StoryEditorOCM
SplitŽestoko ‘ne‘

Održan prosvjed HT-ovaca u Splitu: ‘Otkrit ću vam nešto; radim 25 godina u HT-u, a plaća mi je 5.400 kuna. A onda kad čujem onaj slogan ‘Živimo zajedno‘... Pokušaj ti živit s tim‘

Piše Gabrijela Radanović
18. srpnja 2022. - 17:25

Prosvjedni skup radnika Hrvatskog Telekoma pod nazivom "Zajedno za veće plaće" održao se i u Splitu, ispred zgrade Službe za korisnike HT-a u Vukovarskoj ulici. Uz transparente kojima su poslali jasne poruke Upravi, preko stotinu radnika glasno je negodovalo zbog uvjeta rada, ali i ophođenja tvrtke prema zaposlenicima koji su digli svoj glas. Zahtjeve Hrvatskog sindikata telekomunikacija prezentirali su članovi pregovaračkog odbora, a kakav posao rade i koliko su za to plaćeni u najprofitabilnijoj kompaniji u Hrvatskoj javnosti su bili spremni reći radnici iz regije jug.

Iako prosječna plaća u Hrvatskom Telekomu iznosi 9.300,00 kuna neto, naglasili su kako oko 70 posto radnika Hrvatskog Telekoma ima plaću nižu od hrvatskog prosjeka.

- Nakon prosvjeda koji smo održali u Osijeku, primijetili smo da su već objavljeni tekstovi u medijima mijenjali nazive pa se nisu mogli naći preko tražilice. Poslodavac je učinio sve da ukloni informacije o tome što traže radnici Hrvatskog Telekoma. Mi smo se zato okrenuli društvenim mrežama. Nama je najvažnije da radnici znaju što tražimo - rekla je Vesna Mamić, predsjednica HST.

U Hrvatskom Telekomu, kazali su, ima 4000 radnika uz 600 agencijskih, kada ih sve zbroje 70 posto radnika ima manju plaću od hrvatskog prosjeka.

- A kada se zbroje najniži platni razredi s agencijskim radnicima, dolazimo do brojke od 800 radnika koji imaju plaću od 4000 do 4300 kuna. Plaće se nisu mijenjale zadnjih 20 godina i naš je osnovni zahtjev da radnicima srednje stručne spreme početna plaća bude 5000 kuna neto, a visokoj stručnoj spremi 7000 kuna neto, sada imaju 5800 i nama je to neprimjereno ako uzmemo u obzir poslovne rezultate kakve ima naša firma - naglasila je Mamić. Ispred mikrofona pridružili su joj se Ivan Majdak, predsjednik Republičkog sindikata radnika i Viktor Vanek, zamjenik predsjednice HST-a.

- Poslodavac hoće pokazati samo svoju verziju istine. Oni mogu zaustaviti neke informacije, ali ne mogu zaustaviti sve radnike da kažu istinu - rekao je Varnek te je iznio primjer njihove kolegice koja je 25 godina djelatnica HT-a.

- Mailom je zatražila povećanje plaće, odgovorili su joj da se ne uklapa u politiku karijernog puta, a vi znate što to znači - rekao je pred okupljenim radnicima koji su ga podržali zvižducima i isticanjem transparenata. Naglasili su kako pritisci poslodavca kreću od onih malih, s frazama kao što su: "Mi smo obitelj, ne treba obiteljske stvari iznositi vani."

- Naša obitelj brine o nama, vi niste naša obitelj. Naša prava obitelj s nama proživljava stres, naše neraspoloženje, strepe s nama ako imamo više godina staža hoćemo li za Uskrs ili Božić biti na listi viška, a ako imamo manje godina staža, onda strepimo hoće li nam produljiti ugovor - istaknuo je Varnek. Nikada u povijesti Hrvatske nije se dogodilo da radnik Hrvatskog Telekoma radi za minimalac, prisnažio je Ivan Majdak, predsjednik Republičkog sindikata.

- I nikada više poslije ovog kolektivnog ugovora toga neće biti, to je naša poruka iz Splita. Neće više podcjenjivati radnike - naglasio je i dodao kako je sramotno da ovakav način, na ulici traže minimum da prehrane sebe i svoje obitelji.

- Dozvolite nam da živimo ko ljudi, jer smo ljudi, a ne vaši pijuni s kojima se igrate pa nam kažete da vam nismo potrebni - glasno je prosvjedovao predsjednik Republičkog sindikata. Pridružili su im se i radnici Gverino Antičević s Lastova i Egon Štojs iz Splita koji su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da su bili primorani izaći na ulice zbog "mižerije". Štojs je 25 godina djelatnik HT-a.

- Mogu vam otkriti svoju intimnu tajnu, moja plaća je 5.400 kuna. Oni mlađi radnici koji dođu preko agencije imaju oko 4000 tisuće kuna pa gledaju mene kao neki uzor, ali sve dok ne shvate koliko sam plaćen. Pa kad HT kaže "Živimo zajedno", pa živi ti sam s 5400, a ne udvoje - poručio je i zaradio ovacije prisutnih koji su stigli iz svih krajeva Dalmacije, ali i šire.

Kako je kolektivni ugovor HT d.d. je prestao važiti 30. lipnja, ali temeljem Zakona o radu, još tri mjeseca, do 30.rujna, traje produžena primjena, odnosno vrijede sva dosadašnja radna i materijalna prava radnika. U slučaju da se niti nakon tog roka ne potpiše, najavili su kontinuiran štrajk. Traže usklađenje minimalnih plaća za radna mjesta koja su raspoređena u 8 platnih razreda i čije se donje granice nisu mijenjale od 2011. godine. Isto tako, zahtijevaju usklađenje plaća s rastom troškova života svakih šest mjeseci za vrijeme trajanja Kolektivnog ugovora

- Ne pristajemo na zahtjev Uprave HT-a da se 40 sati rada tjedno umjesto na pet dana rasporedi na 6 dana u tjednu i tako odrađuje svaki radni vikend i radi 52 dana više nego do sada - naglasili su. Iz Splita su najavili slično okupljanje u Rijeci a potom u Zagrebu. Nemaju namjeru odustati od svojih prava.

image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix

REAGIRANJE HT-a

Hrvatski Telekom osigurao 70 milijuna kuna ulaganja u povećanja primanja zaposlenika, sindikatima to nije dovoljno

Hrvatski Telekom kroz svoj Kolektivni ugovor, ali i povrh njega, već godinama zaposlenicima jamči brojne pogodnosti koje su iznad standarda ostalih tvrtki u telekom industriji u Hrvatskoj. Već sada Hrvatski Telekom osigurava iznimno visoku razinu prava za svojih gotovo 4.000 zaposlenika od kojih čak 60 posto ima neto primanja iznad prosjeka RH, prosječnu neto plaću od 9.383 kuna te uz to dodatno: stimulativne bonuse, božićnicu, uskrsnicu, regres, dar za djecu, potporu za korištenje dodatnih 6 mjeseci rodiljnog dopusta, plaćene preventivne sistematske preglede, mogućnost dobivanja zajma do 60 tisuća kuna po daleko najpovoljnijim uvjetima na tržištu, mogućnost rada od kuće te niz drugih pogodnosti.

Kontinuirano se trudimo dodatno poboljšavati uvjete naših zaposlenika. To je slučaj i sada kada smo, uzimajući u obzir inflaciju i porast troškova života, ponudili prijedlog koji uz ulaganje u karijerni put podrazumijeva i značajno povećanje primanja svih zaposlenika, a što predstavlja ulaganje od čak 70 milijuna kuna više u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor.

Navedeno ulaganje jedno je od najvećih u povijesti Hrvatskog Telekoma, a omogućava da se mjesečna neto primanja svih zaposlenika u prosjeku povećavaju za čak 9 posto. Naime, povećanje minimalnih primanja za čak 30 posto na 6.400 kuna, zatim povećanje iznosa za regres i božićnicu na ukupno 3.000 kuna, kao i isplaćivanje mjesečnog inflacijskog dodatka te naknade za prehranu omogućit će svakom HT zaposleniku veće prihode za gotovo 1.000 kuna mjesečno.

Kada je riječ o radnom vremenu, ponosni smo da smo kao jedna od prvih kompanija na hrvatskom tržištu uveli takozvani SmartWork, hibridni način rada koji zaposlenicima nudi znatnu fleksibilnost u radu. U tom kontekstu želimo veću fleksibilnost ponuditi i našim korisnicima, te upravo zato predlažemo preraspodjelu radnog vremena u call centru kao što je to slučaj u svim ostalim kompanijama u telekomunikacijskoj industriji. Pritom naglašavamo kako ne postoji nikakva namjera uvođenja šestodnevnog radnog tjedna na nivou cijele kompanije.

U dobroj vjeri smo prije dva mjeseca s našim socijalnim partnerima započeli pregovore oko novog Kolektivnog ugovora. Nažalost, još uvijek nismo postigli dogovor oko ključnih stavki, a u međuvremenu je postojeći Kolektivni ugovor istekao. Unatoč tome, spremni smo i dalje voditi otvoren i konstruktivan dijalog. Pritom i neovisno o tome hoće li naši socijalni partneri biti spremni sklopiti novi Kolektivni ugovor ili ne, mi ćemo, kao odgovoran poslodavac, zadržati postojeća prava te ih nadograditi za gore navedeno ulaganje, osiguravajući na taj način najbolje uvjete rada u telekomunikacijskoj industriji i šire.

Odjel za korporativne komunikacije

Hrvatski Telekom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 02:51