StoryEditorOCM
SplitGALAMA I TUČNJAVE

Policija 45 dana uzalud moli Grad i Ivoševića da skrate radno vrijeme 8 problematičnih kafića. Evo popisa objekata

Piše Marko Didić
12. svibnja 2023. - 16:42

Splitska policija je 28. ožujka ove godine poslala Gradu Splitu dopis u kojem od njih traže da donesu odluku o skraćivanju radnog vremena za osam ugostiteljskih objekata za koje su vezane fizičke i pravne osobe koje su do sada u raznim postupcima višestruko kažnjavane zbog prekoračenja radnog vremena i narušavanja javnog reda i mira.

Ljude koji rade na tim predmetima u službama gradskog poglavarstva je čudio takav javašluk pa su nas dvojica od njih informirala o čemu je riječ i koji su kafići u pitanju.

To su kafići "La figaro" u Mostarskoj, "Baza food bar" u Marmontovoj, "Gallery loung & more" u Ulici kralja Tomislava, "Kopačka" u Šibenskoj, "Dioklecijan" u Vinkovačkoj, "Camel" u Mostarskoj, "Gracija" u Šibenskoj i "Adriatic Social Club" u Ličkoj ulici.

Policija je zapravo tražila da Grad postupi po članku 12. Oduke o ugostiteljskoj djelatnosti Grada Splita, a poslali su im i razloge zašto to traže, kao i podatke koliko su vlasnici i voditelji puta kažnjavani i zašto, a neki su kažnjavani i osam puta.

Nakon što je prošlo 45 dana od dopisa koji je policija uputila Gradu, koji u tom vremenu nije napravio ništa a kamoli donio odluku o skraćivanju vremena za sporne objekte, uputili smo Ani Đeldum, koja komunicira s javnošću u ime Grada, službeni upit u kojoj smo tražili razloge nepostupanja.

image

Bojan Ivošević opet krši običaje uljuđene komunikacije

 

Duje Klarić/Cropix

Informirali smo je i da smo iz više izvora dobili informaciju kako sve koči dogradonačelnik Bojan Ivošević koji je navodno prijatelj vlasnika "Adriatic Social Cluba iz Splita" na adresi Lička 5, dakle jedan od osam klubova za koji je policija tražila ograničavanje radnog vremena. Dogradonačelnik tvrdi kako vlasnika spomenutog kafića ne poznaje.

U upitu smo izričito naveli sljedeće: "Molim da se o ovome očituje i sam dogradonačelnik Ivošević čiju ćemo izjavu u izvornom obliku i prenijeti, a vas molim da odgovorite detaljno na prethodna pitanja."

Ali Ana Đeldum očito nije prava glasnogovornica jer umjesto njenog odgovora koji još ni do danas nije stigao, kao i autorizirane Ivoševićeve izjave, stiže odgovor samog Ivoševića, ali ne na mail novinara nego na dogradočanelnikovoj privatnoj Facebook stranici?!

To je Ivoševiću treći put da ovom novinaru odgovara preko privatnog Facebooka; prvi put kada je bio udaren šakom, drugi put u reakciji na intervju Mariofila Brnadića i sada.

Time ne samo da krši običaje uljuđene poslovne komunikacije, nego i drugim medijima otkriva priče koje je "Slobodna" jedina imala.

Briljirao je i sada Ivošević, ali, rekosmo, na Facebooku, bez ikakve samokritičnosti s obzirom na činjenicu da njegove službe i on nisu odlučili ništa nakon zahtjeva koji je stigao iz policije.

Ako su tako brzi kada im se obraća policija koja čuva javni red i mir, lako je zamisliti koliko su onda u Banovini ažurni kad im se obraćaju obični građani?

Ivošević, naravno, na Facebooku pokušava dati odgovore koje je trebala dati Ana Đeldum, a u onom što je napisao ne daje odgovor na temeljno pitanje; gdje su on i njegove službe bile punih 45 dana?

"Grad Split je zaprimio dopis i pokrenuo proceduru za sve navedene pravne subjekte, stoga je nejasno odakle ovakve zlonamjerne insinuacije novinara Didića koje postaju pravilo, a ne iznimka u njegovim upitima.

Za konkretni ugostiteljski objekt kroz sustav Egop zaprimio sam Prijedlog zaključka 10.05.2023. u 13:31h, a bio je parafiran već u 14:14h! Dalje su službe pripremile zaključak koji je ovjeren od strane gradonačelnika 11.05.2023. u 11:36h. Upit novinara došao je u 12:21h kada je skraćenje radnog vremena već bilo na snazi.

Samo 43 minute je "papir" bio kod mene i poslan je dalje u proceduru! 43 minute! 43 minute su za ovog novinara kočenje kojim se nekome pogoduje?!? Još luđe je što ja uopće ne poznajem vlasnika navedenog ugostiteljskog objekta, a novinar kaže da sam prijatelj s vlasnikom", piše Ivošević na svom privatnom Facebooku. 

Najprije da pojasnimo: potpisnik ovih redova ne kaže da su Ivošević i vlasnik jednog ugostitetljskog prijatelji i da se zato sve opstruira, nego je pitao jesu li prijatelji i je li to možda razlog. Tu smo informaciju dobili i pokušali provjeriti, kao što novinari to rade svakog dana. Da smo to objavili, a da nismo pitali gradonačelnika, e onda bi to bilo zlonamjerno.

Ovako smo na uljudan način poslali upit, provjeravali dojavu, a onda smo dobili apsurdno odgovaranje preko privatnog Facebooka dogradonačelnika.

Napomenimo da pitanje nismo poslali Bojanu Ivoševiću kao privatnoj osobi, nego Bojanu Ivoševiću kao dogradonačelniku Splita i zna se kojim bi kanalima trebao odgovoriti. U te kanale sigurno ne spada njegov privatni profil. 

Pitanja nismo poslali kao privatna osoba, nego kao novinar Slobodne Dalmacije, i tako se i potpisali.

Drugo, Ivošević na početku svog odgovora sam kaže da je što se tiče odluke o skraćivanju radnog vremena sve još u proceduri. Dakle procedura i nakon 45 dana još traje, a turistička sezona kuca na vrata.

Kaže u biti da nisu kompletirali svih osam zahtjeva, nego zapravo ovaj jedan i to baš za kafić za koji sam pitao dogradonačelnika, i to se sve događa, zamislite, na sam dan upita.

image

Gradonačelnik Ivica Puljak potpisao je rješenje za jedan objekt 10.svibnja. Ostali su na čekanju....

 

Joško Ponoš/Cropix

Ivošević spominje 43 minute koliko je papir sa zahtjevom za skraćivanje radnog vremena za taj kafić bio u njegovim rukama, a ne spominje gdje su papiri za ovaj i sve druge kafiće bili do sada i zašto njegove službe spavaju i ne odgovaraju na prijedloge policije.

Zapravo odgovaraju! Da bi Ivoševićev spin bio potpun, dan nakon njegove objave na Facebooku, kako nam rekoše naši izvori, u policiju 12. svibnja stiže rješenje kojem u ime Grada Split potpisuje 10. svibnja gradonačelnik Ivica Puljak s odlukom o ranijem završetku radnog vremena od dva sata na razdoblje od 90 dana i to baš za taj kafić "Adriatic Social Club" u Ličkoj ulici.

Ni to nije sve - taj kafić koji je "kažnjen" zapravo ima puno manje kazni od većine drugih kafića koji nisu ni došli na red.

Možda da Ivoševića sada pitamo je li prijatelj svih ovih sedam preostalih vlasnika kafića koji čekaju odluku Grada Splita pa bi onda i rješenja bila donesena odmah?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:27