StoryEditor
Split38 točaka

Na Županijskoj skupštini opet frcale iskre zbog Lećevice; Loša vijest za mještane: zemljišta na kojima će niknuti Centar sada će vrijediti upola manje

12. listopada 2020. - 18:57
Joško Šupić/Cropix

18:50 - I dalje ništa novo na Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinske županije – oporba se može propinjati iz petnih žila, ukazivati na uludo bačen novac, na projekt koji traje godinama, a da se nije makao s mjesta, na uvijek ista “šuplja” izvješća, na probleme koji se guraju ispod tepiha, na netransparentnost rada, na propuste,... - no točke i izvješća se uredno – usvajaju!

Jednostavno matematički – vladajući (HDZ, HGS i HNS) imaju većinu od 55 vijećnika koliko ih sjedi u regionalnom parlamentu.

Pa ni “strah” od probijanja svih dogovorenih termina za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i plaćanje penala Europskoj uniji koja ovaj projekt od 72 milijuna eura financira u iznosu od 72 posto, nije promijenilo već uobičajeni scenarij – oporba se buni, vladajući im dijele lekcije, i na kraju se dignu ruke većine - ZA!

Pa je tako prošlo i izvješće o radu Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, sa 27 ruku za i 16 protiv, nitko suzdržan, od 43 prisutna vijećnika.

Pa ćemo sada nakon dva desetljeća od početne ideje, te 15 godina od utemeljenja županijske ustanove za gradnju moderne tvornice u Šilovića Docu u Kladnjicama, u Općini Lećevica, s nestrpljenjem čekati 30. listopada kada bi se napokon, nakon mnogih odgoda, trebao znati izvođač radova Centra za gospodarenjem otpadom. Ako opet ne bude neke odgode.

No možemo izvijestiti mještane Lećevice koji su u rujnu 2009. godine potpisali predugovore za prodaju svog privatnog zemljišta za gradnju Centra, ukupno 10 hektara, u iznosu od 95 kuna po metru kvadratnih kako će sada, ako bude sreće, dobiti upola manje novca.

Nakon 11 godina od kada njihova zemlja pravno nije njihova jer su potpisali predugovor, a fiktivno je njihova jer nisu dobili za nju ni – kune, sada će umjesto 95 kuna dobiti samo 51,49 kuna za kvadrat zemljišta.

Vrijednost njihove djedovine se negdje “istopila” usput....

Ujedno je Vlatka Lucijanić-Justić, v.d., ravnateljica županijske tvrtke Regionalni centar čistog okoliša zadužena za projekt Lećevica, kazala županijskom parlamentu kako odluka Općine Lećevica da neće više podržavati izgradnju pogona za smeće u svom kraju, te se protive daljnjem nastavku projekta, otkrila kako ta odluka općinskog vijeća koja je bila jednoglasna – nije valjana.

- Riječ je o izjavi bez pravnog učinka, nikoga ne može obvezivati, ovo je puka izjava određenog stava i od strane općine Lećevica nije moguće osporavanje našeg projekta – podvukla je Lucijanić-Justić.

Sad se samo svi mi, porezni obveznici u Splitsko-dalmatinskoj županiji tek možemo nadati kako će ipak Centar biti izgrađen i to što prije, kao bi što manje plaćali penala, budući se zna kako su te kazne zbog lošeg i nedovoljnog gospodarenja otpadom – ogromne!

17:57 - Prema očekivanju “frcale” su iskre između oporbenjaka (SDP, Most, Lista mladih, Pametno) i vladajućih (HDZ, HGS, HNS) zbog izvješća o Regionalnom centru čistog okoliša koji je od 2005. godine zadužen za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

I tijekom svih tih godina potrošeno je 30 milijuna kuna na plaće uposlenih, na 122 dokumenta no nažalost ni dan danas nije otkupljen ni kvadrat privatnog zemljišta gdje se Centar treba graditi, a i dalje je na mjestu buduće moderne tvornice otpada – ledina! Ujedno ni jedna pretovarna stanica od njih planiranih šest, nema valjane dozvole za gradnju, a prema prognozama kako odvajamo u županiji godišnje 200.000 kubika otpada – za godinu dana će nam sva odlagališta, od njih 15 - biti puna!

I nakon rasprave o izvješću rada za 2019. i prvih šest mjeseci ove godine koje je podnijela v.d. Vlatka Lucijanić-Justić, slijedile su rasprave, prvo odbora a zatim i pojedinačne vijećnika.

No prije usvajanja ove dvije objedinjene točke dnevnog reda, od ukupno 38. točaka, i Miro Bulj (Most) i Ante Sanader (HDZ) i Vedran Lendić (SDP) zatražili su stanku u ime svojih stranaka.

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar (HGS) odobrio je pauzu od 5 minuta.

16:14 - I aktualni sat 35. sjednice Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije započeo je “rešetanjem” pitanja od strane oporbenih vijećnika u svezi Lećevice i moderne tvornice smeća koja je trebala biti izgrađana ima dva desetljeća, no još uvijek je u Šilovica Docu tek – ledina.

- Župane i Općina Lećevica je povukla potporu jer nisu otkupili zemlju, a u izvješću koja su danas na dnevnom redu imamo tri različite tvrdnje o otkupu zemljišta, pa se imovinsko-pravni odnosi, pa planira se otkup, pa se čeka odluka povjerenstva koliko zemljište vrijedi. A na sjednici u ožujku 2019. župane kazali ste kako oprovrgavate natpise u medijima (op.a., u Slobodnoj Dalmaciji) o zemljištu, te u listopadu 2019. kako je iz vlastitih sredstava SDŽ osigurala 2,2 milijuna kuna za otkup zemljišta koji će se riješiti do kraja godine. Koja je od ovih pet tvrdnji – točna? - direktan je bio Danijel Kukoč iz SDP-a, no odgovor je ponudio umjesto župana njegov zamjenik Ante Šošić:

- U utvrđivanju cijene zemljišta relevantna je procjena vještaka a imali smo 4 procjene cijene, dok nam je 150.000 kvadrata zemlje poklonila Republika Hrvatske. Ostalo je privatno vlasništvo i radimo na otkupu.

No još direktniji je bio Miro Bulj (Most):

- Župane tko će biti odgovoran za ono što je odrađeno prije 15 godina, 30 milijuna kuna je uloženo u štetni projekt, tko je odgovoran, za kaos koji će sada nastati na SDŽ zbog smeća?

Je li to gospodarenje otpadom? Tko je odgovoran što ništa nije napravljeno? Di su pare, gore je ledina, kupina, a zatvorena su odlagališta, dosta mi je vaših mudrovanja...

- Vijećniće, klasifikacija kako je nešto štetno a nije potkrijepljeno nije dobra, pa i ministarstvo u kojem je bio vaš ministar nije provelo gospodarenje otpadom. A 30 milijuna je rashod uposlenih, i ne smije se zaboraviti kako je izdano 27 lokacijskih dozvola te je izdano 122 dokumenta.

No čulo se i kako su neke dozvole odavno – istekle, a njih izdaje sama sebi – županija....

NAJAVA

U dvorani splitskog FESB-a za desetak minuta započinje sa zasjedanjem Županijska skupština Splitsko-dalmatinske županije i to svoju redovitu 35. sjednicu. Pred 55 vijećnika regionalnog parlamenta danas je na rasporedu 38 točaka dnevnog reda. Među zanimljivijima će svakako biti izvješće županijskih ustanova o minulom radu u 2019. godini koje će vijećnicima predstaviti ravnatelji Regionalnog centra čistog okoliša, pa Zavoda za prostorno uređenje, Županijske ceste, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SDŽ "More i krš", te JU RERA SD.

No najzanimljiji će biti prepirke oko izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Lećevica koji se još nije maklo s mrtve točke pa od početka godine kada je raspisan javni naječaj za izvođača radova, ni ta javna nabava nije okončana. Nakon mnogih odgoda, zadnji datum za otvaranje ponuda - tko će graditi dalmatinsku "tvornicu smeća" - sada je 30. listopada.

A prije početka Županijske skupštine u razgovoru smo "uhvatili" župana Blaženka Bobana iz kvote vladajućih HDZ-a i Mira Bulja, saborskog zastupnika i županijskog vijećnika te Miliju Baldić-Lukšić, županijsku vijećnicu, oboje iz oporbene stranke Most.

Za deset minuta sjednica starta sa pitanjima vijećnika u sklopu Aktualnog sata!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 09:26