StoryEditor
Splittjeraju male jedriličare?

Pobuna u lučici Zenta: Djeca s treninga izlaze jadna i smrznuta, bez struje i vode, a tajnik neovlašteno troši naše novce; Bužančić: Prosvjeduju članovi koji su godinama dužni vezarinu

24. veljače 2018. - 16:31

– Zentu je izradija moj dida, a kapital sad nas tira – u prvim redovima se ističe transparent. Visoko u zraku drži ga osmogodišnja djevojčica. Njoj, kao i brojnoj djeci koja žele jedriti u Jedriličarskom klubu (JK) "Zenta", isključena je struja i voda. Više od dvije godine, grijanje nemaju ni mali ribolovci.

– Djeca s treninga izlaze jadna i smrznuta, bez struje i vode. Sad zamislite kako je roditeljima, pa i ja sam jedan od tih roditelja. Moje dite ovde trenira. Onog momenta kad više ne budemo imali dice, reć će da nas tu nikad nije bilo – kazuje nam Vicko Ozretić, član Skupštine Jedriličarskog kluba "Zenta" i aktivni jedriličar.

Grlo se steže i Damiru Dominoviću, predsjedniku JK "Zenta".

– Djeca do 12 godina koja imaju vrhunske rezultate, vrate se s mora i nemaju di osušit kosu, oprat odijelo, dobit nova jedra, ali se zato odvjetničke usluge s novcima društva mogu koristiti, kao i za postavljanje nadzornih sustava te zastrašivanje naših članova – susprežući suze govori Dominović pred stotinjak okupljenih prosvjednika i članova, udružitelja sredstava, Kluba športskih ribolovaca "Zenta" (KŠR).

Svi oni su uz ronioce i jedriličare činili Pomorsko športsko društvo "Zenta" (PŠD) sve dok nisu krenule nesuglasice s Vladom Bužančićem, tajnikom PŠD-a i, kako oni tvrde, samoproglašenim zastupnikom udruge iz koje je isključio sve dosadašnje članice, osim ronilačkog kluba.

Ovaj prosvjed posljedica je višegodišnjih pravnih sporova koje većina sportskih klubova koji djeluju na području popularne lučice već godinama vodi protiv "krovne" udruge.

– Najvažnija pravomoćna presuda je iz 2017. godine, kada je tajnik Vlado Bužančić skinut s popisa osoba ovlaštenih za zastupanje društva. Osim toga, 2012. godine je održana zadnja legalna skupština, nakon toga se provodi neovlaštena samovolja.

Ključno je naglasiti da institucije već šest godina ne odrađuju svoj posao. Svi smo mi privatno na sudu, i ja sam trenutačno na sudu i žele mi oduzeti vez, iako sam udružitelj, iako je moj otac radio Zentu i dao svoja sredstva i svoje ruke – ističe Ozretić.

'Bužančić neovlašteno raspolaže našim novcima'

Kažu kako je najveća tragedija cijele ove situacije što je tajnik društva u bankama upisan kao ovlaštenik za raspolaganje imovinom društva, upisan je u Ministarstvo financija kao potpisnik financijske dokumentacije, iako takve ovlasti statutom udruge nema.

– Tajnik neovlašteno raspolaže našim novcima, točnije s tri i pol milijuna kuna. Sa sredstvima koja bi trebao davati u klub da se razvijamo i da sport ide dalje, on troši na tužbe svih članova koji su se pobunili – napominje Damir Dominović, predsjednik JK "Zenta".

Apsurdno stanje u lučici Zenta traje već predugo. Ministarstvo mora ne poduzima ništa, pozivajući se na skoro donošenje Zakona o pomorskom dobru, lučici je oduzeta koncesija, Kapetanija i županijske službe zaobilaze lučicu, DORH se ne oglašava, a presude i rješenja koja su jedriličari dobili u svoju korist samo su mrtvo slovo na papiru.

Podsjećamo, stvar je krenula u kaotičnom smjeru još 2012. godine, kada je smijenjen predsjednik Joško Burica, koji je, kako nam kazuju, Bužančiću, bez odluke skupštine, omogućio upis u registar osoba ovlaštenih za zastupanje i time mu predao "vlast" nad društvom.

– Bužančić je medijima izjavio lakrdiju za cijelo ovo društvo da njega ni jedan sud ne može smijeniti, a nama građanima je to nepojmljivo. Postoji mali milijun nepravilnosti u ovoj lučici, urušava se južni lukobran, produžni i obični kabeli su provučeni kroz zemlju, ova lučica ima sve elemente za zatvaranje, a znate šta kažu u Lučkoj kapetaniji: da se to rješava na državnom nivou – ljutit je Vicko Ozretić.

Budući da "Zenti" nije produljena koncesija zbog nezakonitog poslovanja, ističu kako traže od države da sve dovede u okvire zakona radi očuvanja društva.

Bužančić odgovara na optužbe

– Prosvjeduju svi članovi koji su dužni vezarinu više od četiri godine. Podnesene su ovrhe prema njima, Dominoviću, Igoru Petroviću, tajniku njihova kluba, Vici Ozretiću, Elvisu Sutloviću, Zdravku Roje... To sada više nisu članovi, nego građani koji duguju vezarinu.

Ta djeca koju oni koriste kao paravan kao školu jedrenja, nemaju ni svoj strujni i vodni priključak, nego su krali od onih članova društva koji plaćaju svoje obveze.

Lučica je na vrijeme podnijela zahtjev za koncesiju, došlo je do promjene zakona i nama je RH dala uvjete koje moramo ispuniti, a mi smo to učinili. No RH nama nije dala koncesiju, koju mi plaćamo kao da imamo.

Presude o mome uklanjanju iz Registra udruga nema, jer je svih devet presuda u moju korist, gdje se dokazuje da je Vlado Bužančić ovlaštena osoba za zastupanje PŠD-a "Zenta" – ističe tajnik društva.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 06:49