StoryEditor
Splitvatra na bambinoj glavici

Požar poviše Kašjuna lokaliziran, vatrogasci kažu da je podmetnut: 'Nije se samo zapalilo'; Građani uočili mlađeg muškarca sumnjivog ponašanja, je li on krivac?

Piše Vladimir Urukalo, Gordan Zubčić, PSD
4. srpnja 2019. - 20:11

NOVIJE

Požar je lokaliziran i kanader je napustio to poručje. Na terenu su ostali vatrogasci. Promet je zatvoren od Vile Dalmacije prema Institutu. 

Na terenu je 40 vatrogasaca sa 13 vozila i to sve po riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Tucakovića "zbog nekih koji bezobrazno pale".

Na pitanje je li potvrđeno da je netko namjerno zapalio, kaže: "Nije se samo zapalilo!", javlja N1.

Na požarište je stigao i gradonačelnik Andro Krstulović Opara i razgovarao je s građanima čije su kuće spašene u zadnji čas, zahvaljujući vatrogascima i kanaderu.

Doznajemo i kako su građani na mjestu događaja, taman kada je vatra počela gorjeti, uočili i mlađu mušku osobu, staru oko 25 godina, pomalo rastresenu, koja bi se mogla dovesti u vezu s podmetanjem požara.

RANIJE

Poviše plaže Kašjuni oko 18 sati buknuo je požar.

Kako neslužbeno doznajemo, gore privatna zemljišta iznad Meštrovićeva šetališta na Bambinoj glavici. 

Vatra guta travu i borove, a u jednom su trenutku bile ugrožene i kuće.

Kupači su pozvali vatrogasce koji su terenu gase vatru, a posao im otežava bura. No, zahvaljujući njihovoj hitroj reakciji požar je, kako smo uspjeli doznati, brzo lokaliziran.

Radi se o lokaciji na kojoj nema puno borova, s obzirom da je puno njih 'palo' već u prvoj turi sječe u granicama park-šume.

U pomoć gasiteljima stigao je i kanader. Nakon svake vodene bombe koju ispusti poviše plamena, ljudi plješću i viču 'Bravo'.

Inače, nakon noćnog požara koji je krajem rujna prošle godine zahvatio dio nepristupačnog terena na sjevernoj padini park-šume, ispod najvišeg vrha Telegrin, ovo je druga ozbiljna plamena ugroza već načetih pluća grada u nešto više od devet mjeseci.

 
 
 

HRZ: Čim smo dobili obavijest o požaru na Marjanu jedan kanader smo s Grebaštice preusmjerili u Split

Iz HRZ-a izvijestili su o slanju kanadera na dva požarišta:

"Požar  na području Grebaštice kod Šibenika u Šibensko-kninskoj županiji ponovno se aktivirao te su dva protupožarna aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena u četvrtak, 4. srpnja 2019. godine u popodnevnim satima sati u novu akciju gašenja istog požarišta.

Istovemeno je izbio novi požar na Marjanu iznad Splita u Splitsko-dalmatinskoj županiji te je jedan Canadair odmah preusmjeren s Grebaštice na Marjan. Dodatno je na požarište Grebaštica, upućen i jedan Aitractor AT-802.

Jedan od pilota koji je sudjelovao u današnjoj akciji, kapetan posade Canadaira CL-415 i zamjenik zapovjednika Potupožarne eskadrile bojnik Darko Kučej kazao je kako je riječ o nepristupačnom i strmom terenu koji otežava pristup i rad zemaljskim snagama. 

„Odmah po dolasku vidjeli smo kako se vatrena fronta širila nošena vjetrom, no uspjeli smo je  brzo zaustaviti i dovesti požarište do stanja gdje nije bilo više niti izdimljavanja.  Očito je kako se maestral pojačao i ponovno razbuktao požarište, no nadam se kako ćemo do mraka požar uspjeti u potpunosti staviti pod nadzor i spriječiti ponovno izbijanje", kazao je bojnik Kučej.

Tijekom današnjeg angažmana dva Canadaira na požarištu Grebaštica izbačeno je oko 250 tona vode pri čemu su ostvarena 3,5 sata naleta".

Izdvojeno

21. srpanj 2020 22:21