StoryEditor
Splitkonačno

Zbogom foteljama unutar štekata, rolo vratima te reklamama u staroj jezgri! Pred vijećnike ide drugo čitanje prijedloga Odluke o komunalnom redu

16. srpnja 2020. - 10:13
Površina nekih štekata mogla bi se povećati, a nekih smanjiti ako se izglasa Odluka o komunalnom reduDuje Klarić/HANZA MEDIA

Na Ekonomskom fakultetu u petak je, s početkom u 9 sati, na rasporedu 36. sjednica Gradskog vijeća, s 34 točke dnevnog reda, među kojima je i drugo čitanje dugoočekivanog prijedloga Odluke o komunalnom redu.

Dokument je to koji se najavljuje još od početka mandata gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, s tim da je prvo čitanje bilo još u siječnju i rezultiralo je mnogim primjedbama oporbe. Istražili smo što sve propisuje novi prijedlog Odluke.

U staroj gradskoj jezgri tako bi bilo dopušteno postavljanje tiramola preko ulice, osim u Ban Mladenovoj, Ulici bana Jelačića, Matošićevoj, na Ujevićevoj poljani, u Porinovoj, na Trgu Gaje Bulata, u Sinjskoj, na Manuškoj poljani, u Zagrebačkoj, Tončićevoj, Marmontovoj, Ulici Obrov, Domaldovoj, Šubićevoj, Bosanskoj, Marulićevoj, Dioklecijanovoj, Kraj Sv. Marije, Krešimirovoj, Ilićevu prolazu i Zadarskoj.

U Odluci stoji kako je u staroj gradskoj jezgri i na objektima koji su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro zabranjeno postavljanje metalnih rolo zaštita na ulaznim vratima i izlozima poslovnih prostora, a dopušteno je samo postavljanje metalnih rešetki uz odobrenje konzervatora.

Vlasnici su dužni u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu nove Odluke ukloniti protuprovalne metalne rolo zaštite s ulaznih vrata i izloga poslovnih prostora, nadstrešnice na pročeljima iznad površina javne namjene osim onih koje se nalaze iznad ulaza, dimovodne i ventilacijske sustave na pročeljima iznad površina javne namjene, bankomate na površinama javne namjene, tiramole u ulicama u kojima je postavljanje istih novom odlukom zabranjeno.

S druge strane, dužni su u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ove Odluke ishoditi odobrenje konzervatora za postavljanje instalacijskih elemenata, vjetrenjača, solarnih kolektora, klimatizacijskih uređaja, antenskih sustava, izvedene vanjske rasvjete, nadstrešnica na pročeljima iznad ulaza, koje se nalaze iznad površina javne namjene, bankomata na pročeljima zgrada.

Zakup štandova - do tri godine!

Zabranjeno je i postavljanje bankomata na površini javne namjene te u staroj gradskoj jezgri na pročeljima zgrada i objekata koji su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro bez odobrenja.

image
Bankomati ne smiju na zaštićene objekte bez odobrenja konzervatora
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Zakup za kioske na utvrđenim lokacijama daje se na vrijeme do pet godina, za štandove do tri godine, za pokretne naprave (za obavljanje ugostiteljske i trgovačke djelatnosti, za pečenje kukuruza i kestena, za ambulantnu prodaju lubenica te za izlaganje i prodaju jelki) daje se do tri godine, a štafelaji za umjetnike mogu se dati u zakup za sezonsko korištenje.

Prema prijedlogu Odluke, pod kioskom se smatra objekt lagane konstrukcije površine do 15 kvadrata, a korisnici lokacija kioska na površine javne namjene, uz odgovarajuće rješenje, mogu postavljati pored kioska dodatne police za izlaganje voća, povrća i cvijeća, rashladne vitrine, hladnjake za sladoled i slično.

Oko štandova na javnim površinama zabranjeno je postavljati police za izlaganje, reklamne predmete i drugu dodatnu opremu.
U staroj gradskoj jezgri i ispred objekata koji su zaštićeno kulturno dobro zabranjeno je određivati nove lokacije za postavljanje kioska i dodatnih polica za izlaganje, rashladne vitrine, hladnjak za sladolede i slične naprave. Zabrana se ne odnosi na kioske na postojećim lokacijama utvrđene Planom.

Što se tiče štekata, rješenje za njihovo postavljanje donosit će se na rok od tri godine, zaključno s danom 31. prosinca, osim sezonskih djelatnosti. Ako se ne obavlja djelatnost na dodijeljenoj površini, zakupnik, odnosno korisnik, obvezuje se ukloniti kiosk, štekat s cjelokupnom opremom, štand i pokretnu napravu ako nije u funkciji.

Nadalje, u dokumentu stoji kako površina štekata ugostiteljskih objekta može biti maksimalno 50 posto veća od površine poslovnog prostora koji se nalazi u prizemlju objekta u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost ako postoje prostorne mogućnosti korištenja javne površine.

Unutar površine štekata koji je maksimalne površine 15 metara četvornih može se, na temelju rješenja, postaviti jedna rashladna vitrina maksimalnih dimenzija 1 puta 3 metra do visine od metar i pol.

U staroj gradskoj jezgri – u Ulici kralja Tomislava i na Obali hrvatskog narodnog preporoda, unutar štekata koji je minimalne površine 50 metara četvornih može se također postaviti jedna rashladna vitrina već spomenutih dimenzija.

Zabrana postavljanja štekata na javnim površinama vrijedi za Marmontovu, Šubićevu, Marulićevu, Adamovu, Dioklecijanovu, Krešimirovu, Ilićev prolaz i Zadarsku ulice te za Bosansku (osim u sjeveroistočnom dijelu), Domaldovu (osim u sjeveroistočnom dijelu), Buvininu (osim u sjeveroistočnom dijelu), Kraj Sv. Marije (osim u sjeverozapadnom dijelu) i Kraj Sv. lvana (osim u središnjem dijelu prema jugu).

Baština na prvom mjestu

Štekate je zabranjeno postavljati i na prezentiranim arheološkim lokalitetima: Vestibulu, Poljani kraljice Jelene, ulazima u Dioklecijanovu palaču (Propugnakuli, Zlatna, Željezna i Srebrna vrata), prolazu kroz podrume Dioklecijanove palače, na rimske mozaike u Arhiđakonovoj i Bulićevoj ulici i na ostacima crkve sv. Mihovila na Mihovilovoj širini.

image
Površina nekih štekata mogla bi se povećati, a nekih smanjiti ako se izglasa Odluka o komunalnom redu
Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Zabranjeno je postavljati štekate i na javnim površinama ispred povijesnih građevina najvišeg značenja pod koje spadaju: kula i zidine Dioklecijanove palače, gradski bedemi, mletački kaštel na Trgu braće Radić, crkve i glavna pročelja palača.

U ulicama u staroj gradskoj jegri, na površinama javne namjene, štekat se može postavljati uz uvjet da ostane najmanje metar i pol slobodnog prolaza. Unutar površine štekata mogu se postavljati uređaji za grijanje i hlađenje, a za vrijeme sportskih manifestacija mogu se postavljati i televizijski prijamnici.

Veličina stolova u staroj gradskoj jezgri ne smije prelaziti 1,40 metara, a ne dopušta se postavljanje fotelja, kauča, ljuljački, ormara, polica i sličnog namještaja. Unutar štekata može se postaviti samostojeće postolje za jelovnike na jednostavnoj konstrukciji.

Suncobran se postavlja unutar površine štekata i mora biti izrađen od jednobojnog zaštitnog platna, odnosno drugog prikladnog materijala, bež, bijele ili neupadljive boje bez reklamnog sadržaja. Suncobrani istog ugostiteljskog objekta moraju biti isti, a naziv objekta smije biti istaknut samo na donjem rubnom preklopu suncobrana – pasici. Otvoreni suncobran smije natkrivati samo tlocrtnu površinu štekata.

Samostojeće reklame, odnosno reklamne ploče do tri kvadrata izrađene od kovanog željeza, zabranjeno je postavljati unutar stare gradske jezgre ili na objektima koji su pojedinačno zaštićeno kulturno dobro. Samostojeća pokretna reklama može se postavljati tako da se za prolaz pješaka ostavi minimalno 1,6 metara slobodnog prostora.

U roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ove Odluke, fizičke ili pravne osobe, vlasnici, odnosno posjednici ili korisnici reklamnih predmeta dužni su ih ukloniti ili ishoditi rješenje.

Nema zabave bez odobrenja

Nova Odluka o komunalnom redu dotiče se i uličnih zabavljača, koji su podijeljeni u dvije skupine. U prvu spadaju fizičke osobe koje glazbom pružaju usluge zabave u cilju ostvarivanja dobrovoljne donacije, a služe se lako prenosivim glazbenim instrumentima.

Lokacije na kojima glazbenici mogu nastupati su Marmontova ulica s južne strane Pirje i nasuprot Ilićeva prolaza, Ulica kralja Tomislava s istočne strane Galerije umjetnina, Klaićeva i Ujevićeva poljana, Trumbićeva obala, šetnica uz more od bivšeg hotela "Ambasador" do PŠD-a "Lubin", u vremenu od 10 do 14 i od 17 do 23.30.

Druga skupina zabavljača su oni koji pružaju uslugu zabave žongliranjem, artisti, mađioničari, klauni i slično, a mogu nastupati u Strossmayerovu parku, u Marmontovoj ulici, na Rivi, na Trgu Republike, Trgu Franje Tuđmana, Trumbićevoj obali i na šetnici uz more od bivšeg hotela "Ambasador" do PŠD-a "Lubin" od 10 do 23.30.

Obje kategorije su dužne podnijeti zahtjev nadležnom tijelu za kulturu putem gradske pisarnice, koje će uz prethodno mišljenje splitske Turističke zajednice odabrati zabavljače. Izabrani će dobiti odobrenje o korištenju javne površine bez naknade za razdoblje do 15 dana.

Uličnim zabavljačima zabranjeno je zauzimati javne površine bez odobrenja te ne smiju svojim aktivnostima proizvoditi buku koja je veća od dopuštene razine buke utvrđene propisima. Nadzor nad provođenjem ovih odluka provodit će komunalni redari, a za prekršitelje je određena kazna u iznosu od tisuću do tri tisuće kuna.

Goran Kotur: Nema kriterija


Goran Kotur (SDP) istaknuo je kako je zakonski rok za donošenje Odluke istekao prije gotovo godinu dana.

– Nakon dugog vremena za pripremu, čak bi i prosječna gradska vlast izišla s kvalitetnim prijedlozima. Ali, ova trgovačka koalicija je daleko ispod prosjeka. Među ostalim, ponovno nema kriterija i gradonačelnik za sebe predlaže neprihvatljivo velike ovlasti. Na to smo upozoravali i ranije, ali tu nema nikakvog pomaka – kazao je Kotur.

Branimir Urlić: Grad Odlukom želi legalizirati kaos


Branimir Urlić iz Pametnog smatra kako drugo čitanje Odluke o komunalnom redu pokazuje da gradska uprava želi legalizirati kaos, što odgovara ovlaštenim partnerima koalicije HDZ-a i Keruma, a ne uvesti red.

– Bilo je za očekivati da drugo čitanje bude bolja verzija prvog prijedloga, a sad smo dobili koncepcijski potpuno različit prijedlog Odluke. To se posebno odnosi na izbacivanje dijela koji se tiče pravila ponašanja u gradskoj jezgri koja su sad provučena kroz desetke drugih članaka i na taj način se pokušavaju prikriti situacije koje su čak bile zabranjene i u starom komunalnom redu.

Nema ni spomena o uvjetima iz konzervatorskih smjernica koje su u ovoj verziji potpuno zanemarene. Svi gradovi koji su uveli red imaju puno veće kazne, koje se povećavaju s ponavljanjem prekršaja, dok ih Split sa svojim kaznama još i potiče – smatra Urlić.

Ante Čikotić: Pita li se išta konzervatore?


Mostov vijećnik Ante Čikotić smatra da je "Odluka o komunalnom redu svakome kome je stalo do uređenog grada uvreda za mozak".

– Čemu drugo čitanje osim izbacivanja primjedbi zainteresirane javnosti koje su prihvaćene u prvom? Konzervatori su razvlašteni jer ih se ne treba pitati za mišljenje unutar zaštićenog područja, ne postoje konzervatorske smjernice gdje će svatko znati na čemu je i koji su uvjeti rada na javnoj površini, nego se opet prepušta politici da ima škare i sukno...

Konkretni komunalni red će pričekati novu vlast da se uvede red, jer ovaj predloženi se ne može ispraviti afirmativnim pristupom, amandmanima i sugestijama. Mi ćemo napraviti bolje – poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2021 22:57