StoryEditor
SplitGLJIVICE NA ZENTI

POŠK-ovci ogorčeni ponašanjem Grada Splita prema svojoj imovini: Zbog lošega gospodarenja bazenom naš klub se gasi nakon 83 godine?

Piše Merien Ilić, Pero Smolčić
20. lipnja 2020. - 10:18
Bazen na Zenti još uvijek je zapušten i bez vode Paun Paunović/HANZA MEDIA

Nakon 83 godine djelovanja, Plivački klub POŠK bi mogao prestati s radom i to već prvog dana srpnja. Najava je to Jurice Topića, predsjednika Plivačkog kluba POŠK, ogorčenog na tretman Grada Splita koji, kako ističe u dopisu poslanom gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari, gradskim službama te Splitskom savezu sportova, loše gospodari bazenom i pratećim sadržajima.

– Razlog zbog kojeg ćemo prestati s radom je nesposobnost Grada da sredi stanje s neodgovornim pojedincima kojima je ljetni bazen POŠK-a povjeren na upravljanje. Unatoč našim višekratnim upozorenjima da se bazenom loše gospodari i da se nanosi nepovratna šteta imovini Grada i korisnicima bazena, nije se reagiralo i spriječilo ovakvu situaciju. Kao klub preživjeli smo 83 godine, preživjeli smo energetsku obnovu koja je bazene na Poljudu stavila izvan funkcije nekoliko mjeseci, preživjeli smo i koronu, ali ne možemo preživjeti nebrigu osoba kojima je bazen dodijeljen na upravljanje – navodi Topić, apelirajući na splitskoga gradonačelnika da osigura nastavak rada plivačkog i vaterpolskog kluba i rad samog bazena.

image
Bazen na Zenti još uvijek je zapušten i bez vode
Paun Paunović/HANZA MEDIA

Funkcioniranje bazena na Zenti dovedeno je u pitanje prošle godine kada su se pojavili ogromni dugovi za struju, vodu, uz katastrofalno stanje postrojenja i začepljenu septičku jamu. U zadnji trenutak reagiralo se i bazen je tijekom prošlog ljeta ipak primio brojne mališane iz obuke neplivača, male i velike plivače, vaterpoliste i rekreativce. Kako bi se spriječilo daljnje neodržavanje bazena, Grad Split je tada najavio kako će upravljačku palicu od Omladinskog vaterpolskog kluba POŠK predati

Javnoj ustanovi Športski objekti. Od uprave Javne ustanove smo pak primili informaciju kako im "nije niti je ikad bilo povjereno upravljanje i održavanje bazena na Zenti".
– PK POŠK ima više od 300 članova i to uglavnom djece i mladeži o kojima brine troje profesionalnih i četiri honorarna trenera.

Od osnivanja klub nije bio u sličnoj situaciji poput aktualne te ako se ona nastavi, u pitanju je opstanak kluba. Da bismo uopće mogli nastaviti s normalnim radom, moramo hitno osigurati članovima uvjete za trening. Podržat ćemo svaku akciju Grada, Javne ustanove i Splitskog saveza športova koje imaju za cilj sačuvati i staviti u funkciju ljetni bazen s pratećim sadržajima – poručuje Jurica Topić.

Nema novca

Po ugovoru sklopljenom između OVK-a POŠK i Grada Splita iz 2014. godine taj trofejni splitski vaterpolski klub je dobio na upravljanje bazen na Zenti bez naknade, ali uz obvezu tekućeg održavanja bazena. Za to bi trebali imati na raspolaganju i koristiti dio sredstava od najma poslovnog prostora, bivše diskoteke "Shakespeare", danas kluba "Zenta".

Ipak, kako nam kaže Ozren Bužančić, predsjednik OVK POŠK, niz zlosretnih okolnosti doveo je klub u situaciju da jednostavno nema novca na raspolaganju za zahvat koji stoji oko pola milijuna kuna.
– Uza sve probleme koji su se pojavili otprije, sada je koronavirus dodatno otežao situaciju – počeo je Bužančić.

image
Ozren Bužančić 
Duje Klarić/HANZA MEDIA

A što se to dogodilo ranije?
– Puno je detalja, ali najbitnije je da smo od Grada Splita prijašnjih godina na ime režijskih troškova dobivali između 220 i 280 tisuća kuna. Protekle je godine taj iznos pao na 100 tisuća, a za ovu godinu nismo dobili ništa. Potom, klub je dobio i znatno manja sredstva kroz programe Splitskog saveza sportova, a ostali smo i bez najma od kluba "Zenta" jer je Grad Split odredio da se zbog pandemije koronavirusa ne plaća najam gradskih prostora tijekom tri mjeseca. Kad se sve to zbroji OVK POŠK jednostavno nije u mogućnosti financirati otvorenje bazena za ovu godinu – konstatirao je Bužančić.
 

Što onda? Kako otvoriti bazen? Koji je vaš prijedlog?
– Još prošle godine predložili smo Gradu Splitu da se bazen stavi u "portfelj" Javne ustanove športski objekti. No, ništa se po tom pitanju nije dogodilo.
 

Što je potrebno da se to dogodi?
– Na Gradskom vijeću se treba donijeti odluka da se promijeni akt o osnivanju Javne ustanove te da se, kako je to bilo s teniskim terenima na Baterijama, i bazen na Zenti stavi pod njezino upravljanje.
 

No, JUŠO ima ograničena sredstva, za još jedan bazen opet treba dodatni novac iz proračuna? Uz to, što s najmom od kluba "Zenta?" Jeste li spremni da se onda taj najam prebaci na JUŠO?
– O svemu treba pričati, ali to je opcija. No, ništa se od prošle godine nije pomaklo što se toga tiče. Mi smo, kako sam već rekao, ostali bez dobrog dijela sredstava koje smo ranije dobivali i sada bez intervencije Grada ne možemo otvoriti bazen – zaključio je Bužančić.

Dosta je već vremena prošlo, sve je upitnije koliko sada ima smisla krenuti u otvorenje bazena za što treba barem deset dana, "upast" će se već u srpanj, treba li plaćati pola milijuna kuna za samo dva mjeseca? Bitnije je da se ovaj problem riješi sustavno, za duže razdoblje, pa čak i ako je jedna godina bez ljetnog bazena na Zenti cijena te dugoročne stabilnosti.
Od Grada Splita zatražili smo očitovanje na ovu temu, no obećani odgovor nismo dobili do zaključenja broja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 10:42