Prigodni program započeo je polaganjem vijenaca na Lovrincu, a nastavljen je svečanošću u Muzeju grada Splita.
Dožupan Luka Brčić istaknuo je zadovoljstvo što je imao priliku to jutro na groblju "zahvaliti običnim ljudima na njihovim žrtvama".

- Zapalili smo svijeće, isporučili molitve: dugujemo im zahvalnost. Nisu bili zadojeni ideologijom već otporom fašizmu i nacizmu koji su ih htjeli istjerati s ovih prostora. Nadam se da uspomena na njih nikad neće izblijediti zbog naših mladih - poručio je dožupan pred kamerama, dok su se iza njegovih leđa grlili lokalni dužnosnici iz vladajuće koalicije široj javnosti poznati upravo po nesebičnom zalaganju za mlade, po velikodušnoj borbi da upravo odabranim mladima pripadnu najbolje koncesije i zaposlenja bez natječaja u gradskim tvrtkama.

 

 

Opisana scena novinare je inspirirala da upitaju "evo, spominjete mlade, ponašate li se dovoljno odgovorno prema njima?"

- Nikada, u nijednom društvu nije idealno, tako ni kod nas. Mi koji se nalazimo na pozicijama, stvaramo pozitivnu klimu ako živimo dosljedno svoje vrijednosti. Ako to ne činimo, mladi ljudi budu kritično raspoloženi - dodao je Brčić.

Jelena Hrgović Tomaš, dogradonačelnica Splita objasnila je značaj Dana zbog kojeg su se okupili.
- Sutrašnji državni praznik obilježavamo danas upravo u svečanom ruhu današnjeg dana uzimajući u obzir činjenicu da je današnje obilježavanje sutrašnjeg praznika obilježavanje jednog od četiri najvažnija praznika koji čine temelj hrvatske neovisnosti i suvremene demokracije - poručila je Hrgović.

O čemu se ovdje točno radi znao je Ranko Britvić, branitelj, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista i član predsjedništva Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita.

- Neki žele izblijediti uspomenu na stara vremena, ali mi to ne damo. Ne damo da živimo u licemjernom društvu. Gradski oci ovoga grada ustanovit će neku komisiju da vide jesmo li pobijedili ili ne. Pored 16 tisuća mučenih u kazamatima, četiri tisuće mrtvih, četvrtine stanovništva koja je sudjelovala u borbi za slobodu Splita i okolice. Vraća nam vjeru da je premijer poslao vijenac na kojem je pisalo "herojima Sutjeske" i da je službena delegacija bila na tom obilježavanju. Osoba na najvišoj političkoj funkciji u državi time je poručila da su oni heroji, a naš Grad Split još uvijek razmišlja jesu li. Jesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. siječanj 2022 11:58