StoryEditorOCM
SplitMONET i KATINA

Predah od agonije: Debeljak uplatio dio novca, luksuzni brodovi plove dalje! Evo što nam kažu naši namučeni pomorci

Piše Damir Tolj
8. lipnja 2023. - 17:50
’Monet’ se nalazi u Jonskom moru i plovi u luku Vathi Meganasi BrodosplitBrodosplit/Slobodna Dalmacija

Brodovi plove, putnici su odahnuli, a posada se nada da će možda biti bolje, da plaće više neće morati utjerivati koristeći jedinu dostupnu, ali vrlo neugodnu mogućnost - industrijsku akciju, odnosno zaustavljanje turističke flote Tomislava Debeljaka širom Sredozemlja.

Pokazalo se točnim, “Monet”, klasični brod za kružna putovanja, i luksuzna jahta “Katina”, deblokirani su i nastavili su plovidbu poslije hitnih isplata dijela duga posadama, odnosno izostalih plaća.

“Monet” je tako u Jonskom moru, među grčkim otocima i plovi u luku Vathi Meganasi. A “Katina” je u Tirenskom moru, na otoku Capriju, talijanskom turističkom biseru pred Napuljem.

Debeljaku u Italiji i Grčkoj zaustavljeni brodovi puni putnika; Splitski pomorci: ‘Duguju nam već i četvrtu plaću‘

Dio po dio

Vijest o uplatama i deblokadi dvaju brodova potvrdili su nam neki od pomoraca “Brodosplit plovidbe”:

- Istina je da su lučke vlasti na zahtjev ITF-a bile zaustavile i “Moneta” i “Katinu” radi neisplate nekoliko plaća. Dio plaća su dobili odmah pa su brodovi ubrzo poslije toga oslobođeni i nastavili su plovidbu, s tim da će ih opet kontrolirati 15. lipnja, da se vidi je li posadama uplaćen i preostali dio duga. S obzirom na to da su brodovi u čarteru i da su na njima gosti, novac za stare plaće brzinski je pronađen...

Kao što smo već pisali, nisu svi pomorci u istom položaju. Neki potražuju jednu, dvije plaće, a neki i po četiri.

Evo što nam je kazao Romano Perić, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske i koordinator međunarodnog ITF-ova inspektorata u Hrvatskoj:

Sindikati na oprezu

- Kako čujem od kolega, novac je posadama uplaćen, barem u onoj mjeri da grčke i talijanske lučke vlasti oslobode brodove. Navodno, dugovanja su podmirena zaključno sa svibnjem, ali stanje će se pratiti dalje. Teško bi ih lučke vlasti deblokirale da nisu poštovani njihovi propisi i odredbe međunarodne konvencije o radu pomoraca, MLC.

Sindikat će pratiti razvoj događaja i reagirati po potrebi.

Kao što smo i dosad javljali, ova igra mačke i miša između vlasnika “Brodosplita” i njegovih radnika, kada su u pitanju isplate osobnih dohodaka, nije neobična pojava. Ali zato nije ništa manje žalosna.

Mirno more i pozdrav posadama, uz mrvu Rundekove glazbene podrške iz studija: “Plavih nakaza iz mraka ja se bogme već ne bojim, oštrim okom ovce brojim, pod šeširom zvijezde rojim. Vuk. Jednom riječju - vuk!” 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:31