StoryEditor
SplitPosljednji vapaj

Potresan apel splitskog anesteziologa: Ako ovako nastavimo raspad će se dogoditi u tjednu oko Uskrsa. Molim vas k‘o Boga, dopustite mi da liječim

Piše M. G.
21. ožujka 2020. - 19:39
Paolo Miranda

- Osjećam se dužnim napisat još jedan status pa šta bude. Anesteziolog sam i intenzivist. Znači kad je god negdi frka u bolnici zovu mene. I ja sam istreniran da riješim problem, da skratim priču, moje kolege anesteziološki tehničari, medicinske sestre i mi liječnici anesteziolozi sposobni smo u nekoliko minuta s raznim invazivnim postupcima od mrtvog čovjeka napraviti živoga, naravno ako je moguće... Međutim, ako ovako nastavimo, jasno se vidi iz ove tablice da to neće biti moguće, netko će dobiti skrb, a netko neće – početak je dramatičnog apela splitskog anesteziologa Ivana Agnića, kojega je uputio sa svojega Facebook profila. Dr. sc. Ivan Agnić moli za suradnju kako Hrvatska ne bi doživjela crni scenarij, a zdravstveni sustav kolaps. Svoj je apel ilustrirao tablicom koja zorno prikazuje kako koronavirus može, ukoliko se ne budemo ponašali odgovorno, u Hrvatskoj rapidno eskalirati do Uskrsa.

- Sada ne pričam samo o oboljelima od famozne bolesti nego pričam i o raznim drugim hitnim slučajevima, o srčanim i moždanim inzultima, o prometnim nezgodama i slično. Dakle pričam o raspadu zdravstvenog sustava, pričam o raspadu države, jer tu prestaje svaka ljudskost. Dakle, lipi moji, ako ovako nastavimo to će se dogoditi negdje u tjednu iza Uskrsa, nastupit će kataklizma, talijanska, biblijska – upozorava Agnić.

- Duboko vjerujem da u ovom narodu ima još zdrave pameti i osjećaja za druge, u protivnom ću prečesto nemoćno gledati kako vaši dragi umiru bez moje pomoći. Nemojte si to napraviti! Nemojte to napraviti nama koji smo cijeli svoj život dali da bi bili medicinski specijalci, nemojte nam uskratiti mogućnost da pomognemo! Moramo smanjiti ovaj prirast oboljelih ispod 20 posto inače ćete, ako budem živ, krajem travnja gledati moje slike suznih očiju okrvavljene od zaštitne maske. To nije film, to je realnost!!! Ostanite u kućama, nigdje ne izlazite osim gdje morate i to pojedinačno, pazeći na razmak, dezinficirajte često ruke! Ostavite starijima spizu ispred vrata, oni prvi stradaju, za njih još stroža izolacija, bez ikakvoga bliskog kontakta! Bolje malo patnje sada nego puno, puno više patnje poslije! NEMA VIŠE SUSJED, NAJBOLJI PRIJATELJ, VIRUS SE PROŠIRIO I MEĐU LJUDIMA BEZ ANAMNEZE! Shvatite ovo kao moj posljednji vapaj prije kataklizme, molim Vas ko Boga dopustite mi da budem liječnik a ne nijemi promatrač zla! Hvala Vam – napisao je Agnić.

#KORONAVIRUS

Izdvojeno

17. lipanj 2020 00:33