StoryEditor
Splitnema više

Pogledajte kako su djelatnici Civilne zaštite doskočili problemu ispijanja kave na Rivi i štekatima u trgovačkim centrima

Piše PSD.
29. studenog 2020. - 21:33
Nikola Vilić/Cropix

Odzvonilo je ispijanju kave iz automata na štekatima! Na splitskoj rivi ograđeni su trakom, a isto tako ograđeni su i stolovi u trgovačkim centrima pored restorana s brzom hranom. Trake, na kojima je potpis civilne zaštite, trebale bi onemogućiti građane da se okupljaju dok traju epidemiološke mjere koje su na snazi od ovog vikenda.

Djelatnici Civilne zaštite, pričuvni pripadnici Državne intervencijske postrojbe, koje možete prepoznati po modrim odorama s narančastim oznakama, nakon aktiviranja najnovijeg paketa mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom pojačano patroliraju gradom, posebice frekventnim javnim točkama te trgovačkim centrima.

Iz Područnog ureda civilne zaštite Split potvrđuju kako pričuvne postrojbe Civilne zaštite obilaze teren i prikupljaju informacije, upozoravajući ljude na poštivanje mjera te ako do kršenja mjera dođe, rade zapisnik koji se dostavlja nadležnom područnom uredu. Ako se mjere učestalo krše, na teren izlazi inspektor i izriče kaznu.

Ovog vikenda su, kako ističu, prvenstveno zbog ugostitelja koji nisu propisno zatvorili svoje štekate u gradu i u trgovačkim centrima, ali i zbog dovitljivih građana koji su postavljali improvizirane štekate kako bi svoju kavu ispijali, kao da se radi o sasvim uobičajenom vikendu, imali pune ruke posla.

Kako bi se reguliralo pitanje kažnjavanja fizičkih osoba koje se ne pridržavaju mjera, osobito nošenja maski koje su obavezne prema odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, tijekom vikenda je desetak članova Povjerenstva za izmjene u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti pisalo dokument koji bi u ponedjeljak trebao biti predan na čitanje, kako bi u četvrtak bio na stolu u Vladi i po hitnom postupku ušao u Sabor.

Konačna odluka o visini kazne nije još donesena, ali u Stožeru kažu da će iznositi minimalno 700 kuna, a naplaćivala bi se slično kao prometni prekršaj, odnosno ako se plati na licu mjesta iznosilo bi upola niže.

Legitimiranje bilo kojeg građanina može obaviti isključivo službena osoba, odnosno policijski službenik. Sanitarni, ali i inspektori Civilne zaštite koji su na terenu radi utvrđivanja poštuju li se zakonske odredbe vezano za suzbijanje epidemije koronavirusa imaju asistenciju policije, kao što je to bilo i pri kontroli ugostiteljskih lokala i noćnih klubova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. siječanj 2021 20:21