StoryEditorOCM
SplitTEŠKA SRAMOTA

Pogledajte kako se pojedinci odnose prema spomeniku nulte kategorije: uz staru splitsku crkvu su odbačeni tapeti, kaca puna ustajale vode...A tek kad vidite što raste na krovu

Piše Sandi Vidulić
14. rujna 2022. - 10:20

Uz ranosrednjovjekovnu crkvu Sv. Trojice na Poljudu netko je odbacio male tapete s jedne strane, a s druge strane je stavio kacu, sada punu vode, taman da se u njoj izlegu komarci.

Kontejner za smeće nalazi se kojih desetak metara udaljen s podignutim poklopcem. Pa postavljamo pitanje zašto je netko ostavio smeće uz starohrvatsku crkvu sa sjeverne strane, gdje ga prolaznici baš i ne vide, kad je mogao odšetati samo par koraka i baciti otpad gdje mu je mjesto?

Ovakvog ponižavajućeg ponašanja prema sakralnom objektu možda ne bi bilo da nije nebrige odgovornih koja već duže traje i o kojoj smo u više navrata pisali. Na krovu nesretne crkvice raste opako bilje koje ga može urušiti. Vidjeli smo gore i malu smokvu kako zasad stidljivo pruža svoje grane.

Okoliš je također neprimjeren i jako neuređen. Uz crkvu je privatni teren, na kojem se sadi povrće i tu je neka stara bačva. Godinama se govori da bi se čitavo područje s Turskom kulom uredilo, što znači i otkupile parcele, ali se ne dopušta izgrađenost koja bi zanimala poduzetnike, pa očito nitko, uključivši ni Grad, ne želi uložiti u javni park.

Inače, crkva Sv. Trojice koja se nalazi na predjelu Sutrojice, jedan je od najznačajnijih spomenika ranosrednjovjekovne sakralne arhitekture, ima konzervatorsku zaštitu spomenika nulte kategorije.

Dobro ste pročitali. Struka kaže da je to vrhunski spomenik, jedan od najdragocjenijih u Dalmaciji, vjerojatno najstarija šesteroapsidna ranosrednjovjekovna crkva. Ali, što to znači? Sudeći po stanju na terenu, nulta kategorija u praksi znači nula ili ništa od zaštite!

image
Sandi Vidulić

Sad zamislite da je riječ o spomeniku iz Domovinskog rata, ili Tuđmanovom spomeniku pa da netko uz njega baca smeće. Odmah se na devastaciju ljudi jave, reagiraju braniteljske udruge. Ovdje su zgrade branitelja udaljene stotinjak metara od crkvice koja je važna za hrvatsku povijest i kao da nikoga nije briga. Kao da prije Domovinskog rata nije ničeg bilo.

Kad je engleska kraljica Elizabeta II. posjetila Zagreb 1972. bilo joj je zanimljivo da imamo Baščansku ploču, jer da se radi o kraljevskom dokumentu, darovnici kralja Zvonimira, koja je stotinjak godina starija od engleske Magna charte libertatum.

No, kraljica nije znala da crkvu Svetog Petra i Mojsija u kojoj se krunio Zvonimir dugi niz godina poplave pretvaraju u bazen i da nije prezentirana kako spada, što sigurno ne bi bilo kod Engleza. A Splićanima je zanimljivije da se u turističkoj sezoni oblače u Rimljane i slave Dioklecijana koji je vladao kad ovdje nije bilo slavenskih naroda, pa tako ni Hrvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 10:43