StoryEditorOCM
SplitFAKTORI RIZIKA

Policija najavljuje veliku akciju: sutra će od podne do 17 sati biti posebno fokusirani na prekršaje vezane s nastankom prometnih nesreća

Piše HELENA LOVRIĆ
24. studenog 2020. - 11:07

Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi akciju “Faktori rizika” sutra, 25. studenog u vremenu od 12 do 17 sati. Akcija je usmjerena na prekršaje koji su u najčešćoj vezi s nastankom prometnih nesreća kao i njihovih posljedica.

- Još jednom pozivamo sve sudionike u prometu na oprez i poštivanje prometnih propisa, kako svojim neodgovornim ponašanjem ne bi doveli u opasnost vlastiti, ali i život ostalih sudionika u prometu. Posebno apeliramo na sve vozače da svojim ponašanjem dodatno ne ugrožavaju najrizičnije skupine u cestovnom prometu - vozače mopeda i motocikla, pješake i vozače bicikla - poručila je Antonela Lolić, glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Najčešći prometni prekršaji: grubo kršenje propisa o ograničenju brzine kretanja uz alkohol, nekorištenje sigurnosnih elemenata kao što je pojas, na svim sjedalima i zaštitne kacige na motociklima uz pojavu distrakcija u cestovnom prometu, primjerice korištenje mobitela vozača ili pješaka, za posljedicu imaju najteža stradavanja u cestovnom prometu - potvrđuju iz policije i pozivaju vozače da obrate pažnju na osnovne preporuke:

- Prilagodite brzinu stanju i uvjetima na kolnicima, ne sjedajte za volan ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol ili druga opojna sredstva i za vrijeme upravljanja vozilom ne koristite mobitel i ne poduzimajte radnje koje bi vam mogle odvući pažnju od upravljanja vozilom, već pažnju usmjerite na vožnju i prilike na cesti.  

Tokom protekle akcije provedene u listopadu evidentirano je ukupno 260 prekršaja od kojih se na neprilagođenu brzinu odnosi 79, nekorištenje sigurnosnog pojasa 85, korištenje mobitela u vožnji 38, nepropisno pretjecanje šest te dva na neregistrirana vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. veljača 2023 06:51