StoryEditor
SplitPAMET U GLAVU!

Poreznici i carinici iz cijele Hrvatske dolaze u Split i poručuju: Radit ćemo 24 sata dnevno tijekom Ultre, kontrolirat ćemo račune na štandovima i tržnicama, u kafićima...

11. srpnja 2019. - 23:18

Sutra u Splitu počinje sedmi Ultra Europe festival, jedan od najvećih festivala elektronske glazbe na svijetu i događaj od kojega svi puno očekuju u smislu dobre zabave, ali i dobre zarade.

Osim organizatora, profitu se nadaju i lokalni iznajmljivači, taksisti, prijevoznici, ugostitelji, trgovci..., a zasigurno među njima ima i onih koji će pokušati okrenuti i koju kunu "na crno".

Međutim, ogromnih financijskih efekata koje donosi Ultra svjesni su i u Ministarstvu financija, koji posljednjih dana intenzivno prate ljetne manifestacije. Na stranicama Porezne uprave objavili su kako će u razdoblju od 12. do 17. srpnja u Parku Mladeži u Splitu (gdje je organiziran glavni dio Festivala) te na otocima Braču, Hvaru i Visu provoditi  24- satnu kontrolu fiskalizacije. Cilj im je, navode, spriječiti sivu ekonomiju.

Kontaktirali smo i Ivicu Kusića, čelnog čovjeka Porezne uprave u Splitsko dalmatinskoj Županiji, da nam malo detaljnije pojasni što će konkretnije raditi.

- Ovaj tjedan su u fokusu nadzora trgovine na malo na štandovima i tržnicama, zatim djelatnosti keteringa i djelatnosti pripreme i usluživanja pića, kao i iznajmljivanje i davanje u zakup, odnosno leasing automobila i motornih vozila lake kategorije. Možemo reći da u prosjeku u obavljanju nadzora fiskalizacije tijekom ljetnih mjeseci, dnevno sudjeluje više od 80 inspektora Porezne uprave- kazao nam je Kusić.

Što se tiče Ultra festivala, nastavlja naš sugovornik, nadzorne aktivnosti će provoditi uvelike povećan broj službenika Porezne uprave, Područnog ureda Split i drugih područnih ureda kao i ovlašteni službenici Carinske uprave.

- Naglašavam kako većina poreznih obveznika fiskalizira račune te uredno i pravodobno podmiruje svoje porezne obveze. Mi uvijek putem svih raspoloživih podataka svakodnevno pratimo poslovanje svih poreznih obveznika, te provodimo analizu rizika temeljem koje se određuju nadzorne aktivnosti. Kod poreznih obveznika kod kojih su utvrđene nepravilnosti poduzimaju se daljnje mjere sukladno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom, Općem poreznom zakonu i drugim poreznim propisima - dodao je Kusić.

Eto, sad je sve jasno. Da ne bude kasnije, nismo vas upozorili.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:42