StoryEditorOCM

POZIV ROTARYJU 'Pomozite, djeci treba uređaj za liječenje astme'

Piše PSD.
7. listopada 2010. - 00:59
S Klinike za dječje bolesti splitskog KBC-a uputili su zamolbu Mladom Rotary klubu Split tražeći pomoć pri nabavi posebnog aparata koji se koristi u liječenju astme kod djece. Točnije, riječ je o aparatu za određivanje FENO-a, tj. dušičnog oksida u izdahnutom zraku koji se koristi u nadzoru upalne komponente pri kontroli djece s astmom.

 - Naša klinika je jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja nije u mogućnosti obavljati pretragu izdahnutog FENO-a, a koja se koristi u nadzoru djece s astmom i još nekih kroničnih bolesti dišnog sustava.

Dosad je ovaj aparat koštao 400 tisuća kuna, a brojne akcije pokrenute za njegovu kupnju nikad nisu urodile plodom. Budući da je cijena sada znatno prihvatljivija i iznosi 69 tisuća kuna s PDV-om, nadamo se da ćemo se konačno “domoći” tog uređaja, kaže prof. dr. Neven Pavlov, predstojnik Klinike za dječje bolesti.

Na upit zašto mole rotarijance da im kupe spomenuti aparat, a ne bolničku Upravu, Pavlov odgovara da ne mogu čekati da im ga bolnica nabavi jer “uvijek postoje neki drugi prioriteti”. S Rotary klubom imaju, inače, odličnu suradnju, o čemu svjedoči i njihova prošlogodišnja donacija Pedijatriji, a riječ je o kupnji sedam pumpi za točno doziranje citostatika, čija je vrijednost bila oko 100 tisuća kuna.

 - S obzirom da smo jedan od četiri regionalna centra u Hrvatskoj i da se radi o najčešćoj kroničnoj bolesti kod najmlađih - astmi, nedopustivo je da su djeca naše regije zakinuta u dijagnostici i nadzoru ove značajne i česte patologije koja je, uz to, u stalnom porastu, dodaje Pavlov.

Predsjednica Mladog Rotary kluba Split, Dijana Mudnić, kazala nam je samo kako im je želja da i dalje “pridonose radu ovog bolničkog odjela”.

Linda PERIĆ

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 16:05