StoryEditor
SplitKRAJ BENZINSKE

Izvlačenje potonule ‘Morske vile‘: Na Zapadnu obalu stigao brod koji će je tegliti, uspjeli su u namjeri da brod za početak udalje od benzinske postaje

Piše Antea Burazin
25. srpnja 2022. - 14:12

19.05

Brod je otegljen dalje od benzinske postaje.

image
Nikola Vilic/Cropix
image 

Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix
image
Nikola Vilic/Cropix

16: 20

O stanju broda i danas se oglasio lučki kapetan Željko Kuštera.

- Vjerujem da bi brod trebao danas biti izvučen jer su sada u fazi gdje su ga izravnali i uspjeli osloboditi pramac koji je bio zapeo dolje za dno. Nastoje ga stabilizirati tako da ga mogu podizati što više vanka - pojasnio je Kaštela koji nije htio prognozirati koliko bi cijeli postupak mogao trajati.

- Teško je to sada reći, no mislim da bi se u večernjim satima moglo vidjeti to oštećenje na pramcu - izjavio je lučki kapetan.

Kako je objasnio Kuštera brod se neće vaditi iz mora na Zapadnoj obali, Hrvatski registar brodova izdat će dozvolu za podtegljenje broda prema brodogradilištu.

 

15:10

Nešto prije 15 sati stigao je i još jedan brod kako bi se započelo s procesom tegljenja turističkog broda 'Morska vila'.

image
Antea Burazin
image
Antea Burazin

Uz pomoć drugog broda 'Morska vila' je malo više izvučena na površinu.

14:40

Pripreme za izvlačenje turističkog broda započele su već sinoć, otkrio nam je Boran Martić, direktor tvrtke "Stijeg" koja je inače bila uključena i u radove na Pelješkom mostu. 

- Pripreme za radove su počele sinoć kada sam dobio nalog, a s radovima smo započeli jutros. Brod smo zatekli uronjen u mulj što nam je dodatno otežalo radove oko opasavanja broda da bi ga se dovelo u stanje plovnosti - pojasnio je Martić.

U moru su trenutno tri ronioca, a još jedan tim od tri ronioca je na terenu kao rezerva.

Novinare je zanimalo i koliko će vremenski biti potrebno da se brod makne. 

- Iskreno, da je bio naslonjen na kamenje već bi plovili, ali kako je bio zaronjen u mulj, ronioci su kopali tunele okolo i koristili raznorazne metode da ga izvučemo iz mulja. To nam je peterostruko otežalo sve naše metode, ali trudimo se i idemo korak po korak - objasnio je Martić.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix

14:25

Damir Vukov, jedan je od ronioca iz tvrtke "Stijeg" koji su jutros u 8 sati krenuli s radovima pod morem. Po izlasku iz mora, novinarima je objasnio što se točno događa. 

- Ide po planu, brod se nekako diže. Situaciju nam je malo zakompliciralo to što je brod zapeo u mulj, ali nije ništa nerješivo - prokomentirao nam je Vukov situaciju pod morem.

image
Jakov Prkić/Cropix

Objasnio je da će padobrani kada ih napune zrakom dati uzgon kako bi brod zaplutao te da će pokušati zakrpiti puknuća koja su nastala kako bi brod mogao ići u tegalj.

Na pitanje ima li onečišćenja mora, Vukov je objasnio da je sve kontrolirano s branama.

- Ima manjih čestica nafte, ali se bacaju krpe koje to upijaju. Vjetar nam je povoljan i tiska sve u koridor - kazao je Vukov i objasnio da nema straha. 

image
Jakov Prkić/Cropix

RANIJE

Počelo je izvlačenje iz mora potonulog broda Morska vila koji se oko 2.30 u noći nedjelje zabio u zid benzinske postaje na Zapadnoj obali. Na terenu su ronioci iz ovlaštene tvrtke "Stijeg", a kako doznajemo tri su ronioca trenutno u moru.

image
Jakov Prkić/Cropix

U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 50 putnika od kojih, srećom, nitko nije ozlijeđen.

Nakon vijesti o havariji na lice mjesta su izašle nadležne službe i specijalna brodica za suzbijanje onečišćenja mora. Zapovjednik broda bio je od utjecajem alkohola u trenutku nesreće, policija ga je privela, ali je jučer tokom dana pušten na slobodu.

Lučki kapetan Željko Kuštera jučer je novinarima kazao kako se uzroci nesreće još utvrđuju te da su izuzete nadzorne kamere s tog područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2022 18:15