StoryEditorOCM
Spliti dalje bez lidera

Poznati su rezultati prvog kruga izbora za predsjednika HDZ-a u Splitu, dvojac kojem su se davale najveće šanse odmjerit će snage u drugom krugu

Piše SD Split
11. prosinca 2022. - 21:45

Ni nakon pola godine bez pravog vodstva splitski Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice nije dobio predsjednika. Članice i članovi po principu "jedan član, jedan glas" odlučiti će o tome u drugom krugu, iduće nedjelje.

Nije ovo bila prilika za neke velike izjave, niti obećanja, ovo je tek početak velikoga posla. Da su splitski HDZ-ovci toga bili itekako svjesni pokazao je i veliki odaziv ovom redovnom procesu izbora. Ovoga puta na glasačkim se listićima našlo više imena, za mjesto prvog čovjeka Gradskog odbora "borili" su se, podsjećamo, Jakša Balov, Andrija Čaljkušić, Enzo Kovačević i Tomislav Šuta.

Uz njih su se kandidirali članovi za mjesto potpredsjednika, pa su se u Čaljkušićevu timu našli Ivana Zelić Relata, Danijela Ćukušić i Duje Sučić, dok su u timu Tomislava Šute bili Zrinka Mužinić Bikić, Ivica Budimir i Krešimir Čaljkušić. Uz Jakšu Balova za mjesto potpredsjednika se kandidirao Ante Bekavac.

Taj dio je prošao "iz prve", svo troje članova Šutinog tima je dobilo potporu svojih stranačkih kolega.

Zapelo je kod izbora predsjednika.

Tomislav Šuta je osvojio povjerenje 750 članova, a Andrija Čaljkušić njih 650. Na izbore je izašlo 1672 člana splitskog HDZ-a, a eventualnom pobjedniku je trebala natpolovična većina.

Šuta: Hvala svima koji su glasovali

Na koncu izbornog dana u splitskom HDZ-u i prebrojanih glasova želim prije svega zahvaliti svim našim članovima koji su iskoristili svoje biračko pravo i rekli u kojim smjerom trebamo krenuti. Posebno zahvaljujem svima koji su prepoznali moj tim i mene kao čelne ljude nove priče koju gradimo. Hvala i onima koji su podržali druge kandidate. Malo je nedostajalo za pobjedu u prvom krugu, ali iznimno me veseli što je cijeli moj tim izabran za potpredsjednike.Sretan sam velikim odazivom članstva koje je pokazalo da još postoje strast i emocija unutar stranke. Zahvaljujem se svakom od njih, ljudima koji su dan proveli volontirajući u biračkim odborima i kao promatrači, ali i svojim protukandidatima. Uspjeh mog tima jednako mi je važan kao i moj osobni.

Ovoliki broj glasova ohrabruje me da vas još jednom zamolim za povjerenje i da završimo ovaj proces te zajedno krenemo graditi novi HDZ koji će biti na ponos svakom članu. Jos jednom čestitam svim kandidatima od srca i pozivam još jednom sve da zajedno gradimo snažni HDZ kako bi ga vratili na pobjedničke staze.

Čaljkušić: Pobjedu ćemo, kao i Hrvatska, osigurati u produžecima

Dragi prijatelji, stranačke kolegice i kolege, 

čestitam vam na ovako velikoj izlaznosti! Ovo je uistinu novi smjer i zajedno smo pokazali koliko nam je stalo do naše stranke, ali i grada Splita. Zahvaljujem svima koji su svoje povjerenje ukazali mojim kolegama i meni osobno, ali zahvaljujem i onima koji su glasali za moje protukandidate. Svojim protukandidatima zahvaljujem na korektnoj borbi i čestitam na postignutom rezultatu. Ovu priliku koristim i za čestitku novoizabranim potpredsjednicima i radujem se budućoj suradnji s njima. 

Ovi izbori vratili su našoj organizaciji toliko željenu živost, a do potpune konsolidacije dijeli nas još samo jedan korak. Vjerujem u vas i vjerujem da će nas ovaj duh demokracije i uključivosti održati u političkom žaru nužnom za promjene i konačnu tvorbu pobjedničkog HDZ-a u Splitu. Prvi dio utakmice je iza nas, rezultat je tijesan, a pobjedu ćemo kao i Hrvatska osigurati u produžecima! 

Vaš Andrija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 08:40