StoryEditorOCM
Splittribina ‘žrvnja‘

POS u Korešnici bio bi spas za brojne splitske mlade obitelji, no Žrnovničani nisu oduševljeni: ‘To bi bio horor...‘

Piše Damir Šarac
4. veljače 2023. - 20:25

Uoči javnog uvida i rasprave o projektu izgradnje stambenog naselja na Korešnici koji slijedećeg tjedna počinje u zgradi splitske gradske uprave, u atriju osnovne škole u Žrnovnici održana je tribina u organizaciji udruge Žrvanj na koju su pored splitskog gradonačelnika Ivice Puljka i dogradonačelnika Bojana Ivoševića, došli i gradski vijećnici te mnoštvo građana ovog mjesnog odbora.

Tribinu je moderirao Rade Popadić, predsjednik Žrvnja, koji je iznio bojazni stanovnika Žrnovnice u vezi budućeg naselja poticane stranogradnje koji bi imao 1047 stanova i u mjesni odbor koji broji 3,3 tisuće mještana ‘uselio‘ još gotovo četiri tisuće novih stanovnika, dok je investicija procijenjena na 300 milijuna eura.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Brinemo se da će Žrnovnica zauvijek izgubiti dio Mosora, a ovaj projekt bi mogao označiti i nastavak ‘grickanja‘ naše planine. Naša povijest nije od jučer, seže u antiku, i stoga imamo puno pitanja za splitske gradske vlasti. Ponajprije nas muči nepostojanje infrastukture u 21. stoljeću; vodovoda, kanalizacije, kvalitetnih cesta. Pitamo se što će novo naselje takve veličine značiti za svakodnevni život Žrnovnice i Kučina, kako će mu se pristupati, hoće li naselje biti dio Žrnovnice i hoće li trajno razdvojiti Korešnicu od Žrnovnice – iznio je Popadić.

Mario Lolić, predsjednik Mjesnog odbora Žrnovnice, upozorio je kako je ‘Mosor Žrnovnici ono što je Marjan Splitu‘, te iznio kako smatra da je po pitanju novog naselja već ‘skuvana manistra‘.

- Prije POS-ovog naselja mi moramo dobiti infrastrukturu, kanalizaciju, vodu i ceste. Bio bi horor da se POS počne graditi a nema uvjeta – kazao je Lolić, dok je Ivan Bekavac, predsjednik MO Kučina koje graniče s budućim naseljem dodao kao ni oni nemaju kanalizaciju ni vodovod, a građevinska mehanizacija ne bi prošla njihovim dotrajalim cestama.

Govorio je i Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacije, te predsjednik splitskog HDZ-a:

- Već dugo se planira POS u Korešnici, Split se jednostavno mora širiti. I slažem se kako ne smije doći do izgradnje a da ne postoji već postavljena infrastruktura, kako do budućeg naselja tako i do Žrnovnice. Natječaj za izgradnju kanalizacije i vodoopskrbe u sklopu Aglomeracije morao je zastati zbog izmjena dokumentacije i troškovnika i natječaja upravo zbog promjena urbanističkog plana uređenja novog naselja u Korešnici, tek sada smo dobili konačne upute, natječaj je nastavljen i očekuje se da se okonča u ovoj godini. Tada počinje izgradnja kanalizacije i vodoopskrbe na tom području, kako Žrnovnice tako i Korešnice – kazao je.

image
Jakov Prkić/Cropix

Dražen Pejković, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju podsjetio je kako je izgradnja naselja u Korešnici planirana još 1968. godine i to za 3,5 tisuće stanara kao dio GUP-a, a bila je predviđena i zaobilaznica Jadranske magistrale za to naselje. I GUP iz 1978. potvrdio je Korešnicu, te izgradnju u dijelu Kučina i Mravinaca.

- Na tim osnovama kod donošenje GUP-a 2006. godine predviđa se gradnja Korešnice 1,2 i 3, za poticanu stambenu izgradnju, na temelju čega je raspisan natječaj, izabrano je pobjedničko rješenje, a stvar se značajno pomakla zbog projekta Urbane aglomeracije koji predviđa spajanje na sustav odvodnje Stupe. Ceste se također planiraju i nikome ne pada na pamet bilo što raditi dok se ne dovede sva potrebna infrastruktura – umirio ih je Pejković.

Gradonačelnik Ivica Puljak rekao je kako je mladim obiteljima do stana na splitskom području nemoguće doći, te kako su zatekli ovaj projekt kad su došli na vlast, ukazavši da je riječ je vrlo kompleksnom i dugotrajnom procesu.

- Projekt infrastrukturnog opremanja Žrnovnice je prespor, nazamislivo je da u 21. stoljeću dio grada nema kanalizaciju i vodovod, ali za to su krivi oni prije. Odgovorni za tu sporost ne bi trebali voditi tvrtke koje se za to brinu – bocnuo je gradonačelnik direktora Šutu.

image
Jakov Prkić/Cropix


Na pitanje o školi Puljak je rekao:

- U osmišljavanju projekta zaboravilo se na školu u Korešnici. Ali ja sam tražio da se u novom naselju projektira nova škola, a radimo i na sportskom centru – pohvalio se.

Dodao je kako su izračunali da bi za gradnju i uređenje svih ulica i cesta na splitskom području trebalo 712 milijuna eura, a samo za prioritetne 172 milijuna eura, u što spadaju i Žrnovnici važne Lovrinačka i Put Mostina.

- Svi mogu pričati kako će to napraviti, ali samo mi smo izračunali koliko bi to koštalo. To treba i finacirati, a financirat ćemo mi, nema tko drugi – rekao je Puljak te dodao kako će se najprije graditi ceste pa kuće.

- U ovom naselju bit će stanovi za mlade obitelji ali i mlade znanstvenike u dugoročnom najmu, potom gradski stanovi za potrebne, te braniteljski stanovi – kazao je.

Uslijedili su komentari građana koji su predlagali proširenje postojeće škole, razminiranje minski sumnjivog područja iza škole, jaslice, solarna polja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 12:25