StoryEditor
Splitzahuktava se atmosfera

Pogledajte dolazak mađarskih navijača, pred Spaladiumom ih se već okupilo više stotina; Načelnik Balov prokomentirao sinoćnji incident u gradu: Imali smo nelagodu jer nisu surađivali...

Piše Ana Franić, Gabrijela Radanović
10. listopada 2019. - 17:11
dolazaknavijaca

Dok cijelim gradom prevladavaju kockice, u Lori, točnije pokraj Spaladium arene, mađarski navijači odbrojavaju zadnje sate do početka utakmice.

Za njihovu sigurnost zadužen je Siniša Stipandžija, pomoćnik zapovjednika Interventne jedinice Split koji brojnim službenicima osigurava Fan zonu - mjesto okupljanja gostujućih navijača.

Na terenu s policijom uoči utakmice: 'Bilo je i novih privođenja. Indikativno je velik broj neorganiziranih dolazaka mađarskih navijača'; Pred Spaladiumom ih se već okupilo nekoliko stotina

Voditelj osiguranja na Poljudu: Prikupljamo sigurnosna saznanja s više razina. Svaku pretpostavljenu ugrozu pravovremeno smo spriječili

Split je pod policijskom opsadom kao da je najavljen teroristički napad, ovako nije bilo otkako je Tito došao otvoriti Mediteranske igre; Građani, dobro razmislite prije nego izađete na ulicu!

Mađarski navijači će se tu nalaziti do sati prije početka utakmice, a policija će ih organizirano otpratiti do Poljuda. Kazao je da gostujući navijači u potpunosti surađuju s našim službenicima za održavanje javnog reda i mira te prihvaćaju njihove savjete.

Trenutno ih je pokraj Spaladium arene između 500 i 600, a uskoro dolazi veća grupa navijača iz pravca Dugopolja. Tijekom dana na tom mjestu očekuju do 1500 gostujućih navijača. 

 

- Sinoć smo imali manju nelagodu jer mađarski navijači nisu najbolje surađivali. Desio se pokušaj napada na dvojicu i nakon naše intervencije vidjeli su da ipak moraju surađivati s policijom - kratko je sinoćnji incident mađarskih navijača, koji je "Slobodna" zabilježila, prokomentirao Ante Balov, načelnik Druge policijske postaje, koji je danas u svojstvu pomoćnika rukovoditelja za sigurnost u sektoru grada.

Neredi u Splitu: potukli se hrvatski i mađarski navijači, jedan Mađar je ozlijeđen; Uhićeno šest osoba

Mađarski navijači uz povike 'Hungaria, Hungaria' prošetali Splitom, sve je bilo dobro dok nisu stigli do Rive: ondje su krenuli dernjava i naguravanje, policajci su odmah skočili...

Napomenuo je da danas ne očekuje takve izgrede. Na pitanje kako se dogodilo da spomenuta grupa navijača nije bila u pratnji policije kazao je kako za većinu stranih navijača nisu znali da dolaze, jer nisu prošli preko punktova u gradu, ali su zato kasnije bili prepoznati.

Na Rivi je Balov novinarima poručio da je već nekoliko dana kontinuirano angažiran veliki broj policajaca, a danas je ta brojka dodatno pojačana. Kao i drugi njegovi kolege odgovorni za sigurnost, načelnik Druge policijske postaje ne smatra da je policija pretjerala s mjerama osiguranja.

- Angažiran je maksimalan broj službenika iz većine policijskih postaja, oko 150 policajaca. Na prilaznim pravcima i u samom gradu imamo punktove gdje vršimo nadzor navijača, kako domaćih tako i gostujućih. Sve te informacije prosljeđujemo u centar, a oni nas dalje raspoređuju i šalju na lokacije gdje smo najpotrebniji - kazao je Balov te napomenuo kako do sada nije bilo značajnijih intervencija policije, a vjeruje da je tome doprinijela značajnija nazočnost službenika u gradu. 

 

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 23:36