StoryEditor
Splitdani pred nama

Povratak vrućina: gori nebo i zemlja na 35 stupnjeva

Piše PSD.
15. lipnja 2013. - 23:20
Ljeto nam se vratilo, a pravi toplinski val nastavit će se sljedećih dana u cijeloj zemlji, posebno u Dalmaciji, gdje će temperature sredinom sljedećeg tjedna prijeći i 35 stupnjeva. Tako će se prave ljetne vrućine poklopiti s dolaskom kalendarskog ljeta koje stiže 21. lipnja. Do tada pratit će nas iz dana u dan samo sunce - najavljuje Rade Popadić iz Udruge Crometeo
.
Još toplije slijedi u nedjelju, a vrućina i žega obilježit će i početak sljedećeg tjedna.

Visoki indeks zračenja

Kako dani budu odmicali, rast će i temperatura pa će uoči početka kalendarskog ljeta 21. lipnja biti i više od 35 stupnjeva. Gorit će tako nebo i zemlja, a za razliku od prošlih dana kada smo tražili kišobran ili rukav više, sada ćemo tražiti mjesto više pod suncobranima, pod klimom i u moru.

Upozorenja o buri, jugu ili grmljavini tako će zamijeniti upozorenja o visokom stupnju dnevnog UV indeksa. Hrvatska, a posebno Dalmacija, tako je sljedećih dana “obojena” crvenom bojom, što označava vrlo visoki indeks zračenja od 8 do 10, što je samo korak do najvišeg, ekstremnog stupnja.

Bez obzira na sve, svatko će prema željama i mogućnostima iskoristiti sljedeće sparne dane. Za one željne kupanja i ljubitelje ljeta, ovo je vrijeme kao stvoreno za početak kupanja, ljetu i vrućini veselit će se i turisti i školarci koji su jučer imali zadnji dan u klupama. Oni koji radije biraju hladnoću, čuvat će se sunca i koliko god mogu izlaziti u rano jutro ili predvečer, kada bi ipak trebalo biti makar malo ugodnije.

Boca vode, šešir ili kapa trebali bi tako i sljedećih dana biti neizbježni dio svake torbe, a kada se sjetimo proteklih dana kada smo se sklanjali od kiše i smrzavali na 10 stupnjeva, čini se da će nam vrijeme i sve što s tim ide i dalje biti neizbježna tema razgovora.

OJDANA KOHAREVIĆ

Toplinski rekordi

Lipanj je pa su vrućine primjerenije za ovo doba godine od hladnoća, no temperature su daleko od rekorda u lipnju. Na to podsjećaju i temperaturni rekordi proteklih godina kada je Dubrovnik bio najvrući 13. lipnja 2003. godine s 35,7 stupnjeva, Šibenik je oborio toplinski rekord od 37,6 stupnjeva 25. lipnja 2007. godine, dok je splitski zrak bio najvrući 14. lipnja 2003. godine s 38,1 stupnjem. Za usporedbu, jučer je u Splitu dobro ugrijalo, no u odnosu na lipanj otprije 10 godina bilo je hladnije za čak 10 stupnjeva, a jučerašnji rekord zabilježen je u Šibeniku gdje je ugrijalo do 32 stupnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. kolovoz 2021 21:43