StoryEditor
SplitVOZAČI ČUPAJU KOSU

Počeli radovi na jednoj od prometnih 'žila kucavica' Splita: do jeseni stiže nova rampa na izlazu iz grada, stručnjaci tvrde da će smanjiti nesnosne gužve

Piše Goran Zubčić
29. travnja 2019. - 19:11

Za razliku od niza gradilišta na prometnim "žilama kucavicama" koji već tjednima čupaju živce vozača, napokon je krenuo i projekt povezivanja Ulice Zbora narodne garde i gradske obilaznice, kojim bi se trebale barem malo odčepiti zakrčene dionice na izlazu iz Splita.

Radnici i strojevi "Poduzeća za ceste" Split i partnerskih tvrtki prije nekoliko dana počeli su izgradnju prilazne "rampe" s istočnog kolnika Ulice Zbora narodne garde na obilaznicu u smjeru Solina, a zbog toga se dijelom zapadnog kolnika obilaznice vozi dvosmjerno. Taj zahvat vrijedan je gotovo 17 milijuna kuna i trebao bi biti okončan za pola godine, dakle krajem listopada.

Riječ je o jednotračnoj cesti dugoj 440 metara, s proširenjem za vozila u kvaru, koja će se od Ulice ZNG-a odvajati nasuprot ulazu u kvart Dragovode i penjati se na "gornju razinu" kojoj će se priključivati s desne strane.

Prema najavama iz "Hrvatskih cesta", nakon toga trebala bi uslijediti izgradnja "rampe" na suprotnoj strani, što će omogućiti izravan izlaz s obilaznice prema Poljičkoj cesti i dalje u smjeru Gradske luke.

– Nakon završetka tih radova, "Hrvatske ceste" će izraditi prometni model s brojenjem prometa. Nakon puštanja u promet silazne i uzlazne prometnice, a temeljem stvarnog stanja i ostvarene preraspodjele prometnog opterećenja nakon izgradnje "rampe", definirat će se daljnji razvoj cestovne mreže ovog prostora s ciljem poboljšanja protočnosti u svim smjerovima.
Daljnji zahvati odnosit će se isključivo na donju "etažu" raskrižja ulica Zbora narodne garde i Domovinskog rata, te prilagodbu rada semaforskih uređaja na okolnim raskrižjima – kazala je Tamara Pajić iz državne infrastrukturne tvrtke.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2022 01:59