StoryEditor
SplitMJESTA OKUPLJANJA

Pogledajte kako bi u budućnosti izgledale splitske tržnice: arhitekt Dinko Peračić vidi ih kao natkrivene trgove. Nakon završetka radnog vremena dobivale bi drugu namjenu

Piše Merien Ilić
16. siječnja 2022. - 22:59

- Mreža tržnica Splita je program obnove i izgradnje gradskih tržnica s ciljem da se aktiviraju svi njihovi potencijali i sustav prilagodi suvremenim potrebama građana - objasnio je arhitekt Dinko Peračić koji je ove subote na tematskoj sjednici Gradskog vijeća predstavio budući izgled splitskih tržnica.

Peračić i njegova ekipa suradnika ima zanimljive i praktične ideje koje su oduševile i same vijećnike na sjednici.

- Ideja je da se natkrije vanjski prostor Ribarnice ali da ona bude ostakljena u prednjem dijelu, te da se ona koristi i izvan radnog vremena za ugostiteljska događanja. Dobit ćemo očišćenu Hrvojevu ulicu, i donijeti zaključak kako je koristiti. Ne smije biti mjesto za štekate, nipošto.

Usjek pruge i autobusno stajalište nam je problem kao kontaktna zona jer trebamo riješiti tu komunikaciju, a u pothodnik bi se mogao presložiti u kakva skladišta...

Tržnice nisu samo prodaja i najam nego imaju i društvenu, ekonomsku i urbanu ulogu, o tome treba voditi računa, pa bi trebalo uključiti i sve zainteresirane aktere u razvoj tržnica - smatra Peračić koji pojam tržnica gleda šire, u kontekstu razvoja grada s ciljem da one budu mjesto namjenjeno prvenstveno građanima, a tek onda turistima.

image
Dinko Peračić

- Današnje tržnice, građene prema dinamici razvoja grada, zadnjih desetljeća ne prate suvremene urbane procese i slabo ispunjavaju svoju funkciju.

Nije se osigurala potrebna prometna pristupačnost, trgovački centri su preuzeli veliki dio poslovanja, online i direktna prodaja oblikuju nove navike kupaca, stanovništvo se premješta iz centra grada prema periferiji, a centar zauzima turizam.

Istovremeno raste potreba za zdravom i provjerenom hranom. Tijekom svih ovih promjena tržnice su ostale zapuštene u istom stanju - smatra ovaj talentirani arhitekt.

Dodaje kako je obnova i izgradnja tržnica ujedno i obnova javnih prostora koji se nalaze u centru grada i središtima naselja. Uz tržnice se u pravilu okupljaju i drugi trgovački, uslužni i poslovni sadržaji, a kvalitetno raspoređene tržnice osnova su 'pješačkog grada', te one postaju središta susjedstva i pokretač obnove javnih površina i sadržaja.

image
Dinko Peračić

U ideju je uključio čitavu mrežu tržnica Splita: Pazar i Peškariju, gradske tržnice Sućidar, Split 3 i Istok, male kvartovske tržnice Stari Plac, Skalice, Brda, Mertojak i druge, ali i buvljak, organizaciju povremenih tržnica, online tržnicu, servisnu infrastrukturu, veletržnicu s hladnjačama i aktivnosti tržnica među proizvođačima hrane, trgovcima i građanima.

- Prostorna koncepcija je bazirana na ideji natkrivenih trgova, a naše mediteransko podneblje omogućuje boravak na otvorenom. Uz zaštitu od sunca i kiše tržnice daju potreban komfor korištenja, a pritom nisu zatvorene zgrade, već dijelovi javnog prostora kojeg razvijaju.

image
Dinko Peračić

Dijelovi trgova trebaju ostati slobodni za povremeno proširenje tržnica i druge javne aktivnosti. Izvan radnog vremena tržnice se mogu koristiti za druge programe ili kao slobodan javni prostor. Obavezna dodatna oprema uključuje stabla, pitku vodu i klupe. Trgovi s tržnicama planiraju se tako se uz njih mogu razviti drugi poslovni i javni sadržaji.

Razvoj mreže tržnica može započeti odmah, reorganizacijom, sanacijom, čišćenjem i opremanjem postojećih tržnica, uključivanjem u suradnje sa svim akterima i pripremom projekata. Potpuno funkcionalnu mrežu u punom obimu moguće je realizirati kroz 10 godina - kazao je Peračić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 11:14