StoryEditor
SplitDawn Hetzel

Predsjednica najveće svjetske organizacije mladih profesionalaca posjetila Split: Mladi pokazuju strast u svemu što rade

26. srpnja 2017. - 12:49

Članovi splitske podružnice Međunarodne komore mladih JCI Split, koja u našem gradu djeluje od 2014. godine i okuplja mlade i proaktivne pojedince, prošloga su tjedna ugostili Dawn Hetzel, svjetsku predsjednicu te najveće svjetske organizacije i mreže za mlade profesionalce, koja za cilj ima širenje ideje aktivnoga građanstva. Kao svjetska predsjednica JCI-a, ta američka odvjetnica i lobistica ove je godine posjetila čak 36 država kako bi promovirala misiju i vrijednosti te organizacije koja djeluje u čak 120 zemalja, te ima više od 200 tisuća članova.

- Vrlo sam impresionirana radom komora u Splitu, Rijeci i Zagrebu, posebno zato što su to mlade organizacije koje djeluju svega nekoliko godina. Članovi pokazuju strast i entuzijazam u svemu što rade, modeli su uspjeha koje bismo kao uzor mogli pokazivati u svim našim svjetskim podružnicama - pohvalila je hrvatski JCI i njegovu reputaciju, a kao primjer uspješnih projekata svakako je izdvojila konferencije o poduzetništvu te druge vrijedne edukativne projekte koje je organizirao splitski JCI. Članovima je ispričala priču o svom prvom poslu koji je dobila još kao studentica prava, kada joj je iskustvo volontiranja u JCI-u, navedeno u životopisu, osiguralo radno mjesto.

- Priključila sam se jer sam htjela nešto promijeniti u svojoj zajednici i biti okružena mladim ljudima koji jednako razmišljaju, a u 15 godina članstva sam toliko narasla kao osoba. Naučite mnogo o sebi u poslovnom i privatnom smislu, često niste ni svjesni što ste sve usvojili kroz razne projekte, organizaciju događanja, poslovno planiranje te umrežavanje. Mislim da bi mladi prvo trebali pokušati utjecati na zajednicu u kojoj žive pa tek onda razmišljati o odlasku, trebaju biti snažan glas u stvaranju budućnosti jer će inače netko drugi stvarati umjesto njih - istaknula je Hetzel, naglašavajući važnost neformalne edukacije te priključivanja takvim udruženjima mladih. Njezina iskustva su iz prve ruke mogli čuti i Jelena Hrgović, zamjenica splitskog gradonačelnika te Ivica Rakušić, zamjenik gradonačelnika Solina, koji su se priključili susretu. Interesirale su ih mogućnosti povezivanja JCI-a s gradskim upravama kroz projekte za mlade.

- Takve organizacije su pravi poligoni za razvoj mladih, posebno su nam zanimljivi primjeri splitskih projekata poput radionica za animiranje mladih kako bi pokrenuli vlastiti posao. To je prva točka naše moguće suradnje kako bi takva znanja i vještine došle do mladih i pomogle im pri zapošljavanju - smara splitska zamjenica, a slično razmišlja i njezin solinski kolega.

- Mladi još uvijek nisu dovoljno zainteresirani za ulazak u poduzetništvo, imaju prevelika očekivanja što se tiče pomoći države ili lokalne vlasti. Upravo JCI kroz svoje djelovanje može utjecati na mentalitet mladih, pomoći onima koji imaju ideju te im pružiti savjetodavnu pomoć na njihovu putu - zaključio je mladi zamjenik koji vidi prilike za suradnju Solina i splitskog ogranka udruge. Zadovoljstvo susretom te izraženim namjerama o novim projektima i potencijalnom povezivanju s lokalnim vlastima izrazila je Ivana Šimić, predsjednica JCI-a Split, koja se nada priključivanju novih članova željnih stvaranja pozitivnih promjena u društvu, neovisno o tome je li riječ o edukativnim, ekološkim ili humanitarnim ciljevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2021 15:19