StoryEditor
Split'veliki dan za bolnicu'

Potpisan ugovor: KBC Split će dobiti transfuzijski centar vrijedan više od 54 milijuna kuna

Piše Ana Franić
24. listopada 2019. - 20:50

Za KBC Split danas je važan dan jer je popodne stigao ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić kako bi potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt "Regionalni transfuzijski centar KBC Split" vrijedan više od 54,3 milijuna kuna.

- Danas potpisujemo preko 60 milijuna kuna projekata za Splitsko-dalmatinsku županiju. Od toga 55 milijuna kuna odlazi na transfuzijski centar u KBC-u Split. Ukupno je za zdravstvo ugovoreno 1,5 milijardi kuna, a planirano je bilo milijardu. Prema tome, zdravstvo itekako uspješno u povlačenju sredstava, rekao je ministar Pavić dodajući kako je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ugovoreno 3,5 milijardi kuna, a od toga se milijardu i pol kuna provodi u gradu Splitu. 

- Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, poboljšavaju zdravstvu, školstvo, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji i promet i ceste, zaključio je ministar Pavić.

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split istaknuo je kako je danas veliki dan za bolnicu. 

- Transfuzijski centar svima puno znači, a u njemu će se moći pripremiti 40 posto više doza krvi i 40 posto više krvni pripravaka nego što smo to radili do sada. Ovo je jedan o kapitalnih objekata za KBC Split, kazao je ravnatelj Julije Meštrović dodajući kako je projektna dokumentacija za regionalni transfuzijski centar završena, a imaju i građevinsku dozvolu.

- Sada idemo dalje u postupak. Očekujem da ćemo početkom iduće godine moći početi izgradnju Regionalnog transfuzijskog centra na Križinama, rekao je ravnatelj Meštrović. 

Ministar zdravstva, Milan Kujundžić kazao je kako je budući transfuzijski centar bitan za cijelu Dalmacija, a ne samo za Split.

- Ovo je još jedan dodatak za sigurnost pacijenata kada je riječ o transfuziji ne samo krvi kada je život u pitanju nego i o derivatima krvi. Dobit ćemo sigurnu, veliku i najsuvremeniju banku krvi u ovom dijelu Hrvatske, kazao je ministar Kujundžić. 

Na potpisivanju ugovora bio je i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, dekan Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i dekan Medicinskog fakulteta Zoran Đogaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. veljača 2021 13:25