StoryEditorOCM
SplitLOKACIJSKA DOZVOLA

Poznata splitska zgrada ide u dogradnju, ali neće se pretvoriti u hotel kao što se sumnjalo! Evo što predviđa projekt

Piše Sandi Vidulić
23. siječnja 2023. - 11:46

Pravni fakultet u Splitu zatražio je lokacijsku dozvolu po projektu kojem bi se izmijenilo zdanje u Ulici Domovinskoga rata koje je ranih pedesetih godina projektirao Zlatibor Lukšić.

U prvo vrijeme to je bila sudska zgrada, a kasnije se uselio Pravni fakultet, koji je na toj lokaciji postao prepoznatljiv dio ove važne ulice. No, Fakultet je podnio zahtjev za dogradnju i nadogradnju, a to znači proširenje postojeće zgrade i rast u visinu.

Projekt predviđa puno novih kvadrata, još jednu zgradu koja bi se doslovno priljubila uz sadašnju sa sjeverne strane, podizanje etaže na postojećoj zgradi, kao i podzemnu garažu.

Zanimljivo je da prvi put zahtjev za lokacijskom dozvolom nije prošao, naime odbila ga je u veljači 2021. stručna gradska služba, a bivši pročelnik Boris Marelja nam je tada kazao da su s obzirom na gabarite gradnje koji su traženi imali dojam da bi Pravni fakultet zgradu prodao za hotel.

image
Vojko Bašić/Cropix

No, sada je zahtjev Pravnog fakulteta za lokacijskom dozvolom ponovno na stolu u Banovini. Riječ je o istom projektu koji je dobio odbijenicu, kako nam kaže čuveni splitski arhitekt Ante Kuzmanić, u čijem uredu je napravljen idejni projekt.

- Nama je prošli dekan naručio studiju i mi smo je doveli do lokacijske dozvole. Međutim, a to je splitski urbanizam, po GUP-u u konsolidiranim područjima Pravni fakultet nije bio nabrojen da će biti proširivan. Ali, postojali su opći uvjeti za konsolidirana područja, a to su visina, građevinski pravac i tako dalje.

Mi smo uspjeli unutar toga napraviti projekt. Tako da su nam iz odjela za urbanizam rekli da se žalimo na odbijenu dozvolu. Žalili smo se Ministarstvu, ali to je bilo u vrijeme kad je bio veliki potres pa su oni imali drugog posla. No, prije nekoliko mjeseci donijeli su pozitivno rješenje i rekli su službi u Gradu da mogu izdati dozvolu - objašnjava Kuzmanić kako je tekla procedura.

image
Vojko Bašić/Cropix

Novi dekan

Kuzmanić napominje da konzervatori nisu imali ništa protiv njihovog projekta u kojem su, kaže, nastojali respektirati arhitekturu postojeće zgrade. Arhitekt opovrgava da su projektirali budući hotel.

- Bila je priča da će se prodavati zgrada, ali ovo što smo mi projektirali je za fakultetske potrebe. Bio je svojedobno natječaj za Pravni fakultet na Kampusu što ga je projektirao kolega Njirić, ali ne znam što je s tim - zaključuje Ante Kuzmanić.

U međuvremenu se promijenio dekan fakulteta. Projekt za lokacijsku dozvolu je naručio bivši dekan Mirko Klarić koji je, kako doznajemo, bio entuzijastičan oko izgradnje i toga da se nabave sredstva za izgradnju.

image
Vojko Bašić/Cropix

Angažirao je 2020. Arhitektonski biro "Kuzmanić Ante" d.o.o. za 243,7 tisuća kuna (s PDV-om) da izradi idejni projekt za rekonstrukciju (dogradnju i nadogradnju) Pravnoga fakulteta.

Iduće godine u planu javne nabave Pravnog fakulteta za 2021. bila su predviđena dva milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije i 24 milijuna kuna za rekonstrukciju fakulteta. Planirano trajanje izrade dokumentacije je bilo šest mjeseci, a za građevinske radove se planiralo da će trajati 15 mjeseci.

Zaustavljeni planovi

No, ambiciozni planovi su zaustavljeni, zahtjev za lokacijskom dozvolom je odbijen jer u GUP-u Pravni fakultet nije naveden kao zgrada na kojoj se dozvoljavaju proširenja, a Klarić je prestao biti dekan.

Sadašnji dekan Ratko Brnabić je oprezniji što se tiče skore realizacije projekta, kazao nam je da će se se ići na faznu gradnju jer nedostaje sredstava da bi se odjednom izveo projekt.

- Nisam siguran da će projekt koji imamo kao idejni projekt ići u izgradnju tako brzo. Ne mogu vidjeti neko financiranje koje bi omogućilo da se sve to realizira u takvom opsegu nekom velikom dinamikom. Prva faza bila bi jedna etaža koja bi se dodala na najviši dio postojeće zgrade - objašnjava dekan Brnabić.

image

Ratko Brnabić: ‘Rekonstrukcija bi omogućila da se dobije više društveno korisnog prostora’
Vojko BaŠIĆ/Cropix

Vojko Basic/Cropix

Premda projekt predviđa još jednu zgradu, dodavanje etaže na postojećoj zgradi, kao i podzemnu garažu, Brnabić kaže da bi nova izgradnja bila za sadržaje potrebne Pravnom fakultetu i odbacuje priče da se planira hotel.

- Rekonstrukcija bi omogućila da se dobije više društveno korisnog prostora. Bilo bi više dvorana i kapaciteta za studente i nastavnike s obzirom da trenutni gabariti nisu adekvatni. S prostorom priličnu muku mučimo.

Neke nove dvorane su napravljene u podrumskim prostorima. Međutim, to ne zadovoljava sve ono što bi jedna takva ustanova trebala imati.

Po projektu ideja je da se nadogradi jedan kat na najvišem dijelu fakulteta, a jedan takav samo uži objekt bio bi s unutarnje strane. Ne bi to bili tornjevi koji bi išli u nebo. Išlo se s time da zgrada na najvišem dijelu bude visoka kao ove u susjedstvu, ništa ne bi izlazilo iz tih gabarita - tumači nam dekan.

Kazali smo Brnabiću da nam je prošli pročelnik za urbanizam rekao da se kod odbijene lokacijske dozvole tražilo toliko gradnje zbog čega su pomislili da bi Pravni fakultet objekt mogao prodati za hotel, a sad je u postupku izdavanje lokacijske dozvole s istim projektom.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Tako nešto može biti nečija osobna procjena. Ova uprava fakulteta nema ideju da to ide za neku drugu transakciju. Ovdje se nalaze sve bitne pravne i pravosudne institucije, tako da ima logike da budemo što bliže našim nastavnim bazama. Posebno kad se Općinski sud vrati koncem 2023. godine.

Idejni projekt predviđa podzemne garaže ispod sadašnje zgrade, u koje bi se pristupalo s Goričke ulice. To je nekakva dodana vrijednost kojom se ne dira u postojeći izgled fakulteta. Ako je netko uračunao podzemne garaže kao novostvoreni prostor, onda je jasno da to drastično diže izgrađenost - smatra dekan, koji dodaje da su podnijeli zahtjev za izmjenama GUP-a.

- U pitanju je kontinuirani projekt koji sam naslijedio. U skladu je s pozivom koji je uputila gradska uprava da se prijave izmjene urbanističkog plana. Podnijeli smo dokumentaciju da se uskladimo - objašnjava Brnabić.

image
Vojko Bašić/Cropix

Izmjene GUP-a

Upitali smo dekana Pravnog fakulteta je li onda projekt u skladu s trenutnim Generalnim urbanističkim planom, ili će biti u skladu s izmjenama GUP-a?

- Ako bi ovo bilo prihvaćeno, onda bi se našlo u novoj verziji. Nije ovo suprotno ni starom planu, međutim, u njemu nije specificirano da se odnosi specifično na zgradu Pravnog fakulteta. Nabrajaju se inače zgrade i dozvoljena katnost, a u našem slučaju to nije navedeno pa je ostavilo dvojbu - tumači Brnabić.

Nadležno Ministarstvo je ipak uvažilo žalbu Fakulteta na lokacijsku dozvolu koju je odbio Grad i vratilo postupak na ponovno odlučivanje, ali bi za građevnu dozvolu trebalo čekati izmjenu Generalnog plana?

- Ma samo u tekstualnom dijelu. Da se konstatira kako je takva katnost kakva je već dopuštena za neke zgrade u ovom dijelu grada, i to dopusti i nama - zaključuje dekan Pravnog fakulteta.

Da se spomene i Pravni fakultet?

- Tako je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 12:40