StoryEditorOCM
SplitSPLITSKA POLICIJA

Pokušao preko interneta prodati kožne cipele, pa ostao bez 1400 eura! Preko linka dao podatke bankovne kartice...

Piše Split SD
27. ožujka 2023. - 11:44

Splitska policija upozorava na još jedan slučaj računalne prijevare zabilježen prošlog tjedna.

Naime, navode kako je oštećeni muškarac policiji prijavio da je na internetskom oglasniku objavio oglas o prodaji kožnih cipela, te ga je nakon toga kontaktirala njemu nepoznata osoba koja je navodno bila zainteresirana za kupnju.

- Poslala mu je poruku u kojoj se nalazila poveznica s uputama. Oštećeni je otvorio link i popunio podatke o svojoj bankovnoj kartici. Ubrzo nakon tog primijetio da mu sa računa nedostaje iznos od 1400 eura.

Među evidentiranim kaznenim djelima u protekloj godini, najviše je bilo ovakvih phishing prijevara. a najčešće žrtve bile su osobe koje su oglašavale prodaju svojih predmeta na internetskim oglasnicima. Prevaranti bi u vrlo kratkom roku od objavljivanja oglasa kontaktirali žrtvu i započeli dogovor oko kupnje i dostave predmeta koji se prodaje - navode u splitskoj policiji.

image
Tomislav Krišto/Ilustracija/Cropix

Prevaranti bi, nastavljaju, sa svojim žrtvamai uspostavljali kontakt preko popularne mobilne aplikacije za komunikaciju te bi im porukom poslali poveznicu na internetsku stranicu koja je vjerna kopija neke od poznatih dostavljačkih službi u Hrvatskoj.

- U razgovoru bi uputili prodavatelja odnosno žrtvu da unese podatke koji se traže na internetskoj stranici, navodno radi potrebe izvršavanja uplate na njihov račun i dostavljanja paketa. Stvarni cilj prevaranata je prikupiti podatke bankovne kartice žrtve koji su potrebni za izvršavanje isplate s računa prodavatelja - upozoravaju iz policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 04:36