StoryEditor
SplitPATROLA PO PLAŽAMA

Poljski turisti o tušu na Ovčicama: Zašto ga ne popravite? Mi: It‘s too complicated. Naši kupači hvale čistoću mora i pogled, još da mladost ne baca boce...

Piše Ivana Perković
24. srpnja 2021. - 17:58

Tuš na Ovčicama posljednjih je tjedana vjerojatno postao i nacionalno poznat s obzirom na količinu novinskih tekstova ispisanih o njemu.

Danas smo odlučili koju karticu posvetiti i samoj plaži, a sve u sklopu ljetne patrole po popularnim splitskim kupalištima. Na Ovčice smo stigli oko 9 sati ujutro.

Nije bilo nešto svijeta, taman da svatko po svojoj volji može raširiti ručnik i ostale rekvizite. Kafić "Ovčice" nudi kavu za van i nešto za prigristi, a moguće je i unajmiti komplet suncobran+ležaljka po cijeni od 35 kuna dnevno.

Tu je, naravno, i razvikani tuš. Za sada funkcionira na žetone koji se besplatno mogu preuzeti u kafiću, a kupuju 30 sekundi vode. Uskoro će se početi i naplaćivati, govori nam jedna od konobarica. Koštat će dvije kune, ali nije sigurna kada će to točno krenuti.

Pokušali smo informaciju dobiti od vlasnika kafića, kao i komentar na općenito stanje plaže budući da je njezin koncesionar, no kad je čuo da se raspitujemo za novine, nije bio previše prijateljski nastrojen.

Za dojam o plaži upitali smo kupače. Ukupna je ocjena, hajdemo reći, četvorka. Većina je jako zadovoljna prirodnim blagodatima - čistoćom mora, hladom borova i predivnim pogledom na Čiovo i otoke, a najveće nezadovoljstvo i dalje generira tuš. Ali ne onaj pred ugostiteljskim objektom, već ovaj drugi, na mulu prema Firulama.

Staklo i na žalu

- Jeste li vi primijetili kako to funkcionira? Ne uključuje se na onaj klasika način kako je to kod normalnih tuševa, nego ima mali ventil na dnu. Prvo njega treba okrenit, pa tek onda možete aktivirati glavnu špinu. Čiji je to izum? Očito nije Alberta Einsteina... - ironično će gospodin Tomislav koji na Firule dolazi već godinama.

Ipak, nema tog tuša koji mu može pokvariti zadovoljstvo koje osjeti kad pogleda u more.

- Evo, sjedimo tu i divimo se ovom jedrenjaku koji prolazi. Tu smo privilegirani u odnosu na one koji žive u Zagrebu. Oni su mislili da je to metropola, ali kakva je to metropola kad tamo ne možeš vidjeti ovo što mi gledamo.

Ovo je neprocjenjivo - kaže pokazujući školski jedrenjak alžirske ratne mornarice "El Mellah", koji se taman otisnuo iz gradske luke prema otvorenom moru.

Naš idući sugovornik, Srđan Ravlić, na Ovčicama, kaže, kupa se od stoljeća sedmog. Općenito je zadovoljan situacijom, ali vidi i mogućnosti za poboljšanja.

image
Srđan Ravlić
Joško Šupić/Cropix

- Ove godine nema baš puno ljudi, nema stranaca, pa je more čistije, ne pamtim kad je bilo tako čisto. Prošlih godina je bilo i jako puno ležaljki, sad je to svedeno na neku normalnu mjeru.

Problem je što se navečer tu skuplja mladost, bacaju boce, pa je njima (koncesionarima, n.a.) to malo problematično skupiti. Bude stakla i po samom žalu, pa treba biti jako pažljiv dok se ulazi u more - upozorava.

Komentira i nezaobilaznu temu - tuš.

- Žao mi je da se događalo to s vodom, pa prepirke tko je nadležan i slično, ali kafić je to riješio, stavili su svoj tuš. Ovaj drugi uopće više ne radi. Bio je taj ventil, ali sad su ga isključili i na mjerilu - otkriva nam i tu novost te apelira na nadležne da se napokon dogovore i to riješe.

Ljetni dnevni boravak

Nešto dalje upoznajemo Jasnu Kandžiju, kojoj su Ovčice, kako kaže, ljetni dnevni boravak. Živi nedaleko pa se sa suprugom spusti do plaže skoro svakog dana.

- More je čisto, malo fali borova, ali za domaće ljude je prihvatljivo, posebno za nas koji živimo tu u blizini. Tu imamo društvo, na zidiću se zaigra na karte, šah, pročitamo "Slobodnu", malo zaćakulamo i tako. Kroz jutro je uvijek mirno i tiho. A ovaj pogled, to ništa ne može zamijeniti - govori.

Na Ovčicama se kupa od 1978. godine. Plaža se nije puno promijenila, a ne bi joj smetalo da se malo modernizira.

- Prošli tjedan smo bili na Braču i fasciniralo me koliko je svaki centimetar, i objekata i plaža, uređen. Bili smo u Supetru, Bolu, Pučišćima... Sve je lijepo, čisto i sređeno, pa sam počela razmišljati da ne bi bilo loše da se to i ovdje napravi - govori.

image
Jasna Kandžija
Joško Šupić/Cropix

Ipak, zadovoljna je i ovako. More je čisto, plaža ima kabine za presvlačenje, dovoljno koševa za smeće koji se redovito prazne, nema gužve, a uvijek se nađe društvo za ćakulu.

Da splitske prirodne ljepote znaju cijeniti i stranci, pokazao je par Poljaka, Tomaš i Marta. Na zidiću poviše plaže, u hladovini borova, izvadili su bocu vina, sir i pokoju pomu te lagano prigrizli uživajući u pogledu na more i otoke.

I Poljake brine tuš

- Ovo mi je prvi put u Splitu, proveli smo tu sedam dana, a danas odlazimo. Spavamo u centru, ali otkad smo otkrili ovu plažu, na nju redovito dolazimo, to je tek desetak minuta hoda. Lijepo je uređeno i čisto, ali najviše uživamo u ovom pogledu - govori Tomaš zaneseno.

- Ja sam se i okupala u moru, lijepo je i čisto, ali bilo bi super da ima tuš s običnom vodom - ne može da se ne dotakne aktualne teme njegova supruga Marta.

- Da, ja imam problema s kožom i moram se otuširati nakon kupanja u moru - uskače Tomaš.

Nakon što smo mu pokazali da tuš postoji, kaže da bi bilo lijepo kad bi postojao barem još jedan, jer u ovaj je potrebno ubacivati žetone.

image
Marta i Tomaš iz Poljske
Joško Šupić/Cropix

- Bili smo i na drugim splitskim plažama i tamo se tuš koristi normalno, nema žetona. Malo je zbunjujuće da se na jednoj plaži mora platiti za tuš, dok na drugoj ne treba - govori.

Dodatno ga je zbunio podatak da tuš ipak ne mora platiti, a još i više onaj da tek 20 metara dalje postoji tuš koji se ne plaća, ali ne radi.

- Zašto to ne poprave? - naivno se zapitao.

- It's too complicated - bio je jedini odgovor koji smo mu mogli ponuditi.

item - id = 1115025
related id = 0 -> 1128155
related id = 1 -> 1128145
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 07:22