StoryEditorOCM
SplitNovo ruho

Poznata zagrebačka umjetnica oslikala najstariju splistku trafostanicu iz koje je prije 102 godine prvi puta osvjetljena Riva

Piše Tanja Giovanelli
28. studenog 2022. - 17:55

Najstarija  splitska trafostanica na Manušu, iz koje je kabelima napona 220 V, 15. srpnja 1920.g, prvi put iz javne rasvjete rasvijetljena Riva, osvanula je u novom ruhu. Riječ je radu umjetnice Dubravke Rakoci, imena ˝MIMEOMAI˝, realiziranom u suradnji HEP-ODS, Elektrodalmacija Split i Ustanove za kulturu Galerije Kula, koji, kako navodi autorica, u najkonkretnijem značenju, postoji samo u odnosu spram okoline. 

- Slika može biti dio slike koja postoji tek kroz vrijeme i različita mjesta izlaganja, ali je također materijalizirana u svakom trenutku i u svakom svom obliku, koji se mijenja novim izlaganjem i u konkretnu je slučaju jedini oblik. Oblik uvijek ima istu potencijalnu energiju koja naprosto u nekim (izlagačkim) situacijama emanira, a u nekim je usmjerena prema unutra. On je uvijek (znači u svakoj promjeni) krug, naprosto zbog fizičkog svojstva energije- kazala je autorica Dubravka Rakoci referirajući se na oslikan rad. 

 

 

Podsjetimo, ova, prva trafostanica u Splitu, službenog naziva ˝TS 20(10)/0,4 kV Manuš˝, izgrađena je 1920. godine, a s hidroelektranom Vrilo-Majdan s rijeke Jadro bila je povezana dalekovodom snage 10 kV na drvenim stupovima, te je i danas u upotrebi.

Dubravka Rakoci rođena je u Zagrebu 1955. godine, a slikarstvo je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Raula Goldonija 1979. godine, od kada i izlaže. Od 1980. godine bavi se i grafičkim dizajnom, a od 1983. do 1984. godine radi kao voditeljica likovnih radionica u studentskim domovima u Zagrebu. Školske godine 1991/92. vodila je studente III. i IV. godine slikarstva (klasa profesora Valensija) na École d’art de Aix-en-Provence. Od 1993. do 1998. godine predavala je likovnu grupu predmeta na Školi za tekstil, kožu i dizajn, a od 1998. do 2007. godine radila kao art-director u Školskoj knjizi d.d. u Zagrebu. Od 2007. do mirovine radila je kao viši leksikograf, te voditelj likovne redakcije u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. siječanj 2023 22:44