StoryEditor
Splitsve službe su spremne

Policija nije zabrinuta zbog premještanja 'Ultre' na Park mladeži: 'Spremni smo po potrebi primijeniti sredstva prisile'; Pogledajte prometni režim za vrijeme festivala

Piše H, PSD
9. srpnja 2019. - 20:07
ultra_pripreme8-090719

Sigurnosne pripreme za festival Ultra Europe su u tijeku i za policiju ne predstavlja problem što je taj događaj premješten s Poljuda na stadion Park Mladeži, istaknuto je u utorak na konferenciji za novinare u splitskoj policiji.

Festival Ultra Europe, koji se održava u Splitu od 12. do 14. srpnja, spada u visokorizična javna okupljanja s obzirom na populaciju koja dolazi i na broj posjetitelja te se shodno tome Policijska uprava pripremila kako bi to okupljanje proteklo u redu, rekao je Ivica Franić, načelnik sektora policije u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj i rukovoditelj osiguranja ovogodišnjeg festivala Ultra Europe.

Uključene su i druge službe koje nam daju informacije, a zasad ne raspolažemo nikakvim informacijama o ugrozi ovog javnog okupljanja, dodao je.

Prema dostupnim podacima, rekao je, zanimanje potencijalnih posjetitelja za ovogodišnju Ultru 15 posto je veće nego uoči prošlogodišnjeg festivala.

"Promjena lokacije Ultre s Poljuda na stadion Park mladeži ne predstavlja nikakav dodatni problem za policiju", istaknuo je Franić i objasnio da će biti osigurana uža zona unutar Parka mladeži te šira zona oko tog splitskog stadiona.

"Za to smo angažirali dovoljan broj policajaca iz Policijske uprave a zatražili smo i dobili određeni broj policajaca iz Ravnateljstva policije. Oni će biti raspoređeni na svim kritičnim točkama smatram da će osiguranje biti na visokoj razini", kazao je Franić.

Po njegovim riječima, osiguranjem će biti zahvaćen i splitska zračna luka, te autobusni i željeznički kolodvor.

"Pojačan je nadzor na granicama koje gravitiraju našem području i zatražen je pomoć iz susjedne BiH da nam pripomognu", rekao je Franić.

Voditelj operativno-analitičkog centra za ovogodišnju Ultru Paško Ugrina pozvao je građane da prijave policiji bilo kakvu protupravnu radnju koju primijete.

"Nećemo tolerirati nikakav oblik protupravnog ponašanja i spremni smo, u slučaju potrebe, primijeniti i sredstva prisile sukladno zakonu", poručio je Ugrina.

Zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Ivan Kovačević istaknuo je kako i ta vatrogasna postrojba spremna pomoći u osiguravanju ovogodišnje Ultre.

Ravnatelj županijskog zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Leon Luetić kazao je kako će tijekom ovogodišnje Ultre na terenu biti angažirano šest timova hitne medicinske službe.

"Splitski Klinički bolnički centar (KBC) spreman je za prihvat eventualno ozlijeđenih ili bolesnih", dodao je Luetić.

Povodom održavanje Ultra festivala, splitska policija uputila je i priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Tijekom petka, subote i nedjelje ( 12/13., 13/14. i 14/15. srpnja)  u Splitu, na prostoru sportskog kompleksa Park Mladeži održat će se javno okupljanje pod nazivom Ultra Europe 2019. 

U utorak, 16. srpnja javno okupljanje se nastavlja održavati na otoku Hvaru, Grad Hvar, u prostoru hotela Amfora.

Ovisno o intenzitetu pješačkog prometa u zoni javnog okupljanja u Splitu, policijski službenici će po potrebi privremeno ograničiti kretanja vozila, i to u:

  • dijelu ulice Hrvatske mornarice (od ulice Domovinskog rata do ulice Ante Starčevića)
  • ulici Put Brodarice
  • ulici Mike Tripala
  • kod raskrižja ulice Mike Tripala i ulice Velimira Terzića.

O potrebi privremenog zatvaranja prometnica izvijestiti ćemo javnost. Tijekom privremenog zatvaranja prometnica promet će biti omogućen autobusima javnog gradskog prijevoza, vozilima stanara, vozilima žurnih službi i taxi vozilima.

(Fotografiju prometne regulacija za vrijeme festivala u većoj rezoluciji možete pogledati OVDJE)

Savjetujemo građane da tijekom trajanja javnog okupljanja, od petka do nedjelje, posebno u vrijeme najvećeg intenziteta prometa izbjegavaju prometovanje prometnicama u užoj zoni stadiona. Također, s obzirom na očekivani povećani intenzitet prometa, molimo građane za dodatno strpljenje i da na terenu prate upute i zapovijedi policijskih službenika vezano uz alternativne pravce kretanja u slučaju  blokade prometa.

Također, u cilju neometanog pristupa vozila žurnih službi širem prostoru javnog okupljanja i u cilju protočnosti prometa, dodatno ukazujemo građanima na obvezu da se pridržavaju propisa vezanih uz parkiranje osobnih vozila, te da ista ostavljaju i parkiraju isključivo na mjestima koja su za to predviđena, jer će u suprotnom ista biti uklonjena sukladno zakonu. 

Obzirom da se na javnom okupljanju očekuje veliki broj posjetitelja, savjetujemo posjetitelje da na javno okupljanje sa sobom ne nose vrijedne predmete, odnosno da novac i predmete kao što su primjerice mobiteli i tehnika, te novčanike i osobne dokumente stalno drže pod nadzorom kako bi izbjegli mogućnost gubitka ili krađe istih.

Obavještavamo građane kako će policija, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, prije, za vrijeme i nakon održavanja javnih okupljanja vršiti snimanje na mjestima javnih okupljanja i prilaznim pravcima.

Molimo građane i posjetitelje javnog okupljanja da poštuju smjernice, upozorenja i zapovijedi policijskih službenika kako u prometu tako i na mjestima javnih okupljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. lipanj 2021 02:56