StoryEditor

Polaganjem vijenaca obilježeno 25. godina 'škverskog bataljuna'

Piše PSD.
16. listopada 2015. - 19:24
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Parku hrvatskih mučenika u Brodosplitu, obilježena je 25. godišnjica od osnutka II. policijskog bataljuna, poznatijeg i kao škverski bataljun, a podršku veteranima Domovinskog rata Brodosplit dali su te njihovi suborci iz Vukovara, predstavnici udruga udovica i roditelja poginulih branitelja kao i članovi izviđačkog kluba Marjan.

- Za nas je ovo dan ponosa i slave. Škver je tih 90-ih godina bio bastion početka otpora i oko njega se sve događalo. Ponosni smo na te ljude koji su žrtvovali sebe u trenucima agresije i na njhovu hrabrost. Ovaj dan smo posvetili našim poginulim i umrlim prijateljima. Važno je znati da je u proteklih 5 godina preko 12 tisuća branitelja umrlo ili počinilo suicid u 50-im godinama života poput naših praijtelja Ante Prkića i Ivice Ševe. – kazao je Goran Kosor, predsjednik veterana Brodosplit.

U ime Županije vijence je položio dožupan Luka Brčić, u ime Grada dogradonačelnik Goran Kovačević.

- Čestiti škverski radnik preko noći je prepoznao potrebu da brani svoju zemlju tako je ovdije nastao bastion otpora gdje su se okupljali svi oni koji su od početka krenuli u najteže zadatke, prepoznali agresiju i krenuli u obranu. – kazao je Kovačević.

- Došli smo iskazati zahvalnost onima koji su nažalost preminuli. U onim vremenima nije bilo lako biti hrabar, pogotovo jer je sve bilo upitno. Hrvatski narod i vojska bili su nenaoružani, a da nije bilo snage duha nebi se izvojevala pobjeda. Najmanje što možemo napraviti jest obilježiti njihov spomen – kazao je Brčić.


Katarina Lujak
FOTO: ARHIVA/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 11:40