StoryEditorOCM
Splitpogled na Brač

Pogledajte kako izgleda ‘Ljepotica sa Žnjana‘, splitska kuća koja je nominirana za najbolje arhitektonsko ostvarenje

21. veljače 2020. - 17:50

Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je nominacije za najbolja ostvarenja na području arhitekture za proteklu 2019. godinu, a u kategoriji najbolje stambene arhitekture je jedna splitska kuća, izgrađena na Žnjanu, autora Nene Kezića.

Radi se o objektu koji je smješten oko sto metara sjevernije od Gospe od Žnjana, a pod tim nazivom ga na svojim službenim web stranicama vodi investitor, Dalkoning.d.o.o. Objekt je useljen, ima ukupno 16 stanova, po dva na svakom katu, te sa 'penthausom' na vrhu zgrade.

S obzirom na konfiguraciju terena, stanarima zgrade osiguran je besprijekoran pogled na more i Brač, a zgrada je projektirana s naglaskom na vanjske prostore stanova:

- Stambeni objekti se kod nas rade većinom sa klasičnim nosivim zidovima, takvih je 90 posto, a ovdje je konstrukcija 'skeletna' - kaže prof. Neno Kezić o svom projektu.

- Osnov čine stupovi i 'ploče', plan je slobodan pa je na svakom katu moguće raditi različite tlocrte. Obris svakog kata, 'outline', je varijabilan, a opna između stana i vanjskog prostora varira u (ne)prozirnosti. Također, nivo poda na lođi i u stanu je isti. Sve skupa izgleda odlično - veli Kezić, komentirajući također da se ove godine poklopilo da su autori svih triju nominiranih projekata u ovoj kategoriji - profesori sa splitskog Arhitektonskog fakulteta.

Tako da se još u istoj kategoriji najbolje stambene arhitekture - koja je već nazvana "najuzbudljivijom" - za Nagradu Drago Galić natječu Iva Letilović i Igor Pedišić čiji je objekt u zadarskom 'Diklu', te Toma Plejić i Lea Pelivan iz Studija Up čiji je objekt u Zagrebu.

Letilović i Plejić su izvanredni profesori, a Kezić redovni profesor na Arhitektonskom fakultetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2023 19:28