StoryEditorOCM
Split‘Ovo je tek početak‘

Ponosno čuvaju tradiciju: ‘Bokeljska mornarica‘ u Splitu misom proslavila blagdan svetog Tripuna

Piše Tihana Marović
3. veljače 2020. - 20:56

Hrvatska bratovština "Bokeljska mornarica 809" proslavila je u ponedjeljak poslijepodne, tradicionalnom svetom misom u crkvi svetoga Filipa Nerija, blagdan svetoga Tripuna mučenika, zaštitnika Kotorske biskupije i Bokeljske mornarice.

Bokeljska mornarica organizacija je Bokeljskih pomoraca, simbol kontinuiteta pomorskog duha, te sa statutom iz sredine 15. stoljeća, jedno od najstarijih takvih udruženja. U Hrvatskoj djeluju kroz spomenutu bratovštinu čiji odredi ponosno čuvaju tradiciju u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli i Dubrovniku.

- Bokelji u Splitu imaju dugu tradiciju, još od 1873. godine prema službenoj dokumentaciji, okupljaju se na misnom slavlju u čast svetog Tripuna. Čuvamo tradiciju i običaje svojih otaca, uspomenu na slavnu prošlost naše mornarice koja je neraskidivo povezana s katoličkom Crkvom. Njegujemo tradiciju Hrvata kao autohtonog naroda u Boki Kotorskoj koji je i u najtežim vremenima sačuvao svoju vjeru i identitet. To je dokaz nesalomljivosti hrvatskog duha i opstojnosti Bokelja. Nažalost u Boki je danas Hrvata manje od jedan posto - kazao nam je uoči misnog slavlja Luka Perković, predsjednik splitskog ogranka HBBM 809.

Za tri godine, obilježit će 150. obljetnicu okupljanja Bokelja u gradu pod Marjanom.

- U Splitu nas ima na stotine. U posljednje vrijeme pokušavamo intenzivirati djelovanje i okupiti nas u što većem broju. Ovo je samo početak Tripudanskih svečanosti, ovaj tjedan imamo još dva značajna događanja. Želja nam je za koju godinu, sukladno tradiciji, na blagdan svetog Tripuna otplesati pred crkvom čuveno bokeljsko kolo. Svakako pozivamo mlade Bokelje koji su spremni plesati i čuvati našu tradiciju, koja je od 2015. na popisu nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, da nam se obrate - poručuje Perković.

Posebnu pažnju okupljenih privukao je Marko Luković, mali admiral Bokeljske mornarice koji je govorio lode, tradicionalne pohvale i zahvale svetom Tripunu.

- Ej dopusti, Veliki Bože, nek se za toliki niz stoljeća, koliko je do sada minulo trenutaka, razvije svake godine proslavljeni ovaj stijeg, a uvijek u slozi, sreći i ljubavi. Slava! Slava! Slava! - pozdravio je mali admiral okupljene, dižući kapu u zrak.

- Sveti Tripun mučenik je i svetac Rimokatoličke i Pravoslavne crkve, iz Male Azije. Prva spominjanja moći Sv. Tripuna vežu se uz kotorskog građanina Andreu Saracenisa koji je donio njegove moći u Kotor, te sagradio crkvu u njegovu čast, a narod ga je izabrao za zaštitnika. Stoljećima je to bilo žarište iskrenih molitvi, zahvali i čežnji - kazao je don Branimir Marinović koji je predvodio svetu misu.

- Svečanosti se nastavljaju u srijedu, u 18 sati u Palači Milesi, gdje će biti predstavljena važna knjiga "Kotorski misal sv. Jakova od Lode" na čijem će predstavljanju sudjelovati mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup. U četvrtak, u Hrvatskom pomorskom muzeju, bit će predstavljena knjiga Vande Babić "Boka kotorska, zaljev svetaca i hrvatske kulture". Prikazat će se i kratki film na temu Gospe od Škrpjela koji je pripremio novinar Božo Vodopija - otvoreni poziv svim građanima uputio je doktor Andro Tripković, član bratovštine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 18:23