StoryEditor
SplitPRAVOMOĆNI AKT

Potvrđena optužnica protiv Ivoševića, DORH traži osuđujuću presudu. To znači da se ne može zaposliti u javnim službama, no može li biti kandidat na izborima?

3. svibnja 2022. - 10:27

Optužnica protiv Bojana Ivoševića (32) zbog prijetnji novinarkama i urednicama “Slobodne Dalmacije” je pravomoćna. Optužno vijeće Općinskog suda u Splitu potvrdilo je optužni akt koji je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo 23. ožujka.

Potvrđivanje optužnice formalno pravno je započeo kazneni postupak protiv Bojana Ivoševića, bivšeg zamjenika gradonačelnika Splita. Spis će sada biti dodijeljen jednom od raspravnih sudaca Kaznenog odjela suda koji će zakazati glavnu raspravu tj. suđenje.

Državno odvjetništvo traži osuđujuću presudu i kaznu uvjetnog zatvora od godine dana uz rok kušnje od tri godine. Optužnica ga tereti za počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 3. u svezi stavka 1. Kaznenog zakona.

Bojanu Ivoševiću se stavlja na teret da je 06. veljače 2022. godine oko 19.30 sati u Splitu, putem mobilnog telefona nazvao urednicu Gradske rubrike te joj, u cilju da izazove osjećaj straha i uznemirenosti, uputio prijeteće riječi.

U optužnici stoji kako je bio nezadovoljan sadržajem članaka objavljenih na portalu i dnevnom listu, koji su se odnosili na njega i njegov rad na dužnosti dogradonačelnika, kao i u odnosu na članove njegove obitelji.

Nazvao je u nedjelju navečer, odmah nakon objave tekstova o sadnji stabala na Marjanu tog dana. Spomenuo je i tekst o odbačaju kaznene prijave protiv njega zbog govora mržnje u antisemitskim stavovima koje je objavio na Facebooku.

image

Ivica Puljak i Bojan Ivošević

Cropix

Osim što je kazao: “Napit ću vam se krvi!”, rekao je i da ni on ni gradonačelnik Ivica Puljak neće davati izjave za Slobodnu Dalmaciju dok na cijeloj stranici novina ne bude pisalo: “Oprosti, Bojane!” Sasuo joj je bujicu uvreda povišenim tonom i bio izrazito neugodan, a ona prijetnje nije doživjela ugrožavajućim za život i zdravlje, već ugrožavajućim za posao.

Novinarka je njegove riječi prenijela svojoj kolegici (novinarki), a zatim glavnoj urednici tog dnevnog lista, kao i izvršnoj urednici portala, koje su kod svih njih izazvale osjećaj straha i uznemirenosti, navodi se u optužnici. Tijekom istražne faze postupka na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu je saslušan dogradonačelnik Ivošević, urednica te ostale kolegice koje su imale direktna saznanja o zbivanjima te nedjelje.

Radi se o kaznenom djelu kada su prijetnje upućene osobi zbog posla koji obavlja, između ostalog i prema novinaru. Progoni se po službenoj dužnosti, za razliku od tzv. običnih prijetnji kada osoba mora podnijeti prijedlog za kazneni progon.

Osim novinara, takvo nedjelo se može počiniti i prema odvjetnicima ili bilo kojoj osobi u tijelima službene i javne vlasti. Procesuira se svaka osoba koja prijeti kakvim zlom da bi ustrašila ili uznemirila osobe u obavljanju njihovog posla. Za navedeno kazneno  djelo je zapriječena  zatvorska kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora.

Nakon što je u javnost njegovo ponašanje i riječi, Ivošević  se javno ispričao i kazao kako će ići na radionice radi poboljšanja komunikacije. U međuvremenu je policija pokrenula izvide i o svemu je obaviješteno državno odvjetništvo koje je krenulo u istražne radnje.

Nakon toga je podignuta optužnica koja je sada potvrđena.

Prema Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj regionalnoj samoupravi u službu ne može biti primljena osoba protiv koje se vodi kazneni postupak ili koja je pravomoćno osuđena za kazneno djelo.

No može li biti kandidat na izborima?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2022 13:35