StoryEditorOCM
SplitSIGURNIJI INTERNET

Poplava računalnih prijevara nagnala splitsku policiju na aplikaciju za građane:‘Ostanete bez novca zbog jednog klika‘

Piše Ana Franić
7. veljače 2023. - 17:08

U Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, u utorak, su u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta nagrađene učenice Laura Jurin i Anđela Dragušica koje su postigle najbolje rezultate na kvizu "SafetyNet - Bitka za sigurnost" čiji je glavni cilj naučiti djecu o rizicima i opasnostima koje prijete na Internetu.

Riječ je o aplikaciji u kojoj uz policiju sudjeluju Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje i članovi udruge "DUMP" uz potporu Splitsko-dalmatinske županije, a najbolje učenice dobile su poklon bon u iznosu od 140 eura. 

image

Ante Radovčić, Laura Jurin, Anđela Dragušica i Slobodan Marendić
 

Nikola Vilić/Cropix

Laura Jurin, učenica je prvog razreda Ekonomske i upravne škole, a ističe kako je uz pomoć kviza mnogo toga i naučila. 

- Kada su nam u školi spomenuli ovu aplikaciju, odmah me zainteresiralo i željela sam provjeriti koliko točno znam o Internetu i sigurnosti. Naučili smo puno toga, primjerice, da ako izbrišemo nešto na internetu to nije zauvijek nestalo već je ostalo u serveru u oblaku koji je uvijek aktivan. Iz tog razloga želim poručiti vršnjacima da paze što objavljuje i da ne dijele svoje osobne podatke sa svima - kazala nam je Laura. 

Kvizove inače obožava Anđela Dragušica, učenica trećeg razreda I. gimnazije, a uvijek joj je izazov rješavati ih na temu općeg znanja o stvarima koje nisu svakodnevne. 

- Generacija smo koja jednostavno ne može bez interneta i od malih nogu smo uz mobitele, ali moramo shvatiti da nije internet sve već da je vani život koji nam je potreban i socijalizacija. Opasnosti na internetu je mnogo, tako sadržaj kojeg objavimo nikada nije trajno obrisan, a poruke koje mislimo da ih vidi samo osoba kojoj ih šaljemo to zapravo vide i razni programeri koji drže aplikaciju i zbog toga hakerima nije teško doći do naših podataka.

Također, ljudi se na internetu lako mogu pretvarati da su netko tko nisu i na taj način zavarati djecu što može biti vrlo opasno - objasnila nam je Anđela i poručila svojim vršnjacima da što više vremena provode vanka. 

Iz ideje u aplikaciju, kviz su pretočili članovi "DUMP" udruge mladih programera na čijem je čelu Matija Luketin, koji je istaknuo da im je ovo jedan od najdražih projekata jer se slaže s njihovom misijom i vizijom da educiraju javnost, pogotovo mlade ljude. Plan im je na ljetu i napraviti mobilnu aplikaciju kao naprednije i dostupnije rješenje mladima.  

image

Matija Luketin, predsjednik udruge "DUMP"

Nikola Vilić/Cropix

Paško Ugrina, voditelj poslova prevencije PU splitsko-dalmatinske je istaknuo da na ovakav način lakše dolaze do mladih, ali i da je namjena educirati i roditelje. 

- Jedan dio kviza je opće znanje, ali imamo i desetak kontrolnih pitanja koja mlade navode na promišljanje je li to što rade rizik za njihove sigurnost i mogu li iz te pozicije biti ugroženi u smislu osobnih podataka ili od njima nepoznatih osoba.

Sama aplikacija sadrži i veliku bazu podataka za učenje, namijenjenih za djecu, ali i njihove roditelje koje sve više zanima što im to djeca rade na društvenim mrežama - kazao je Ugrina i istaknuo da na ovaj način žele doći do svakog djeteta i roditelja kako bi svaki rizik bio spriječen. 

image

Paško Ugrina, dr.sc. Branimir Lela, dekan FESB-a i načelnik Slobodan Marendić
 

Nikola Vilić/Cropix

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić istaknuo je da im je prioritet zaštita djece, ali i da se u posljednje vrijeme pojavljuju i drugi problemi - porast računalnih prijevara. 

- Na našoj web stranici dostupni su materijali koji će pomoći svima da prepoznaju opasnosti na internetu, ali i savjete koji će našim građanima pomoći da odaberu pravu opciju.

U prošloj godini imamo porast računalnih prijevara tako da počinitelj iskoristi lakomislenost i naivnost naših sugrađana. Odjednom osoba od prodavača postane žrtva koja ostane bez novca i podataka zbog jednog klika koji im se čini kao put u bolju budućnost, ali ih zapravo odvede u ozbiljne probleme. 

Kada promatramo kretanje kriminaliteta, možemo primijetiti da je manje provala i drskih krađa, a više šteta koje se vežu uz internet i naivnost ljudi. Najbolji model zaštite je prevencija i zato želimo da naša kampanja "SafetyNet" dođe u svaki dom - za kraj je kazao Marendić. 

image

Slobodan Marendić, načelnik PU splitsko-dalmatinske

Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 23:21