StoryEditor
SplitCETINA U ŠPINAMA

Posao vrijedan 937 tisuća kuna: lokalnim tvrtkama dodijeljena izrada analize rješenja za alternativno dovođenje vode na šire područje Splita

29. srpnja 2020. - 12:14
Potrebno je izraditi minimalno pet alternativnih pravaca dovoda vode s Cetine Zvonimir Barišin/HANZA MEDIA

Splitskim tvrtkama "Infra projekt" i "Hidroing" kao jedinim sudionicima natječaja dodijeljena je izrada analize mogućih rješenja za alternativno dovođenje vode na šire područje našega grada, ponajprije iz smjera rijeke Cetine.

"Hrvatske vode" kao naručitelj posla procijenile su vrijednost ugovora na 937,5 tisuća kuna, a spomenute firme istaknule su zajedničku ponudu na tek 1250 kuna niži iznos. Riječ je prvom koraku u potrazi za novim opskrbnim "kanalom" koji bi rasteretio izvor Jadra kao jedini zahvat vode za gotovo 300 tisuća stanovnika koji žive na području od Podstrane, preko Splita, Klisa, Solina, Kaštela i Trogira, do Segeta i otoka Čiova.

Kako smo nedavno pisali, po jednoj varijanti voda bi dolazila iz Zagore, preko hidroelektrane "Đale", smještene nepunih šest kilometara nizvodno od Trilja. I u drugoj opciji bi Cetina potekla špinama na širem području našega grada, ali iz smjera Omiša, odnosno hidroelektrane "Zakučac". Oba plana predviđaju i "produžetak" prema izvoru rijeke Rude, s kojeg se, primjerice, opskrbljuje i područje Dugopolja, ali i prema akumulacijskom jezeru Peruća.

Potrebno je izraditi minimalno pet alternativnih pravaca dovoda vode s Cetine na potezu od HE "Đale", preko brane Prančevići, do Zakučca. Alternativni dovod prema splitskom području treba uskladiti s razdobljima kada izvor Jadra uredno "funkcionira" te bi se on s njim izmjenjivao u vodoopskrbi. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. ožujak 2021 09:36