StoryEditor
Splitjutro u vodi

Poplavili poslovni prostori u centru Splita, vlasnici upozoravaju na banalan problem zbog kojeg je nastao kaos: Sekali smo ka barku. Sva srića, stala je nakon po ure...

Piše Maja Vejić
5. prosinca 2021. - 13:09

Iako se do podne kiša već zaustavila, nebo razvedrilo i izašlo sunce, to ne znači da jaka kiša jutros ipak nije izazvala probleme. Zbog začepljenih šahti i nagomilanog lišća, na Cankarevoj poljani je bilo poplava, koje su se, kako nam kažu vlasnici i zaposlenici nekih lokala, mogle i izbjeći.

Pričali smo s Ivicom Karamanom, čija je fotokopiraonica i papirnica Charlot imala ozbiljan problem.

- Čim sam ujutro čuo kišu dotrčao sam, srećom ne živim daleko. Dočekalo me je 5 centimetara vode na podu. To se nije ni smjelo dogoditi, nije bila toliko jaka kiša. Da je bila veća kiša ili da je potrajala, bilo bi ozbiljne štete – kaže nam.

Ipak, uspio je brzo djelovati i spriječiti štetu i papirnici i Optici Ogi koja je odmah do, u koju bi se, da je bilo ozbiljnije poplave, mogla sliti voda i iz papirnice.

image
Duje Klarić/Cropix

- Ovaj problem se pojavi tijekom svake veće kiše. U 21. stoljeću smo, ne bi se trebalo događati da zbog neočišćenog lišća svaka malo veća kiša stvori poplavu. To bi se trebalo i efikasnije rješavati, i sprječavati. Čistoća čuje vremensku prognozu jednako kao i ja, trebali bi i oni ranije reagirati – žali se Karaman.

Kaže nam da kontaktira često i Čistoću i Vodovod i kanalizaciju, ali da se u kontinuitetu ne radi dovoljno na održavanju odvodnih cijevi na ulici.

- Glavni problem stvara nagomilano lišće. Ne mogu reći, Čistoća stvarno dođe svaki put kad ih kontaktiram i budu ekspresni, ali trebalo bi se tu naći neko konkretnije rješenje, jer ovako nema smisla – razočarano nam kaže.

A s poplavom se u ranojutarnjim nedjeljnim satima borio i Ivan Matić, šef Goluzarije kolača.

image
Duje Klarić/Cropix

- Došli smo oko 7 sati radit, padala je kiša, ali sve je bilo u redu. Oko 9 sati je pojačala, digla se razina vode, začepile su se šahte i počela je nadirati voda u lokale. Mi smo isto imali poplavu, brzo smo reagirali, stavili krpe i sa škovacerom i u kajin vodu, sekali ka barku. Sva srića, stala je nakon po ure, jer da je nastavila još... - prepričao nam je pothvat brzog rješavanja poplave Matić.

- Puno je to vode, a ovdje ima svega, i struje i sve. Treba brzo reagirat inače bi bilo gotovo – kaže nam.

- Sad srećom nije bilo štete jer smo brzo reagirali, ali moglo je biti. Da mi nije pomogao moj Ivan Šperanda, došlo bi do katastrofe. Ovako, spriječili smo. Problem je to lišće koje sve začepi, pa svaka veća kiša, slijeva se voda – isti problem s lišćem navodi Matić.

Srećom, kiša se zaustavila i ima nade da je danas neće više ni biti, a do sljedeće će, nadamo se, i lišće biti sanirano.

image
Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 21:05