StoryEditorOCM
SplitZNAČAJNI PROPUSTI

Pokrenuta peticija za novu istragu okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića: ‘Povjerenstvo je bilo u sukobu interesa i nisu ispitani svi svjedoci‘

Piše Tanja Giovanelli
16. rujna 2022. - 19:26

Zaslužujemo znati tko je odgovoran i zašto je umro Vladimir Matijanić. Neka to utvrdi novo, neovisno povjerenstvo i ispita sve svjedoke – riječi su kojima Hrvatsko novinarsko društvo poziva na potpisivanje peticije za pokretanje nove istrage oko okolnosti smrti prerano preminulog novinara Vladimira Matijanića. 

image

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Davor Pongračić/Cropix

Podsjetimo, unatoč prijetećem komorbiditetu  i ozbiljnim simptomima Covida liječnici Hitne pomoći splitskog KBC-a Matijanića su u nekoliko navrata na njegovo traženje odbili hospitalizirati te je bez pravovremene liječničke skrbi preminuo u svom domu. 

U peticiji pokrenutoj zbog, kako navode u HND-u, neslaganja velikog dijela javnosti i struke s izvidima koje je obavilo povjerenstvo Ministarstva zdravstva utvrdivši kako nisu pronađeni značajniji propusti, te zbog sumnje da su članovi tog povjerenstva u direktnom sukobu interesa te da nisu ni smjeli biti dio te komisije jer već rade za Ministarstvo zdravstva čije bi eventualne propuste ovdje trebali utvrđivati i ispitivati; apeliraju na premijera Andreja Plenkovića da se provede temeljita i  neovisna istraga u kojoj se, ističu, neće samo "gledati dokumentacija i podmetati laži, nego će se ispitati i živi svjedoci i sve strane ove priče˝

image
Damir Krajac/Cropix

-Nevjerojatno je da nitko ne želi prihvatiti odgovornost za smrt kolege Matijanića, za kojeg je činjenično utvrđeno da, u četiri dana, ne samo da nije dobio adekvatnu medicinsku skrb nego nije dobio ni zdravstveni pregled. Tražimo smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša zbog skandaloznog, sramotnog i neprihvatljivog ponašanja u ovom slučaju, ali i zbog rada i rezultata povjerenstva koje je istraživalo okolnosti smrti kolege Vladimira Matijanića- navode autori peticije podsjećajući na propuste u liječenju preminulog novinara, koje kako ističu, prethodna istraga nije htjela priznati.

Među njima navode kako ministarstvo nije nabavilo prijeko potreban lijek za oboljele od koronavirusa zbog čega ga Matijanić nije mogao dobiti, te podsjećaju i kako su Matijanića odbili  hospitalizirati kad je 02. kolovoza došao na hitni infektološki prijem i iznio sve svoje bolesti te činjenicu da je pozitivan na koronavirus. Umjesto EKG-a koji bi moguće ukazao na obostranu upalu pluća s kojom je tri dana kasnije, uz zatajenje srca preminuo, tom su mu prilikom, navode napravili tek PCR test. Ističu i kako su na njegove opetovane pozive Hitnom infektološkom prijemu u Splitu, odgovarali da nema potrebe za njegovom hospitalizacijom, navodeći kako nije imunokompromitiran, što se pokazalo potpuno pogrešnim.

image

Vladimir Matijanić
 

Duje Klarić/Cropix

Podsjećaju i kako su na dan smrt on i njegova izvanbračna partnerica zvali Hitnu pomoć i tražili hospitalizaciju, no rečeno im je da za tim nema potrebe, navodeći kako pokazuje tek "normalne simptomi kovida" te da su mu "pluća savršeno čista". Preminuo je sat i pol kasnije. Spominje se i nalaz patologa koji ukazuje na to da je imao obostranu intersticijsku upalu pluća, ali i zatajenje srca, koje, kako stoji u peticiji, postojalo najmanje 12 do 24 sata prije smrti, te se moglo čuti pri prethodnom posjetu hitne pomoći, sat i pol ranije, kad su mu rekli da su to "normalni simptomi kovida", iako je imao niz drugih simptoma koji su ukazivali na zatajenje srca i upalu pluća.

Uz sve to upozoravaju i kako su djelatnici Hitne pomoći u medicinskoj dokumentaciji pogrešno označili njegovo stvarno stanje, navodeći kako normalno diše, da mu je koža suha i da sam motorički odgovara iako ništa od toga nije bilo točno.

image
Damir Krajac/Cropix

-Zbog svih tih evidentnih propusta koje povjerenstvo nije bilo u stanju utvrditi, ovom peticijom tražimo nove izvide, ali i pozivamo na odgovornost premijera Andreja Plenkovića, koji više ne smije štititi ministra Vilija Beroša i dopuštati da izvodi cirkuse za javnost kako bi zaštitio svoj ugled dodatno traumatizirajući obitelji i blateći samog tragično preminulog novinara, koji je svojim radom upravo takve prokazivao javnosti.- zaključak je ove peticije HND-a koju možete potisati ovdje, a koju su već podržala mnoga istaknuta lica iz javnog života. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 09:05