StoryEditor
SplitKOMENTIRA ANTO NOBILO

Pogledajte službenu snimku sa Suda na kojoj se vidi sukob policajaca i Ante Radana. ‘Prekoračili su ovlasti, nisu ga smjeli tući. A i mladić je pogriješio‘

Piše REDAKCIJA PORTALA
10. veljače 2021. - 20:45
Ante Radan: na ulazu u Sud je postavljena termalna kamera koja je mladiću izmjerila 35.7 stupnjevaPaun Paunović/Cropix

Na ulazu u Općinski sud u Splitu na Dračevcu u utorak ujutro, oko 11 sati, mladić Ante Radan se sukobio s pravosudnim policajcima te je došlo do fizičkog obračuna. Pravosudni policajci upotrijebili su nadražujući sprej i teleskopsku palicu kako bi svladali muškarca, nakon čega su mu stavljene lisičine.

Kako doznajemo od Marine Boko, predsjednice suda, cijeli incident je snimljen kamerama koje su postavljene na ulazu u sud.

A baš ta, nova snimka, stigla je i do naše redakcije.

SLUŽBENI VIDEO SA SUDA:

DRUGI VIDEO, KOJEG JE SNIMIO JEDAN GRAĐANIN, NALAZI SE NA KRAJU TEKSTA:

Poslali smo je odvjetniku Anti Nobilu, koji je svojedobno bio i državni odvjetnik. Također, poslali smo i prvu snimku koja se pojavila sinoć. Evo njegova tumačenja:

– Sila nije bila proporcionalna, tj. bila je pretjerana. I prvo grubo povlačenje za ruku bilo je neprimjereno, nakon čega slijedi uhvat za vrat policajca od strane građanina. To mu je najveća greška, osim nenošenja maske – kaže Nobilo, očito aludirajući na to da se i građanin ponašao neprimjereno, ali i – policajci.

A što je s palicom?

– Udaranje palicom je apsolutno prekoračenje ovlasti – kaže odvjetnik.

Hoće li se provesti istraga, pitali smo i Ministarstvo pravosuđa, pod kojim se nalazi i Pravosudna policija.

– Ministarstvo pravosuđa i uprave upoznato je s incidentom koji se dogodio u zgradi Općinskog suda u Splitu u utorak 9. veljače 2020. godine. U skladu s propisanom procedurom, prikupljaju se izvješća, kako bi se utvrdile sve okolnosti navedenog događaja – navode iz Ministarstva.

image
Ante Radan

Zbog čega je došlo do sukoba, pojasnila je predsjednica suda.

– Pravosudni policajac ga je upozorio da ne može bez maske ući u zgradu, nakon čega je nastao sukob. Točan tijek događaja dostavit će mi se u pisanom izvješću, a za sada mi je poznato kako je moralo reagirati više pravosudnih policajaca. Mogu vam potvrditi kako su policajci, osim fizičke snage, upotrijebili i pepper sprej. Nakon događaja je jedan od pravosudnih policajaca upućen u KBC Split kako bi mu se pružila liječnička pomoć. Kako imamo termalnu kameru, sve je snimljeno, tako da, osim izjava policajaca i očevidaca, imamo i taj dokaz – kazala nam je predsjednica suda Marina Boko. 

image
Ante Radan: na ulazu u Sud je postavljena termalna kamera koja je mladiću izmjerila 35.7 stupnjeva

No, na snimci se vidi da su i druge stranke ili zaposlenici na sudu bez maske. Zbog čega prema njima pravosudni policajci nisu postupali?

Splitska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad Antom Radanom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo prisile prema službenoj osobi. Protiv toga 28-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu, a izdan mu je i obvezni prekršajni nalog zbog sumnje u počinjenje prekršaja opisanog u čl. 47. st. 2. t. 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Mladićevu stranu priče pročitajte ovdje:

Ante Radan, mladić koji se sukobio s pravosudnim policajcima, ekskluzivno za "Slobodnu": Učinjena mi je nepravda, iživljavali su se. Masku sam nosio!

SNIMKA GRAĐANINA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 18:00