StoryEditor
SplitTRADICIJA SE NASTAVLJA

Postrojavanje straže na Peristilu opčinilo brojne turiste, točno u podne su se upalili mobiteli kad je ‘car Dioklecijan‘ pozdravio puk. Imamo sve zabilježno

Piše Split SD
26. svibnja 2022. - 16:15

Svečanom smjenom straže u Splitu u srijedu popodne je započeo jedan je od najatraktivnijih projekata kojim Turistička zajednica grada Splita i Hrvatsko narodno kazalište kroz oživljenu povijest pružaju jedinstven doživljaj.

Program je to koji svakog dana u podne raduje kako brojne sugrađane i sve posjetitelje našega grada, ali i educira o povijesti i vrijednosti Dioklecijanove palače te njezinu značenju za grad Split. Tako je bilo i danas, a fotografije prepunog Peristila i turista s mobitelima o tome najbolje svjedoče.

Među posjetiteljima smo zapazili i bivšeg zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića i Ivicu Relkovića, medijskog stratega stranke Centar.

image

Među posjetiteljima su bili i Bojan Ivošević i Ivica Relković 

Ante Čizmić/Cropix

– Kroz mnoge promjene u ulozi cara Dioklecijana istinski smo mogli uživati u povicima "AVE, AVE, AVE" gdje je publika uvijek s oduševljenjem ispraćala cara i njegovu stražu. Iz godine u godinu projekt je rastao, uvijek dobivao nove sadržaje, nove scenske elemente, veći broj pretorijanaca u koreografijama, te je od jedne minute prvotnog trajanja dosegnuo do programa koji traje više od pet minuta. Plan je uvijek bio da upravo publika bude ta koja diktira napredak, i estetski, i umjetnički.

image
TZ Grada Splita

Ove godine na prvoj svečanoj smjeni straže posebno su uživali inozemni novinari, blogeri i influenceri koji borave u Splitu u povodu 18. izdanja dodjele nagrade "Zlatna penkala", u organizaciji Hrvatske turističke zajednice i turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita – navode iz splitske Turističke zajednice.

image

'Car Dioklecijan' pozdravlja puk Ante Čizmić/CROPIX

Ante Čizmić/Cropix

Naime, kako navode, pripadnici "sedme sile" s tržišta Austrije, Češke, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, SAD-a, Slovačke, Slovenije, Švedske, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva, bili su oduševljeni smjenom straže, ali i posjetom Diocletian's Dream – virtualnom iskustvu Dioklecijanove palače.

image

Pun Peristil na smjeni straže Ante Čizmić/CROPIX

Ante Čizmić/Cropix

Novinari će, obavještavaju, svoj boravak u Dalmaciji nastaviti obilaskom otoka Brača, dok posljednji dan programa, 27. svibnja uključuje razgledavanje grada Sinja te svečanu dodjelu nagrada, koja će se održati u večernjim satima u prekrasnom ambijentu Galerije Meštrović u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2022 14:38