StoryEditor
SplitUGINULA NA VEZU

Policija provodi krim-istraživanje zbog uginule mace na Rivi. Kazne za zlostavljače su male, raspitali smo se kome prijaviti ovakve slučajeve

13. siječnja 2021. - 13:06
Strašan prizorGorana Vukušić

Policijski službenici Prve policijske postaje Split putem aplikacije jučer su oko 23.30 sati došli do saznanja da se na splitskoj Rivi tijekom dana nalazio leš životinje.

Postupajući po zaprimljenoj dojavi utvrđeno je da je Komunalno redarstvo Grada Splita zaprimilo dojavu jučer oko 18 sati te su izvijestili tvrtku AS-EKO, ovlaštenu za uklanjanje i zbrinjavanje leševa životinja, čiji su djelatnici izišli na mjesto pronalaska. Utvrđeno je da se radi o uginuloj mački te je leš uklonjen.

Na okolnosti ovog događaja u tijeku je kriminalističko istraživanje, kazala nam je Antonela Lolić iz PU Splitsko-dalmatinske.

Podsjetimo, u utorak nešto poslije 15 sati naša čitateljica Gorana Vukušić na Rivi je naišla prizor od kojeg joj se zaledila krv u žilama. U javnosti su se već, nažalost, pojavljivali slični slučajevi, a iz Udruge Prijatelji životinja često u medijima ističu kako su kazne za one koji muče ili ubijaju životinje preblage.

Iako su u prekršajnim postupcima propisane novčane kazne do 50 ili 80 tisuća kuna, kazne za počinitelje zlodjela prema životinjama jako su malene. Kazneni zakon tako za mučenje i ubijanje životinja propisuje zatvor do godinu dana, no sudovi najčešće određuju tek uvjetne kazne.

Kada se radi o neposrednom ugrožavanju zdravlja i života životinje te teškom zlostavljanju životinje što hitnije treba pozivom na broj 192 zatražiti intervenciju policije koja sprječava daljnje ugrožavanje životinje i, ako se radi o mučenju i/ili usmrćivanju životinje, podnosi kaznenu prijavu.

Kaznenu prijavu zbog zlostavljanja i/ili usmrćivanja životinje treba podnijeti i svjedok zlostavljanja/usmrćivanja životinje ili osoba koja ima saznanja o tome, i to pismenim putem nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog kršenja članka 205. Kaznenog zakona.

Evo što stoji u zakonu:

Ubijanje ili mučenje životinja

(1) Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

(2) Tko kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

(3) Tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.

(4) Životinja iz ovoga članka oduzet će se.

Tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način loše s njima postupa, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom.

Mučenje i ubijanje životinja treba prijaviti i nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Pismenim putem upućuje se prijava u kojoj treba navesti što više detalja koji upućuju na kršenje Zakona o zaštiti životinja i priložiti što više dokaza koji mogu poslužiti u svrhu dokazivanja navoda iz prijave (fotografije ili videosnimke, iskazi svjedoka, obdukcijski nalaz, veterinarska dokumentacija).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2021 02:35