StoryEditorOCM
SplitBJEŽE OD SLUČAJA

Policija i nakon 90 dana ne zna jesu li se se na Marjanu sjekla i zdrava stabla, Šumarski fakultet u Zagrebu odbio vještačenje

29. lipnja 2019. - 22:49

Policija i nakon tri mjeseca nije uspjela utvrditi jesu li se na Marjanu nezakonito sjekla stabala na kojima nije bilo tzv. doznake da ih treba ukloniti.

Općinsko državno odvjetništvo je još 21. ožujka dalo nalog Policijskoj upravi da provede izvid u park-šumi, ali MUP-ovci još nisu dovršili taj posao. Poslali smo pitanje Sektoru kriminalističke policije jesu li na Marjanu ustanovljeni elementi kaznenih djela i jesu li u posebnom izvješću nekoga prijavili Državnom odvjetništvu?

– U koordinaciji s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvom i Županijskim državnim odvjetništvom (ŽDO) Split provodimo kriminalističko istraživanje – kratko su nam odgovorili iz Odjela za odnose s javnošću Policijske uprave.

Uzmemo li da je tvrtka "Matima project", koju se sumnjiči da su njezini radnici nezakonito sjekli stabla, imala po ugovoru s Gradom obvezu da zaraženu drvnu masu odvozi na spaljivanje, ostaje pitanje je li dokazni materijal otišao u dim ili je policija nešto uspjela izdvojiti. Iz Državnog odvjetništva su nam potvrdili da nisu ništa dobili od policije i trenutno su u ovom postupku oko splitske park-šume blokirani.

Pokušali su, naime, angažirati Šumarski fakultet iz Zagreba da obavi vještačenje, ali su ih oni – odbili.

– Trgovački sud je prihvatio naš prijedlog za osiguranje dokaza, ali je Šumarski fakultet u Zagrebu odbio vještačiti park-šumu Marjan s izgovorom da imaju mnogo od prije preuzetih obveza i da provode neka eksperimentalna istraživanja – kazala nam je Rene Laura, glasnogovornica ŽDO-a.

Tužiteljstvo stoga namjerava uzeti privatnog sudskog vještaka, za kojeg trebaju osigurati novac. Kako doznajemo, radi se o mr. Milanu Arvayju, sudskom vještaku iz Bjelovara.

Taj je stručnjak bio član Povjerenstva za Marjan, ali se prvi od predstavnika struke povukao. Smatrao je da se zaključci toga tijela ne provode. U sklopu EU-ova projekta koji su organizirali udruga "Sunce" i Društvo "Marjan", mr. Arvay je 2016. godine napravio procjenu stanja marjanske šume.

U to vrijeme počela su prva sušenja stabala, a dr. Milan Pernek, stručnjak iz Hrvatskog šumarskog instituta, kojeg je angažirala Javna ustanova za upravljanje Marjanom, ustanovio je da u park-šumi nema opasnog štetnika borove nematode, ali je tvrdio da nije nađen niti potkornjak, te je dao dijagnozu kako su se stabla možda počela sušiti zbog klimatskih promjena.

Mr. Arvay je već tada, u listopadu 2016., dao izjavu za javnost u kojoj je predvidio da će se vrlo brzo dogoditi katastrofa na Marjanu. Rekao je da su "stabla previše stara i napadnuta od gljivica" i da će će ih "dovršiti sekundarni štetnici".
Predložio je tada da se krene u sječu i pošumljavanje kao hitne metode za spas. Je li se onda mogao spasiti Marjan, upitali smo mr. Arvayja?

– Vjerujem, da je tada, dakle prije dvije i pol-tri godine neko tadašnje Povjerenstvo donijelo isti 21 zaključak i da se po tim zaključcima radilo, situacija bi bila bolja. U najgorem slučaju, ne bismo svjedočili ovoj kataklizmi kao što je to sada – rekao nam je mr. Arvay.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:31