StoryEditor
Split‘USS MOUNT WHITNEY‘

Ponos američke vojne flote u splitskoj luci; s broda se može uspostaviti veza s bilo kim, pa čak i s Bidenom. Pogledajte fotografije ove ‘grdosije‘

Piše Merien Ilić
31. srpnja 2021. - 18:47

Ovog petka u splitsku luku uplovio je brod američke ratne mornarice "USS Mount Whitney", 184 metra dugačka grdosija koja je jednostavno bila prevelika za ratnu luku Lora privezala se na vanjskom vezu splitske gradske luke.

Oko 350 članova posade, marinaca SAD-a, do ponedjeljka će boraviti u Splitu prije nego što otplove na veliku vježbu pomorskih snaga zakazanu za prvu polovicu kolovoza.

Novinari su imali priliku ove subote posjetiti brod na kojem ih je dočekao zapovjednik broda, kapetan Dave Pollard iz Teksasa koji je predstavio ponos američke vojne flote, star pola stoljeća. Posjeta za građane ovaj put nema zbog COVID-a. Inače, na brodu je čak 95 posto posade cijepljeno.

– Svi na brodu su uzbuđeni što su ovdje u Splitu, u Hrvatskoj. Imamo priliku posjetiti grad, ali i dati svoj doprinos zajednici pa će naša ekipa osvježiti prostorije Prihvatilišta za beskućnike u udruzi MoSt. Hrvatska je naš jaki partner i mi smo ovdje da razvijamo i potvrdimo naše međusobne odnose – kaže kapetan Pollard.

image
Kapetan Dave Pollard na komandnom mostu
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

Remonti u 'Viktoru Lencu'

Brod je nedavno imao dva remonta u "Viktoru Lencu", ne slučajno već zato što, naglašava zapovjednik, imamo dobre stručne kapacitete i sjajna brodogradilišta.

– "Mount​ Whitney" je jedan od dva zapovjedna broda američke ratne mornarice. Posjeduje komunikacijski i zapovjedni centar odakle se kontrolira kontrolira cijelo područje pokrivanja Šeste flote, cijeli Mediteran, ali i Baltičko i Sjeverno more, te se s broda može uspostaviti veza s bilo kim, pa čak i s Bidenom – pola u šali, pola u zbilji govori kapetan Polland dok nas vodi u obilazak broda, na kojem se na svakom kutku nešto odvija.

Piloti helikoptera MH-60S Knight Hawk pregledavaju opremu, čistači čiste palubu, dio posade boji zidove, a nekolicina njih prihvaća gajbe i gajbe paprika, salate, poma i sokova, sve strane proizvodnje koliko smo uspjeli vidjeti.

– Brod nikad ne spava. U punom smo pogonu 24 sata, a za sve imamo po dvije ekipe, pa i letačke koje obavljaju sve potrebne operacije, poput traganja i spašavanja, izviđanja, pružanja prve pomoći jer imamo i mini bolnicu. Na brodu je 30 posto žena, a imamo i oko 30 posto civila koji rade za američku vojsku. Među njima je i prilično jaka IT ekipa koja se brine za cyber sigurnost – otkriva nam kapetan, koji se pohvalio kako je na brodu s njim i njegova supruga koju će počastiti odlaskom na kazališnu predstavu i romantičnim zalaskom sunca koji će pratiti s nekog turističkog jedrenjaka.

Inače, "Mount Whitney" jedan je od brodova američke mornarice koji često svrate u Hrvatsku radi održavanja i operacija uzajamne sigurnosti. Otpravnik poslova Mark Fleming istaknuo je da je obrambena suradnja između Sjedinjenih Država i Hrvatske kamen temeljac bilateralnih odnosa.

image
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix

Ključno partnerstvo

– Tijekom posljednjih deset godina američka vojna pomoć Hrvatskoj dosegla je približno četiri i pol milijarde kuna (više od 700 milijuna USD) u obliku obuke, opreme, izgradnje infrastrukture i specijaliziranog vojnog obrazovanja. Otkako se Hrvatska pridružila NATO savezu prije 12 godina, američko i hrvatsko vojno osoblje služili su zajedno u Afganistanu, na Kosovu i u Iraku. Američko-hrvatsko partnerstvo na kopnu i na moru ključno je za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost naših dviju zemalja – naveo je Fleming u službenom dopisu za medije.

Snage Šeste američke flote redovito surađuju s hrvatskim partnerima. Tako su u travnju 2021. ronioci američke mornarice za uklanjanje eksplozivnih sredstava održali obuku našim roniocima u luci Lora.

Nakon odlaska iz Splita, "Mount Whitney" odlazi na LSE 2021, dvotjednu vježbu koja će prezentirati vrhunsku obuku američke vojske.

Vježbom će se testirati zapovjednici u širokom spektru pomorskog ratovanja od taktičke do strateške razine, s integracijom marinaca kako bi se demonstrirala sposobnost flote da provodi koordinirane operacije od otvorenog oceana do priobalja – najavio je zapovjednik Šeste flote, viceadmiral Gene Black.

image
Brodska straža budno prati sve što se događa
Joško Šupić/Cropix
image
Joško Šupić/Cropix
image
Utovar namirnica na brod
Joško Šupić/Cropix
item - id = 1116840
related id = 0 -> 1109838
related id = 1 -> 1109829
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 05:43