StoryEditor
Split'potrošači digitalnog doba'

Poznati šibenski haker na predavanju u Splitu: I printeri nas mogu špijunirati! Na svakom koraku nailazim na nedostatke u rješenjima koja su ponuđena građanima

26. studenog 2019. - 00:42
Haker Denis Periša - DarkMan

Apsolutne sigurnosti u digitalnom dobu nema, niti će je biti, no što se više informiramo, educiramo i zainteresiramo, lakše i sigurnije ćemo funkcionirati u svakodnevnom životu.

Poručili su to i predavači konferencije "Potrošači digitalnog doba" održane ovog ponedjeljka u Kinoteci Zlatna vrata, u organizaciji Udruge za zaštitu potrošača Dalmatinski potrošač Split, te uz potporu Grada Splita i organizacijsku podršku HUP-a.

Na ovom prilično zanimljivom i edukativnom predavanju koje je unatoč aktualnim temama privuklo sramotno malen broj zainteresiranih, moglo se čuti za nebrojene izazove s kojima se svakodnevno susrećemo koristeći internet, usluge operatera, online financijske transakcije, raznorazne kartice, pinove, smart rješenja i drugo.

- Puno je loših sigurnosnih rješenja, lažnih vijesti, needuciranih korisnika, kao i premalo stručnjaka u području sigurnosti. Na svakom koraku nailazim na neke nedostatke u rješenjima koja su ponuđena građanima poput barkodova koji imaju premalu sigurnost, rješenja za odlaganje otpada, vraćanje boca u trgovinama, USB-ova koji u sebi mogu nositi virus, printera koji vas 'špijuniraju' putem papira A4... Papirnata dokumentacija nam otežava život, umanjuje sigurnost, stoga sam pobornik novih tehnologija koje će pojednostavniti stvari, ali i podići razinu sigurnosti naših profila u svim sferama života - kazao je Denis Periša alias Darkman, šibenski haker o kojem je šira javnost čula nakon što je u ruku ugradio čip kojim plaća račune, na kojem su očitani svi njegovi dokumenti, kojima otvara vrata stana i slično.

Zanimljivo, ovaj momak je nekad upadao u razne informatičke sustave kao haker da bi danas svoja znanja i vještine usmjerio u podizanje sigurnosti brojnih sustava od opće koristi, kao i u borbi protiv cyber kriminala kao suradnik MUP-a. Rodnom Šibeniku osmislio je LoRaWAN, sustav pametne tehnologije.

Predstavnici HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti) pričali su o tome na što treba paziti prilikom biranja teleoperatera.

- Danas je na našem tržištu oko 6 milijuna pretplatničkih ugovora, a svi operateri žele baš s njima sklopiti ugovore nudeći svoje usluge na razne načine. Stoga se dobro raspitajte, provjerite detalje ugovora, mogućnost raskida, sva vaša prava, podnesite žalbe i budite uporni jer instrumenti zaštite su jaki i ako ste u pravu, dobit ćete spor. Ugovor sklopljen na daljinu može se raskinuti unutar 14 dana bez opravdanja, a operater korisniku treba poslati obavijest o ugovoru na trajnom mediju. Također, treba znati da se svi razgovori snimaju, ako dođe do suda, i to treba uzeti u obzir - poručili su potrošačima koji najčešće nasjedaju na sklapanje ugovora preko telefona kada i ne stignu razmisliti o ponudi.

Prevare starijih osoba putem telefona jedan je od najčešćih trikova teleoperatera, potvrdili su i iz Dalmatisnkog potrošača.

Da oprezan i educiran treba biti i kod financija, pričao je Ivan Mučnjak (na slici iznad) iz HANFA-e (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga).

- Financijska pismenost kod nas je prilično nezadovoljavajuća. Bankama je na prvom mjestu profit, a ne socijalna usluga. Iako olakšava i ubrzava postupke, digitalizacija sa sobom donosi tehnološku nestabilnost, nedostatak transparentnosti, tehničke probleme, hakerske napade i pitanje cyber sigurnosti. Ipak, ne treba se bojati financija, nego naučiti kako baratati s financijskim uslugama. U budućnosti nam dolaze novi izazovi poput telemetrije, još većeg praćenja našim životnih navika primjerice u području osiguranja, životnog, automobilskog, zdravstvenog... - kazao je Mučnjak otvorivši niz pitanja, baš kao i ostali predavači, koji zaslužuju posjećenije tribine i predavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 16:32