StoryEditor
SplitPULJAK ILI MIHANOVIĆ?

Poznati su rezultati tajne ankete za splitskog poteštata: evo tko bi odnio pobjedu da je došlo do novih izbora

Piše PSD
21. prosinca 2021. - 17:20

Koncem listopada su se u Splitu zazivali novi izbori, a gradonačelnik Ivica Puljak govorio da se toga ne boji. Nije ni čudo, kada bi, prema rezultatima ankete koju je u studenom naručila stranka Centar, a napravila agencija Ipsos puls na uzorku od 600 ispitanika putem telefona- Puljak ponovno odnio izbornu pobjedu.

Prema istraživanju, čijim rezultatima raspolaže Večernji list, Ivica Puljak od svih koji su se izjasnili kao zainteresirani za glasovanje dobio bi 33 posto glasova. HDZ- ov Vice Mihanović dobio bi 16 posto, a slijede HGS-ov Željko Kerum te nezavisna kandidatkinja Branka Ramljak sa po 11 posto.

Svi ostali potencijalni kandidati su na ispod 10 posto potpore pa tako istraživanje Jakovu Prkiću, kandidatu stranke Pametno za Split i Možemo daje osam posto, Ivici Grkoviću, kandidatu Mosta šest posto dok bi potencijalni SDP-ov kandidat, a u istraživanju je to Davor Matijević, mogao računati na svega tri posto potpore.

Prema istraživanju, Puljak bi imao prednost u drugom krugu nad Mihanovićem. Dobio bi, kaže istraživanje, 54 posto nasuprot 33 posto, koliko su potencijalni birači dali Mihanoviću. Zanimljivo je i da je nešto više od polovine ispitanih izrazilo vrlo visoku namjeru izlaska na nove izbore ukoliko se oni budu održavali - njih čak 57 posto kaže da bi sigurno glasovala na tim izborima, a 19 posto kaže da bi vjerojatno glasovalo.

Građani, inače, novoj vlasti na čelu s Ivicom Puljkom daju ocjenu dobar, dok njih 36 posto novu gradsku vlast ocjenjuje ocjenama vrlo dobar ili odličan.

Većina građana, kaže istraživanje, upoznata je u nekoj mjeri s nesuglasicama među političkim opcijama koje čine većinu u gradskom vijeću i 21 posto ih smatra da su za to najodgovorniji svi, a 12 posto iz drži najodgovornijim gradonačelnika Ivicu Puljka.

Istraživanje je mjerilo i opći dojam o politički aktivnim osobama. I tu od svih analiziranih osoba građani Splita imaju najpozitivnije mišljenje o gradonačelniku Puljku kojeg izrazito pozitivno ili uglavnom pozitivno vidi čak 65 posto ispitanika. Vicu Mihanovića pak izrazito pozitivnim ili uglavnom pozitivnim vidi 42 posto ispitanika, a Branku Ramljak njih 49 posto, a Željka Keruma njih 37 posto. Puljkovog dogradonačelnika Bojana Ivoševića pak izrazito pozitivnim ili uglavnom pozitivnim vidi 41 posto ispitanika, piše Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 08:19