StoryEditorOCM
SplitNEMA ELEMENATA

Potvrda iz Odvjetništva: USKOK je pročešljao slučaj i zaključio da Krstulović Opara i Krizni stožer nisu kazneno odgovorni za pustošenje Park šume Marjan

Piše Vladimir Urukalo
24. veljače 2021. - 15:47

Kad se prije nešto više od mjesec dana u medije "probila" informacija da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu predmet istrage oko sječe šume na Marjanu ustupilo USKOK-u, mnogi su se, posebice iz oporbe, "digli na noge" i požurili uvjeriti javnost da su bili u pravu kad su tvrdili da u cijeloj priči ima dosta toga "mutnoga" i da je gradonačelnik Andro Krstulović Opara odgovoran za određene zlouporabe.

No, pokazalo se da od toga nema ništa i da je USKOK proučavanjem spisa zaključio da u dvije kaznene prijave po kojima se postupalo, a vezane su za osnovu sumnje u kazneno djelo pustošenje šuma, nema nikakve odgovornosti gradonačelnika Krstulovića Opare i drugih odgovornih osoba. Potvrđeno nam je to na naš upit i iz DORH-a.

- Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je po glavnoj državnoj odvjetnici Republike Hrvatske Zlati Hrvoj–Šipek 15. veljače 2021. godine donijelo rješenje povodom prijedloga Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta za rješavanje sukoba nadležnosti s Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu u kaznenom predmetu po kaznenoj prijavi Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike i gradske organizacije SDP-a Split protiv Grada Splita, Kriznog stožera za sanaciju Park-šume Marjan zbog kaznenog djela pustošenje šume prema Kaznenom zakonu.

image
USKOK smatra da u sječi stabala na Marjanu nema elemenata postupanja iz njihove nadležnosti 
Vojko Bašić/Cropix

Riješeno je da je za postupanje po navedenim kaznenim prijavama nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Splitu budući da je ocijenjeno kako iz spisa predmeta ne proizlazi da se u radnjama prijavljenih službenih osoba ostvaruju zakonska obilježja kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a - navela je u svom odgovoru Martina Mihordin, glasnogovornica DORH-a.

Istraga sječe ide dalje

Dakle, glavna državna odvjetnica je "presudila" da u dosadašnjim kaznenim prijavama nema mjesta za postupanje USKOK-a. No, to ne znači da je priča oko istrage sječe šume na Marjanu završila, dapače nije još ni blizu završetka. Naime, ovo samo znači da ODO Split nastavlja dalje sa svojim "izvidima" i da se tek treba utvrditi i donijeti odluka o tome je li na Marjanu uopće bilo pustošenja šume i tko bi za to eventualno bio odgovoran.

Podsjetimo, slučaj Marjan bio je proslijeđen USKOK-u jer su postojala mišljenja prema kojima su u priči bile sporne isplate Grada prema tvrtki "Matima project", koja je zbog suzbijanja potkornjaka bila angažirana na sječi stabala. Te je isplate potpisivao gradonačelnik Andro Krstulović Opara, no problem je što nije pronađena nikakva dokumentacija koja bi pratila, odnosno opravdavala takve isplate, niti su postojale doznake o stablima koja su se trebala sjeći.

Na ovo su u nekoliko navrata za vrijeme tematskih sjednica o stanju na Marjanu upozoravali oporbeni vijećnici. Sve se to, kako znamo, pravdalo proglašenjem elementarne nepogode, a Gradu je spočitano više puta da nije radio sukladno Zakonu o šumama. Temeljem navedenih informacija nazvali smo gradonačelnika Krstulovića Oparu, ali nije htio ništa komentirati.

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 20:55