StoryEditor
SplitTradicija se održala

‘Predivan dan u dobron društvu‘: Mosor je ove nedjelje bio prepun žena, ali ne brinite se, poštovale su se sve propisane mjere

Piše Merien Ilić
7. ožujka 2021. - 15:32

Mosor je ove nedjelje bio prepun žena. Ne brinite se, poštovale su se sve propisane mjere, ništa se nije prepustilo slučaju, pa se tradicionalni uspon "100 žena na vrh Mosora" povodom Dana žena, podijelio na nekoliko grupa, sve po 25 sudionica, kako mjere i nalažu.

Prema mosorskim vrhovima krenule su, u odvojene satnice, četiri grupe žena, dvije od Gornjeg Sitnog prema Ljubljanu, od Sitnog do Vickova stupa, te iz Donjeg Dolca prema Velikom kablu. Dio je otišao preko Debelog brda, Pličivca i Konjevoda pa se na koncu popelo šest vrhova. Vodičke HPD Mosor sigurnim koracima vodile su svoje grupe kroz krški teren, kroz planinarske staze, sjajno markirane od strane Markacijske sekcije.

- Predivan dan u dobron društvu. Super je osjetiti Mosor i upoznati nove staze. Usput se i rekreirati - rekla nam je Aida Drinjaković.

Upućeni kažu da je ovo 29. uspon žena na Mosor, prvi put se uspon organizirao 1974. godine po uzoru na sličnu slovensku manifestaciju i dugi niz godina je bila najmasovnija manifestacija planinarsko-rekreacijskog sadržaja, vrlo popularna, posvećena ženama i obilježavanju njihova Dana, doprinoseći popularnosti planinarenja i posjećenosti planine Mosor.

Iz arhiva se može saznati kako bi znalo put Sitnoga voziti i po 60 Prometovih autobusa s putnicama iz brojnih splitskih firmi kojima je bio đir otići na taj 'ženski dan' na Vicka, podružiti se i okrijepiti planinarskim fažolom. Rekordna je bila 1979. godina, kada se na Vickov stup popelo čak 1495 žena, a njih 2500 se prijavilo na Domu. Taj uspon uživo je pratila Televizija Zagreb i čuvena Milka Babović.

Ovaj put uspon su pratile dvije televizijske kuće i naši reporteri. Nije bilo lako izgurati uzbrdo kroz kamenjar, no u dobrom društvu sve je prošlo vedro i bez bure koja je srećom, oslabila pred ženskim ekspedicijama.

- Iako je bilo prekida, ova tradicija se ipak nastavljala. Čitala sam kako je bila zaista masovna, pa bi se znala stvoriti neprekidna kolona žena na putu do Vicka i natrag. Tako je 1980. godine markirana kružna, "ženska" staza od doma, preko Istarske glavice i Gajne.

Tim putem danas vodi Gorana Gotovac, dok predsjednica društva Ivana Radonić hoda turu od Dolca do Kabla. Nećemo se nažalost danas sresti, niti ćemo moći zajedno marendati ispred Doma, jer je ovaj zatvoren, ali bit ćemo zajedno duhom. Razvit ćemo zastavu društva svaka na svom vrhu, a pripredili smo i platna sa slovima na kojima ćemo ispisati ime Mosor i to potpisima sudionica. Na livadi Ljuvač i oko doma jedna ekipa posadit će 30 sadnica - otkriva nam Marija Blažević, glavna na putu prema Ljubljanu, krševitom vrhu visokom 1262 metar na sjevernozapadnoj strani Mosora.

- Pauza pet minuta - govori Stipe Zrno, Marijina desna ruka. Cure zastaju, vade vodu iz ruksaka i mobitele kako bi zabilježile mosorske pejzaže, surove, al ipak prelijepe. Za nagradu, kasnije pred planinarskoj kući Lugarnici dočekao ih je Marjanko Bošnjak s toplim čajem od planinskog bilja koji ih je okrijepio na putu do Ljubljana i natrag.

- Top, kako će bit - kaže Rebeka Milanović.

Upravo, zahvaljujući ovom usponu, mnoge žene i muškarci započeli su s planinarenjem i s tih uspona nose nezaboravne uspomene druženja na našem Mosoru. Ne sumnjamo da je i među današnjom ekipom rođena neka nova zaljubljenica u planine.

item - id = 1082305
related id = 0 -> 1134185
related id = 1 -> 1126872
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2021 19:40