StoryEditor
SplitDUG OD DVIJE MILIJARDE KUNA

Poljski partner spasit će 700 radnih mjesta u 'Konstruktoru'

9. ožujka 2016. - 00:00
Radnici su nedavno tražili isplatu čak 15 zaostalih 'bušti' Vojko Bašić/EPH

Nakon pune tri godine od početka postupka, postala je pravomoćna predstečajna nagodba za "Konstruktor-Inženjering" koji je do 2013. prema državnim ustanovama i tvrtkama, te 37 financijskih institucija i oko 700 privatnih tvrtki i obrta, "nabio" dug od nevjerojatnih 1,98 milijardi kuna.

Pravomoćnost dokumenta nastupila je jer je Visoki trgovački sud kao neosnovane odbio žalbe tvrtki "Zagreb Inženjering", "Katić Bau", "Konzalting", "Bota Šare i "Colas Hrvatska" na rješenje kojim je Trgovački sud u Splitu lanjskog prosinca odobrio sklapanje nagodbe. Posrnuli nekadašnji građevinski div sada mora početi redovito podmirivati svoje obveze ako ne želi završiti u stečaju.

Dok s kvartalnom otplatom 187,5 milijuna kuna, što je 30 posto glavnice duga prema državi nastalog do 2013. godine, "Konstruktor" mora započeti tek za 18 mjeseci, s druge strane odmah mora podmiriti sve obveze koje su nastale tijekom trogodišnjeg nagodbenog postupka, među kojima je i 20 milijuna kuna Poreznoj upravi, te sva dugovanja prema radnicima. Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske, potvrdila nam je da djelatnici nisu primili plaće za dijelove 2012., 2014. i 2015. godine.

Tomislav Krka, odvjetnik "Konstruktor-Inženjeringa", kazao nam je da je s pravomoćnošću predstečajne nagodbe ispunjen uvjet da se krene u pregovore s dva moguća strateška partnera s kojima su potpisali predugovore. Kako doznajemo, sastanak s predstavnicima potencijalnih ulagača dogovoren je za srijedu.

Partneri bi bivšem građevinskom lideru što hitnije trebali osigurati sredstva za namirenje dospjelih potraživanja, a zauzvrat bi ušli u vlasničku strukturu nekadašnjeg giganta ili bi otplatu dogovorili na drugi način. Odvjetnik je dodao da će sada krenuti u izračun koliko je novca potrebno "za nastavak života i rada tvrtke".

Na ročištu održanom prije dva i pol mjeseca, Krka je otkrio da je jedan mogući strateški partner tvrtka iz srednjoeuropske države koja je voljna spasiti 500 do 700 radnih mjesta u "Konstruktor-Inženjeringu", dok je sindikalcima rečeno da se radi o poduzeću iz Poljske.

Prema predstečajnoj nagodbi, država posrnuloj građevinskoj kompaniji oprašta kamate i 30 posto glavnice duga, dok će 40 posto svojih potraživanja pretvoriti u temeljni kapital. Tako će 51 općina, gradovi, državne agencije, ustanove, fakulteti, institucije, komunalne tvrtke i Porezna uprava za oproštenih nešto više od 250 milijuna kuna dobiti 1,25 milijuna dionica "Konstruktor-Inženjeringa".

U roku 15 dana splitska tvrtka mora objaviti poziv za upis dionica koji će trajati 30 dana. Zatim će im smanjiti nominalnu vrijednost s 200 kuna na samo 10 kuna. Tako će nominalna vrijednost udjela države s 250 milijuna kuna pasti na 12,5 milijuna kuna. Mijenjat će se i Statut društva, te će tvrtka, na čijem je čelu već godinama Željko Žderić, ubuduće imati tročlanu Upravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 04:04