StoryEditor
SplitKULTURNO UZDIZANJE

Pogledajte kako će izgledati nova splitska višenamjenska dvorana kraj Stande! Imat će 168 mjesta, organizirat će se kino projekcije, predstave, koncerti, konferencije...

Piše D. B.
3. rujna 2019. - 16:51

Splićani bi uskoro trebali dobiti novu višenamjensku dvoranu na adresi Trg hrvatske bratske zajednice 2, blizu nekadašnje Stande. Kako najavljuju iz Banovine, Grad Split korak je bliže uređenju nove višenamjenske dvorane, nove scene za brojne kulturne i društvene sadržaje.

Naime, pokrenuta je javna nabava radova uređenja višenamjenske dvorane na Trgu HBZ-a u prostoru u vlasništvu Grada Splita, a postupak je započeo 2. rujna kroz javno savjetovanje.

Split uskoro dobiva novu višenamjensku dvoranu u samom centru grada: Banovina raspisala natječaj, evo gdje će se urediti i tko će je moći koristiti

Dvorana je projektirana kao višenamjenska dvorana u kojoj će se moći održavati kino projekcije, kazališne predstave, kulturno-glazbeni događaji, konferencije i kongresi. Imat će neovisan ulaz preko glavnog stubišta iz vanjskog prostora, bit će pristupačna osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, a dvorana je kapaciteta 168 mjesta.

Riječ je o prostoru veličine oko 435 kvadrata koji je Grad kupio u roh bau izvedbi prije više godina, ali do današnjeg dana prostor namijenjen polivalentnom korištenju za društvene i kulturne sadržaje nije uređen ni priveden svrsi.

S obzirom da u Gradu Splitu postoji izražena potreba za dodatnim scenskim i izvedbenim prostorima odlukom Gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom donesena je odluka da se navedeni prostor uredi i privede svrsi.

Za to su u proračunu osigurana sredstva te je ove godine napravljeno projektno rješenje, a izradili su ga projektanti arhitektonskog studija Super ured d.o.o. iz Splita.

Ovim projektom uređenja Grad Split bi omogućio otvaranje nove scene, koja će zasigurno ponuditi adekvatan scenski prostor za kulturna i društvena događanja domaćih izvođača, ali i gostujućih programa koji zbog izostanka kapaciteta nisu imali mogućnosti za scenske nastupe u zatvorenom prostoru jer su postojeće scene primarno u funkciji ustanova u kulturi - Hrvatskog narodnog kazališta, Gradskog kazališta mladih i Gradskog kazališta lutaka.

Nova scena na Trgu Hrvatske bratske zajednice ponudila bi nove programske mogućnosti i gradskim ustanovama, a njeno uređenje planirano je do početka sljedeće sezone 2020./2021., za što su u proračunu osigurana tri milijuna kuna.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 08:51